Ударен уикенд за хиподрумните дисциплини

0
5123

Североизточна и Северна България се разтресоха от тропота на хиподрумните дисциплини през изминалия уикенд. В два последователни дни  – събота и неделя  (17 и 18.10 ) се проведоха надпрепускания с двуколки за Рисисти коне и надбягвания с коне от Чистокръвна Английска порода.

Слънце пред старта на I гара

Арена на последните за сезона гари при рисаците бе хиподрумната писта в село Стражица, която точно пред старта на първа гара, тъкмо бе огрята от щедрото октомврийско слънце и внезапно побеля от изсипалият се за секунди град.

Градушка преди началото на I гара

Това разкисна терена и организаторите взеха решение гарата да се проведе по вътрешната тревна писта на хиподрума.  5 запрежчика се впуснаха в надпревара за Купа „Литекс Комерс“ на 1 900 м за 3-годишни коне.

Единствените две кобили, които не вдигнаха галоп бяха FASHION GRIF на Калоян Вълков с треньо и запрежчик Стоян Радев и LAVITSA на Огнян Халачев – треньор и запрежчик, заели съответно първо и второ място. Всички останали състезатели бяха декласирани, което от своя страна се получи поради тежкия терен. Всички останали гари до края на състезателния ден се проточиха във времето, поради изчакване да отмине на моменти изсипващият се като из ведро дъжд. Създала се ситуация в която чест прави на екипа от съдии и организатори от  БАРК (Българска асоциация за рисисти коне), че за миг не се поколебаха и не отмениха нито един старт, а събраха воля и усърдие за провеждане на състезанието и то премина, като ноти.

непредвидени условия

Във второто изпитание на дистанция 2 150 метра за 4-годишни и 4+ коне от Рисиста порода, стартираха отново 5 двуколки, като най-добро време направи 8-годишния кастрат ACLASSICGRANDCRU със собственик, треньор и запрежчик Красимир Рахнев. Опитният състезател, много умело поведе коня си, а след това макар и трудно овладя докрай тръса и финишира първи под напора на хвърчащата кал от тежкото трасе.  Второто място напълно заслужено отмъкна P.S COMFESS, отново кастрат от конюшните на Илчо Илчев и лично под негово управление. Трети финала пресече най-възрастния кон в гарата – 10-годишния  AQUITO DE JUPILLES с треньор и собственик Йордан Ангелов и запрежчик Стоян Радев.

Тежко трасе

Най-чаканата гара от страна на публиката бе трета гара „Купа на нациите“ за 4-годишни и по-възрастни коне, която бе и с международно участие, в което за съжаление поради ковид ограничения не можаха да пристигнат участниците от Унгария. По регламент на БАРК  в тази гара се допускат да участват първите 6 коня с най-много спечелени балове през настоящата година, а всеки следващ кон е резерва. Относно ранглистата на запрежчиците за 2020 право на участие имат първите 8 човека с най-високи балове, а всеки следващ запрежчик е резерва. Така от българска страна в стартовите списъци фигурираха две български имена за участие в международната гара. Това на Цветан Пърмаков с кобила BOMBA DE JANVILE и Стефан Петров в BARS PARVI. В последния момент обаче Петров се отказа от участие и остави Пърмаков сам да брани честта на родината ни в тежките състезателни условия. Така редом да войняговския български състезател на старта застанаха двама запрежчика от Румъния и двама от Сърбия, а дистанцията бе намалена на 1700 м.

Цветан Пърмаков

След изключително зрелищна битка доказаният професионалист на терена, треньор и собственик Цветан Пърмаков за пореден път бетонира безспорните качества на 9 – годишната френска кобила  BOMBA DE JANVILE  и победи с голяма преднина конкурентите си от двете съседни държави. На второ място се класира представителят на Румъния  –  Георге Танасе с 10-годишната кобила NESTA. Трети остана Милан Тасич от Сърбия с кобила UNCIA, а четвърти сънародникът му Никола Пейч с жребец DABANO AS.

Най-многобройна се оказа последната IV гара за коне от породата Френски рисак, също с намалена дистания от 2 400 на 1 700 м, поради кален терен. За големия награден фонд от 2000 Евро, на стартова конфигурация се подредиха 7 участника, най-бърз бе Ради Дойчев с негова кобила, тренирана от Христо Пенев – FIRENZE NICE. Второто място бе отново за кон трениран от  Пенев – кобила ESTONIE JIHAIME, но под управлението на Стоян Радев и собственост на Диан Недев.

Организаторите на това последно за годината състезание в лицето на БАРК и НАК (Национална Асоциация по коневъдство) отчетоха отличен сезон за 2020 г., като тепърва в месеците за почивка за коне и запрежчици, ще се правят анализи и ще бъдат начертани акцентите да догодина. Новината, е че у нас пристигат нова „порция“ френски рисаци, които ще се обгрижват и тренират от български треньори по силата на договора на НАК с френската Асоциация за насърчаване на коневъдството и конния спорт „ Льо Тро“.

Подробен репортаж от събитието с интервю с чуждите участници и с председателя на БАРК, може да гледате в следващият 15 брой на предаването „Конете на България“, което ще се излъчи на 28 октомври от 21:00 ч по Агро тв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име