Бърза есенна чистка в конюшнята

0
5925

В началото на октомври, когато времето рязко от топло става студено, често ниските температури ни сварват неподготвени за някои важни нещо по подредбата на конюшнята. Оставен инвентар навън, които се мокри от дъжда. Амуниция, която ни е била под ръка цяло лято, но сега не е под навес и още куп дреболии, които установяваме, че трябва да сменят мястото си, за да изглежда конната база подредена дори и през есента.Навивайте маркучите. Винаги когато се мотае размотан на пода, може да се настъпи или да причини спъване. За да ви е от полза по-дълго време и от съображения за безопасност, осигурете място, на което да навивате маркуча, извън пътеката, по която минават хора и коне.

Съберете сезалите от балите сено. Обикновено са пръснати на всякъде и подсилват усещането за разхвълряност и боклуци. Сезалът е много здрав. Често дори може да се нараните и дори да се срежете с това здраво „въже“ за слама. Когато неочаквано се омотае около краката, едва тогава разбираме колко е вярно това! Освен това сезалите се разклоняват, омотават и стават на грозни рошави кълбета. Е, да понякога влизат във втора употреба, и за това просто ги прибирайте веднага. Изберете си малка кутия – сгънете сезала на две, направете слаб възел и го поставете в готовност за следващо приложение. По този начин сезалите ще бъдат съхранявани на едно място, далече от пода. Подредете и изчистите общите пространствата в конюшнята. Ще видите зарязани излишни пликчета и торбички и дори забравени ненужни вещи.  Без значение дали имате обор за три коня, голяма конюшня или съоръжение от световна класа – отнема само няколко минути конюшнята да бъде подредена и изметена, така че да прави добро впечатление, да не се натрупва работа и мръсотия за следващите дни и да бъде по-безопасна и спретната. Това може да се свърши без да отнема много време. Почиствайте и след последното хранене вечерта. Конюшнята е инвестиция – пазете я и се грижете за нея. Чистота е признак на грамотност и култура.Погледнете кошчета за отпадъци. Често се почистват, преди да пристигнат гости или клиенти. Направете почистването им ежедневен навик. Осигурете стабилни кошчета, извън падока. В чужбина обикновено декорират с цветя местата за кошовете или контейнерите за боклук, така че те са скрити. Помислете и вие в тази насока.

Заключвайте помещението с фуража. Не е необходимо да имате специална система за заключване – осигурете обикновен катинар или верига – нещо, с което можете да затворите вратата и да държите конете далече от помещението с храната. Един обикновен катинар струва 5 лв., но може да ви спести сметка при ветеринаря за 500 лв. или по-лошо – да загубите коня заради колика или ламинит. Заключвайте вратата всеки път, когато излизате от конюшнята. Инциденти се случват, конете понякога успяват да излязат навън. Трудно е да хванете кон, който е избягал навън, но още по-лошо е да го намерите сред отворени чували със зърно и да се чудите колко е изял, колко е разхвърлял по земята и след колко време ще му стане зле.

Не съхранявайте екипировка и оборудване на места, откъдето минават коне и хора. Пособия за почистване на конюшнята и на конете, седла и т.н. трябва да се съхраняват в специално помещение. За това съществува понятието амуничник. Не дръжте ръчните колички, вилите и греблата на места, откъдето се преминава. Добре е да има килер, ниша, сервизно помещение и за този всекидневно използван инвентар и след употреба да се прибира. Съхранявайте малко количество сено и слама в конюшнята. Дръжте на разположение толкова слама и сено, достатъчно за няколко дни, а не за месеци напред. Така се ограничава опасността от пожар. Да, това означава, че всяка седмица или поне няколко пъти в месеца трябва да доставяте сено и слама. Е, няма как!

Не пушете. Поставете табели в конната база и наистина следете строго да не се пуши. Забелязали ли сте колко много се пуши в българските конюшни, манежи и дори в близост до сеновалите. Въпреки предупредителните табели за опасност от пожар, винаги се намира някой да запали цигара до плевника. Малко пепел, попаднала върху купчина слама, може бързо да се разгори. Поставете табели с надпис „Пушенето забранено във и около конюшнята“. Дръжте кучетата и другите домашни любимци под контрол. Всички знаем, че всяка себеуважаваща се конюшня отглежда и расови кучета, но те могат да бъдат причина за стрес по между си, за собственика и за посетителите. Повечето коне не се притесняват от играещите наоколо кучета. Но когато кучетата хукнат след котка, картината става съвсем различна. Спречкването между животните може да стане опасно, ако някое от тях се втурне под коня, когато е навън, или пък в бокса му. Когато преследващото куче, разярената котка и изплашеният до смърт кон се окажат на едно място, става страшно. Домашните любимци трябва да бъдат добре обучени и под контрол.

Използвайте безопасни начини за работа с конете. Не се изкушавайте да оставите коня свободен или пък завързан със сезал „само за секунда”. Използвайте качествена амуниция, безопасни начини за работа и си изградете рутина.Поставете надписи на всеки бокс за името, породата и педигрето на коня. Това ще улесни работата на гледача, на зооинжинера, на ветеринаря, на посетителите и най-вече ще говори на всички, че в конюшнята не се отглеждат просто коне, а коне с потекло, порода и че всеки кон е добре и персонално обгрижван.Измислете място за почивка на персонала, за ездачите, за гости и клиентите за езда. Не е необходимо за имате изграден кафе-бюфет или ресторант. Може да е обособена малка китна зона с две столчета и маса, но чисти и подредени. Една покривка върху масичката никога не е излишна и създава много уют. Тези неща отнемат само няколко минути на ден, но ви осигуряват приветлива конюшня! Нещо повече ще създадат мотив у вашите работници  за по – голямо желание за работа  и усмивки.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име