Сандрово даде шанс на беговите коне и връчи почетен плакет на Жеко Василев

0
9137

Когато една конна дисциплина се окаже осиротяла, тогава се задейства инстинкта за самосъхранение. Това направиха през отминаващата си година собственици, треньори и жокеи в гладкото бягане с коне от Чистокръвна Английска порода (ЧАП), развъждани у нас. Настоящата 2020 за съжаление се оказва нулева година за конете от ЧАП, поради непровеждане на нито един официален старт и пълното информационно затъмнение от страна на Асоциация, която отговаря за състезанията в тази дисциплина. Никой към момента не знае, аджеба какво се случва с английските коне у нас.

Двамата братя Валентин и Иван Йорданови

Далеч от администрацията и неуредиците, двамата братя от село Сандрово и радетели на конния спорт Иван Йорданов  (собственик на конюшня и бегови коне) и Валентин Йорданов (седемкратен европейски и седемкратен световен шампион по свободна борба, олимпийски шампион от Атланта и 19 години председател на Българската федерация по борба ) успяха донякъде да компенсират непростимо пропуснатия шанс за Дерби на младите коне, като организираха перфектно организирано състезание в родното им село Сандрово.

default

Така или иначе под формата на кушии или селски празненства, конният спорт ще продължи да съществува и това се видя в перфектния сценарии за провеждане на гарите в неделния ден на 18 октомври, когато домакините от спортен клуб „Сандрово“ наградиха за изключителен принос развитието на конния спорт легендарния треньор Жеко Василев ( треньор на коне победители в 20 Дерби-та.Неподобрен рекорд до момента).

треньора Жеко Василев получава плакет от Валентин Йорданов

Специален плакет бе връчен и на „Гласът на хиподрумните дисциплини“ у нас – коментатора Георги Жеков.

коментатора Георги Жеков.

Изграденото през  2017 г  хиподрумно трасе (с дължина  1 380 метра) в Село Сандрово посрещна 54 коня в 6 гари, а проявата премина при безупречна организация и спазване на правилата за масови спортни прояви в уславия на COVID 19.  В програмата не успяха да се разпишат единствено конете от Арабска порода, така гонките от 7 останаха 6, а участници, гости и зрители се насладиха на невероятен конен спектакъл.

Денят започна с празнична програма от пъстри хора и продължи с оспорвани надпревари. Благодарение на тези неофициални стартове все пак коне и жокеи имаха шанс  да проверят своите възможности. Така в старт машината в първа гонка се наредиха 4 жокея, но най – бърз в обиколката на 1 200 м бе Гено Стоянов  с Инора от конюшнята на домакина Иван Йорданов. Втори финиша пресече жокей Валентин Атанасов с Барсалин от фермата на Драгомир Димитров от Иширково. Трети остана състезателя Нурай Хамил с кон Три Анджел, собственост на Тансер Ахмед от село Боил.

Победителя в I гара

След тази първа гара, настъпи разместване на гонките и само спикъра знаеше, какво обявява, но недоволни нямаше и състезанието вървеше по ноти.

Шампиона от II гонка

Втората гонка бе отново на дистанция 1 200 м за 3 – годишни и по-възрастни коне с 9 участника по стартов списък. С абсолютна лекота успя да пребори конкурентите си кобила Аржентина, яздена от Христо Антонов. Втори финала пресече чистокръвния английск кон Стронг с жокей Добрин Ганчев и трети стана Мюджат Изет с кон Дорест Флазър.

Най-добрия в III гара

Трета гонка представи 10 коня в стартовата машина, като отново жокея Нурай Хамил успя да изпревари останалите, но този път с кон Дресьор. Втори след него се класира Валентин Атанасов с Лорд Лукс и трети ездача Джеки Енвер с Монако Франсе.

Момент от IV гара

Следващата по ред гонка определи 2 000 м отново за 3 и 3+ коне от ЧАП, като най-бърз тук бе тандемът Нурай Хамил със Сигред Нансен (собственост на Юсуф Касим).  Втори и трети станаха съответно Иван Иванов с Хевън Кинг (Евгени Червеняшки)  и Гено Стоянов с Чери Хил (Али Гебик)

Пред старта на V гара

В надбягването на 2 400 за 3-годишни и по-възрастни коне се наложи жребец Ниалдо, пришпорван от Нурай Хамил. На второ място се класира друг жребец – Еми Хамър  с жокей Махмуд Ахмедов  и трети останаха Гено Стоянов с жребец Аби Мелек.

Всички победители в гарите получиха освен купи и розетки и специални подаръци от  известния склад на едро за ветеринарно медицински препарати  “М енд Б – Янко Митев“- гр. Ямбол.

Подробен телевизионен репортаж от събитието, очаквайте в следващият 15 брой на предаването „Конете на България“, което ще се излъчи на 28 октомври от 21:00 ч по Агро тв. Специален филм ще бъде излъчен и в yuotube канала HorseMediaBulgaria.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име