Достъпните елeктрички на RENAULT! Новите CLIO E-TECH HYBRID И CAPTUR E-TECH PLUG-IN HYBRID

0
1702

Погледа с празна надежда и мисълта „ Много са хубави, но са скъпи !“ е вече в историята, що се касае до електрифицираните автомобили на пазара. От RENAULT идва първата абсолютно достъпна оферта за Clio на ток с цена от 36 190 лв.

Още не сте сигурни ? Спокойно !

До две години Renault Groupe ще ни зарадва с още 8 изцяло електрически и 12 електрифицирани модела. И това не е всичко с което френския производител атакува все по „наелектризиращият“ се автомобилен пазар. Инженерите от RENAULT не влагат просто едно добавяне на електрически възможности към традиционните двигатели с вътрешно горене, а са намерили революционно решение за хибридната гама, което е адекватно, ексклузивно, с над 150 патента и са вложили челния опит от Формула 1 в серийни автомобили.  

За да привлека вниманието на дамите, уточнявам, че не е нужно да знаете как вървят тези автомобили. То е като с ютията. Ама въобще не ме интересува устройството. Искам да гладя. Жени, това са нашите коли.

Новите двигатели E-TECH и в двата модела Clio и Captur стартират в изцяло електрически режим всеки път. Няма боботене, тресене, няма дим ! От  RENAULT ни поднасят на тепсия увеличен електрическия пробег и забележете – възможности за зареждане дори при ускоряване. Отлична икономия на гориво т.е  по-малко пари и супер комфорт с елегантна и пъргава возия. Завършвам с краткото разяснение специално за блондинки, като мен. Зад волана на CLIO E-TECH HYBRID И CAPTUR E-TECH PLUG-IN HYBRID не е необходимо водачът да се притеснявате за каквито и да било параметри. Технологията E-TECH ги задава автоматично и незабележимо. Това осигурява приятно и спокойно шофиране, без да се прави компромис с удоволствието. Имаме три режима на шофиране (My Sense  – подходящ за ежедневна употреба, Eco и Sport) Избора на шофиране се извежда на инструменталния панел и в мултимедийната система в реално време, чрез анимираната диаграма, която показва циркулиращата енергия. Тя ту намалява – ту се увеличава. Добре е да се следи от време на време. Има два важни уреда за измерване на мощността и за измерване на заряда на батерията от лявата страна на инструменталния панел. Последният показва количеството налична електрическа енергия в реално време, плюс тенденцията на разхода, свързана с необходимата мощност и/или профил на пътя. Комбинацията от тези три визуални индикатора гарантират най-добрия диалог и разбиране с новите модели и безпроблемно шофиране.

Следват редовете за мъже, които гледат F1, носят фазомер в джобчето и са на „ти“ с инкасатора.

Точното наименование на двата нови модела от новата E-TECH хибридна и plug-in хибридна гама на марката са Renault Clio E-TECH Hybrid (140 к.с., пълен хибрид) и Renault Captur E-TECH Plug-in Hybrid (160 к.с., plug-in хибрид) идва да поясни, че едновременно ограничават CO2 емисиите и в същото време намаляват разхода на гориво дори при дълги пътувания. Така двата автомобила се присъединяват към изцяло електрическите модели, като новото Renault ZOE, Renault Twizy и Renault Kangoo Z.E, които са част от най-голямата електрифицирана гама на пазара.

С тези предимства Renault Clio E-TECH Hybrid може да бъде шофирано до 80% от времето в изцяло електрически режим и с икономия в разхода на гориво до 40% в градски условия. А, в изцяло електрически режим новото Renault Captur E-TECH Plug-in Hybrid може да измине 50 км с максимална скорост 135 км/ч и 65 км в градски трафик.

Иновации в действие

Силовият агрегат, използван във всички хибридни двигатели на Renault е наличен в два варианта: E-TECH Hybrid (пълен хибрид, известен също като HEV или хибрид) и E-TECH Plug-in Hybrid (пълен plug-in хибрид, известен също като PHEV или plug-in хибрид).

Независимо дали става дума за двигател за Формула 1 или сериен двигател E-TECH, закономерностите в управлението на енергията са предназначени да използват оптималната изходна енергия (термична енергия спрямо използвано количество гориво), за да зареждат батерията, винаги когато произведената енергия надвишава необходимото ниво.

