Резултати ! Х-ти състезателен ден, Рисиста порода, Войнягово 03.10.2020

0
4981

Три гари се проведоха в десетия състезателен ден от календара на Българската асоциация за рисисти коне (БАРК), които се проведоха на пистата в карловското село Войнягово в съботния ден на 3 октомври. Наблюдавахме общо 26 коня по стартов списък, като в първата гонка за приз „Председател“ на дистанция 2 100 метра за 3-годишни и по-възрастни коне застанаха 10 двуколки. Най-добро време  (2:42,29) в тази първа гонка направи OVERHAUL JUNIOR със запрежчик, треньор и стопанин Стоян Бакърджиев. 3-годишният български жребец OVERHAUL JUNIOR бе в супер спортна форма и въпреки, че успя да вземе квалификация едва в последното състезание за първия полусезон в началото на август , сега разгърна своя потенциал и грабна първото място под носа на останалите си съперници. Втори само на 61 стотни разлика от победителя финала пресече 3-годишният жребец  FLORAN (2:42,90) от конюшните на Илчо Илчев, който бе и запрежчик. Трети в тази силна и оспорвана гара стана 4-годишната кобила INFANTA със собственик и треньор Вели Йосуф, а състезател на терен бе  Йосиф Мътишев. На четвърто място се класира 3-годишната кобила LAVITSA на Огнян Халачев, който изпълнява познатата формула 3 в 1 (стопанин, треньор и запрежчик). Разпределението на наградния фонд в гарата бе съответно 500, 250, 150 и 100 лв за I,II,III  и IV  място.

жребец OVERHAUL JUNIOR

Втора гара проведена за приз „Марица“ на същата дистанция от 2 100 метра, но за 5-годишни и по-възрастни коне от породата, представи 8 коня на старт. Най-скоростен се оказа, опитния 7-годишен френски рисак DIABLO JET (2:37,54 ) на още по-опитния стопанин, треньор и запрежчик Тошко Желязков. Колкото и да беше зрелищна и оспорвана гонката,  на 1 секунда и 32 стотни след фаворита финала пресече добре познатият тандем от село Брест BARS PARVI и Стефан Петров (3 в 1 ), а на трето мято с разлика 44 секунди от втория в класирането бе кастрата ACLASSICGRANDCRU на Красимир Рахнев (собственик, треньор и запрежчик), който публиката винаги разпознава по неговата GoPro камера на каската. На четърта позиция остана кобила MONA LISA (2:42,98) на Цветан Пърмаков, който отколе всички знаем е и собственик,и треньор и запрежчик. Общия награден фонд за четиримата финалисти бе 750 лв, разпределен съответно на 375, 187,5 лв за първо и второ място и 112,5 и 75,00 лв за трето и четвърто.

7-годишен френски рисак DIABLO JET

На финала на прекрасния ден за рисисти битки се проведе надпрепускане на 2 400 метра за 4-годишни и по-възрастни коне само от породата (TF  –  Trotter Frans –  Френски Рисак). Натурална надпревара организирана между 8 кобили от породата поднесе това последно изпитание за деня, като без особено напрежение първото място отмъкна „Фурията“ сред „Французойките“  – кобила BOMBA DE JANVILLE (3:03,08 ) със запрежчик, стопанин и треньор Цветан Пърмаков. За Пърмаков това бе второ отличие за деня и втора финансова премия, но вече в Евро (1000 за I място ). Втора стана, класиралата се на второ място само преди седмица на хиподрума в Стражица (на 1600 м за 4-годишни и по – възрастни коне) кобила DEIGE DU DOUET на Ангел Стойлов (собственик, треньор и запрежчик ) с време 3:05,08 и награда от 500 евро.  С трето място и 300 Евро награда се разписа 6-годишната кобила ESTONIE JIHAIME (3:07,11), като така зарадва своя стопанин Деян Недев с подиум  и донесе удовлетворение на треньора  Христо Пенев. Но, най-щастлив от този резултат бе  запрежчика Стоян Радев, който се оказа най-успешния състезател в дисциплината за сезон 2020, след като спечели голямото ДЕРБИ преди броени дни.  Четвърти в гарата остана EXTREME BILKIE – кобила на Ангел Петков, който я тренира и управлява и тепърва ще мисли за какво да похарчи 200 евро награда.

BOMBA DE JANVILLE

Последното състезание по надпрепускане с двуколки за коне от Рисиста порода за настоящата година ще се проведе на 17 октомври на хиподрум „Стефан Караджа“, край Балчик, когато ще се излъчи голямата награда при конете от порода Френски рисак.

Подробни виедорепортажи може да гледате, както в предстоящия брой 14 на предаването „Конете на България“ по Агро тв (14.10.2020), така и YOUTUBE канал на НАК  – HorseMediaBulgaria  (HMB).

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име