Peugeot 3008 – индивидуален урок по френски

0
3900

Новият компактен SUV PEUGEOT 3008 за пореден път превъплащава силата на избора и удоволствието от шофирането.

Избраният за „Автомобил на годината на Европа” през 2017 г. сега представя своята обновена SUV версия,  която изпъква с по-агресивна предницата, изцяло нови LED задни светлини, нови цветове на каросерията и нова опция Black Pack с черни и по-тъмни хромирани дизайнерски елементи.Peugeot 3008  дефилира в България с гордата си френска осанка с по-ефективни бензинови и дизелови турбодвигатели, Plug-in хибридно задвижване на две или четири колела и типичното френско удоволствие от шофирането. Нещо повече – модела приятно сюрпризира своите фенове с новата търговска структура на гамата, въведена наскоро при Peugeot 308. Тя се състои от 3 нива на оборудване с допълнителен набор компоненти за всяко от тях, известен като „Pack“.Ами, да го поогледаме….В новото Peugeot 3008 изпъква новата радиаторна решетка, която вече не е обкантена, а под нея в новата предна броня са интегрирани странични отвори за охлаждане в черен цвят. Преработка са претърпяли и предните фарове и включват LED технология още от първото ниво. В задната част новите триизмерни светлини са изцяло светодиодни и наподобяват вече познатите нокти на хищник.GT Pack е най-високото ниво на оборудване и включва нови 19-инчови алуминиеви джанти с ефект на диамант. Допълнително са обновени и логата GT, поставени от двете страни на предните калници и на капака на багажника.За най-високите нива GT и GT Pack се предлага новата опция Black Pack, при която радиаторната решетка и лъвът са в цвят тъмен хром, а логата Peugeot, 3008 и GT са в сатениран черен цвят. В лъскав черен цвят са боядисани протекторите на праговете, елементи на предните калници, арката на покрива, кантът на спойлера, протекторите на вратите и прагът на задната броня. Рейките на покрива са в сатениран черен цвят, а специалните 19-инчови черни джанти Washington са в цвят Black onyx с лак Black mist. За Peugeot 3008 се предлагат два изцяло нови нюанса на синия цвят – Celebes и Vertigo.Добре дошли на борда на Peugeot 3008Вече познатата, но сега модернизирана версия на i-Cockpit, включва 12,3-инчов цифров панел на нивото на очите на водача с възможност за конфигурация и персонализация. На централната конзола на обновения Peugeot 3008 има нов 10-инчов сензорен екран с висока разделителна способност, придружен от седем елегантни бутона за превключване, които позволяват директен достъп до основните функции за комфорт – радио, климатик, навигация с гласово управление, настройки на автомобила, телефон и мобилни приложения.

На централната конзола версиите с двигатели с вътрешно горене, оборудвани с автоматична скоростна кутия, вече имат стандартно инсталиран бутон за бърз избор между режимите на шофиране Normal, Sport и Eco. При версиите с Plug-in хибридни двигатели изборът между режимите на шофиране включва Electric, Hybrid, Sport и 4WD.

Супер модерния интериор се отличава с нова комбинирана тапицерия от текстил, тапицерия от кожа напа с декоративни шевове, нова облицовка на тавана от алкантара, нов фурнир с хромирани вложки, декорации с ексклузивни елементи и ново огледало за обратно виждане без рамка.Двигателите на Peugeot 3008 – динамични, надеждни и икономични.

Бензиновите мотори от гамата PureTech са два – 1,2-литров 3-цилиндров с мощност 130 к.с. и 1,6-литров 4-цилиндров със 180 к.с. Малкият се комбинира с 6-степенна механична скоростна кутия или с 8-степенна автоматична, а големият е съчетан само с автоматична. Турбодизеловият агрегат BlueHDi с обем 1,5 литра е 4-цилиндров с мощност 130 к.с. като се предлага в съчетание с 6-степенна механична или 8-степенна автоматична трансмисия.Новото Peugeot 3008 с турбодизеловия 1,5-литров 4-цилиндров двигател BlueHDi е с мощност от 130 к.с. и с 8-степенната автоматична скоростна кутия. Новата версия на силовия агрегат 1.5 BlueHDi 130 S&S отговаря всички европейски екологични стандарти. В съчетание с новата автоматична скоростна кутия, този двигател е пример за комбиниране на пъргава динамика, доказана надеждност и нисък разход на гориво. Турбодизеловият мотор работи тихо и меко, без да се натрапва с шума си дори и при висока скорост. Автоматична скоростна кутия превключва плавно предавките и осигурява несравним комфорт в градския трафик, а също така допринася за по-нисък разход на гориво в сравнение с автоматичните трансмисии от предишни поколения. Извън града Peugeot 3008 отелязва разход едва 4,9 л/100 км, а в града консумацията на гориво е около от 6,5 л/100 км.Друго предложение е 1,6-литровият турбобензинов мотор PureTech с мощност 180 к.с., съчетан с 8-степенна автоматична скоростна кутия. Сщо с много добра даинамика, като спринта от 0 до 100 км/ч е само 8 секунди.

Да шофираш изтънчено по френскиНа пътя Peugeot 3008 се управлява леко и с типичния за марката финес. Компактният волан е много удобен и директен. Обновиеният SUV е стабилен, както по магистрала, така и по тесни пътища със остри завои, като се държи много добре, без да се усеща наклоняване на каросерията. Модернизираното окачване допринася за високия комфорт на возене, филтрира неравностите и прави пътуването приятно и безопасно. Благодарение на пътния си просвет от 220 мм, новото Peugeot 3008 се движи без проблем и по черни пътища.Новото Peugeot 3008 се предлага с два Plug-in хибридни двигателя. Първият Hybrid 225 е само с предно предаване и сумарна мощност 225 к.с. и 360 Нм и има автономен пробег на ток от 56 км. Вторият е Hybrid4 300 със задвижване на четирите колела, автономен пробег от 59 км, мощност 300 к.с. и 520 Нм. Батерията и при двата модела е с капацитет 13,2 кВтч. Скоростната кутия е 8-степенна автоматична. И двете версии са с многораменно задно окачване, за перфектен баланс между комфорт и удоволствие от шофирането. Новото френско бижу 3008 може да се види, да се тества и да се поръча в търговските комплекси на официалния вносител „София Франс Ауто”. Цените на модела започват от 49 962 лева с ДДС.


Технически характеристики

Peugeot 3008 1.5 BlueHDi 130 S&S EAT8

  • 1,5-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател
  • 8-степенна автоматична скоростна кутия
  • 130 к.с. максимална мощност при 3750 об/мин
  • 300 Нм максимален въртящ момент при 1750 об/мин
  • 11,5 секунди ускорение от 0-100 км/ч
  • 192 км/ч максимална скорост
  • 5,1 л/100 км среден разход на дизел (WLTP)
  • 135 г/км емисии на СО2
  • 57 921 лева цена на модела (Active Pack)


Текст: Ивайло Александров
Снимки: Ивелин Солаков
Видео: Ивайло Александров

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име