Новият DS 3 Crossback – френското конте

0
1087

Индивидуален, авангарден, луксозен с модерни функционални системи – всичко това е абсолютно вярно и недостатъчно, за да се опише компактния кросоувър DS 3 Crossback. Френска марка DS Automobiles е водена от авангардния дух на легендарния модел Citroen DS, но у нас се представлява от вносителя на Peugeot – „София Франс Ауто“, т.е при всички положения става дума за платформа на PSA Group, която е в основата на модерните градски и компактни модели проектирани в луксозно изпълнение. Френската премиум марка DS е насочена на вниманието на клиенти, които искат да са забележими, различни и потънали в разкош, докато шофират. Естетски поднесен, модела идва на българския пазар с богато оборудване и с всевъзможни устройства за комфорт и безопасност.

Въпреки компактните си размери, автомобила изглежа внушителен, като това усещане се подсилва от изчистения дизайн с елегантни форми на детайлите и отличителна предница. Впечатляващи са ръкохватките на вратите, които се появяват, при отключване. В останалото време са скрити, изравнени елегантно с каросерията, подчертавайки изискания силует на DS 3 Crossbac.Богатата цветова гама включва избор от 10 различни нюанса за каросерията плюс още три варианта за покрива.

Интериора е забележителен. Навсякъде си личи вдъхновението на дизайнерите, провокирано от идеята очарование. Ромбовидните мотиви с посланието за диаментена прелест са естетски вписани, както в таблото, така дори и по седалките. Малките ромбчета, които оформят уредите и бутоните под централния дисплей са  доста оригинално решение.

В центъра на предния панел има 10,3-инчов сензорен дисплей, на който се показват съответните функции, избрани от ромбоидните бутони под него.  7-инчов дисплей с нестандартна правоъгълна форма е пред очите на водача, отделно излиза и прозрачен екран, на който се прожектира скоростта на движение и други важни параметри за пътуването. На дисплея може да се покаже и картата на навигационната система.

Новият  компактен кросоувър DS 3 Crossback се предлага у нас в четири основни нива на оборудване – Be Chic, Performance Line, So Chic и Grand Chic.Салонът е оборудван с големия 10,3-инчов цветен сензорен мултимедиен дисплей, електрически предни седалки с отопление, автоматичен климатик, радио с USB вход, безжично зарядно за смартфон и други. Сред удобствата за безопасно шофиране са круиз контрол, който поддържа второ ниво на автономност, система за автоматично спиране, система за избягване на сблъсък, функция за спазване на лентата, асистент за дълги светлини, разпознаване на пътните знаци и дистанционно управление като приложение в смартфона, което позволява да се стартира двигателя от разстояние. А, матричните LED фарове се управляват посредством камера в предното стъкло и обединяват 15 светлинни сегмента, които се регулират автоматично спрямо пътната  ситуацията. Багажникът на DS 3 Crossback е с обем от 350 литра, а при сгъване на задните облегалки товарният отсек нараства до 1050 литра

Какво има под капака на това френско бутиково бижу ? 3-цилиндров 1,2 PureTech двигател с мощност 130 к.с., съчетан с 8-степенен автоматик. При желание предавките могат са се сменят ръчно, от перата на кормилната колона. Воланът е с електрически усилвател. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 9,2 секунди.  В смесен цикъл разходът на гориво е 5 л/100 км, а в градски трафик около 6,8 л/100 км. При скорост 90 -110 км/ч равномерно темпо, разхода на дълъг път заковава на 4,6 литра на 100 км. Този двигател се предлага и в  още две версии – със 100 и със 155 к.с.

Технически характеристики:

  • DS 3 Crossback PureTech 130 S&S EAT8
  • 1,2-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател
  • 8-степенна автоматична скоростна кутия
  • 131 к.с. максимална мощност при 5500 об/мин
  • 230 Нм максимален въртящ момент при 1750 об/мин
  • 9,2 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 196 км/ч максимална скорост
  • 4,8 л/100 км среден разход на бензин
  • 109 г/км емисии на СО2
  • 55 854 лева цена на модела Be Chic

Текст: Иван Кисьов
Снимки: Ивелин Солаков

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име