Също като във Формула 1 кинетичната енергия може да бъде възстановена при намаляване на скоростта и спиране, след което да бъде трансформирана в електрическа енергия за зареждане на батерията. При серийните автомобили, особено при движение по магистрала, правилата за управление на енергията започват да зареждат батерията, като налагат на двигателя да работи при оптимални обороти в минута. След това излишната енергия може да бъде използвана да подпомогне двигателя с вътрешно горене при усилено ускоряване или да осигури 100% електрическо задвижване, когато планираният маршрут преминава през градски зони.За тези които разбират и се интересуват, е пояснението, че архитектурата на силовия агрегат на Renault E-TECH Hybrid е базирана на принципи, подобни на тези при автомобилите на отбора Renault DP World F1:  двигател с вътрешно горене в съчетание с два електрически мотора и централно разположена батерия. Тази формула се комбинирана със скоростна кутия с различни режими на работа, тип „кучешки крак“. Когато е съчетана с електрически мотори, скоростната кутия без съединител позволява изцяло електрическо стартиране. Това значително намалява паузите в ускоряването при смяна на предавките. Във Формула 1 плавната смяна на предавките означава по-малко друсане и по-малка загуба на сцепление.В скоростната кутия тип „кучешки крак“ няма триещи се една в друга части. Голямото предизвикателство за двигателя E-TECH Hybrid тук е да предложи плавна смяна на предавките, защото двигателят няма съединител.  И това е възможно благодарение на използването на двата електрически мотора, които много прецизно регулират скоростта на въртене на скоростната кутия. Разработен на базата на няколко много иновативни патента, модула за електронно управление на автомобила избира в реално време най-доброто предавателно отношение за постигане на ефективност, като същевременно прави тези смени на предавките видими за водача.Зареждаме докато шофираме

С новите Renault Clio E-TECH Hybrid (батерия с капацитет 1,2 kWh (230 V)) и Renault Captur E-TECH Plug-in Hybrid ( батерия с капацитет 1,2 kWh (230 V))  може да се шофира в изцяло електрически режим или само с двигателя с вътрешно горене, като особено по магистрали можем да добавяме електрическа и горивна мощност, когато се нуждаем от силно ускорение, например, при изпреварване.  Но това, което е по-трудно да си представим е, че може да зареждаме батерията докато шофирате.

Има и един интересен режим B – „Brake“ на скоростната кутия, който увеличава възстановяването на енергията до нивото, разрешено от капацитета на батерията, до скорост от около 7 км/ч на празен ход.

 

Най-доброто от гамата на Renault Clio сега е хибрид

Тук най-важното е, че батериите не намаляват обема на багажника (300 литра) и има място за резервната гума. В Clio са внедрени едни от най-модерните системи в помощ на водача, включително Системата за поддържане на лентата на движение и автоматично спиране и потегляне при натоварено движение – функция за автономност от ниво 2. Оборудвано с 9,3-инчов екран и функция заъсвързани услуги Renault EASY CONNECT и безброй многобройни мултимедийни екстри.

Хибридният двигател на Renault Clio E-TECH Hybrid със 140 к.с. ускорява от 80 до 120 км/ч само за 6,9 секунди. В изцяло електрически режим може да се движи с до 70-75 км/ч., а в комбиниран цикъл консумира 4,3 л/100 км.

Какъв е интериора ли ? Уникален. „Бонбон“ за жените и удоволствие за мъжете.

Интелигентният и модерен кокпит съдържа 7-инчов TFT инструментален панел, а екранът на новата мултимедийна система Renault EASY LINK е в 7-инчов (хоризонтален) или 9,3-инчов (вертикален) формат – най-големият дисплей в класа. Новото дигитално арматурно табло включва редица изображения и анимации, характерни за хибридите; те показват например нивото на батерията по време на зареждане или кога се използва електрическият мотор. Забавния  скоростен лост е декориран с емблема „E-Tech“, и накрая, бутонът EV с който се превключва в електрически режим.

Няколко думи и за новото Renault Captur, което по- „зелен“ , по – икономичен и електрически винаги, когато си поиска.  

Предлага се само в най – виското ниво на оборудване Intens. И тук всяко стартиране е изцяло електрическо. Системата E-TECH Plug-in Hybrid е налична от средните нива на оборудване в гамата. С двигателят от 160 к.с. и батерия с висок капацитет (9,8 kWh и 400 V), новото Renault Captur може да изминава ежедневните пътувания през седмицата без никакво гориво, а след това да „отпраши“ на дълги разстояния за уикенда без притеснения за живота на батерията. За максимално увеличаване на пробега в електрически режим е необходимо автомобилът да се включва в електрически контакт за зареждане на батерията (3 до 5 часа в зависимост от контакта, включително домашен контакт). Когато батерията е изтощена, новото Renault Captur E-TECH Plug-in Hybrid работи като E-TECH Hybrid с всички предимства на системата като изцяло електрическо стартиране и икономия на гориво.Renault Captur E-TECH Plug-in Hybrid е оборудвано с нов режим на системата MULTI-SENSE: режим PURE. Той е достъпен от настройките на екрана или чрез специален бутон у прави прехода в  електрическо задвижване (ако батерията има достатъчно заряд). В режим SPORT на MULTI-SENSE, ако батерията има достатъчно енергия, чрез натискане на педала на газта докрай, могат да заработят трите двигателя едновреммено с които разполага френският модернист. В този случай автомобилът може да се възползва от пълния потенциал на силовия агрегат – особено полезно при изпреварване.

Друга функция, наречена „E-Save“, също налична в системата MULTI-SENSE, ограничава използването на електрическия мотор и черпи енергия от двигателя с вътрешно горене. Така функцията осигурява резерв от заряда на батерията (най-малко 40%), в случай че водачът трябва да превключи на електрически режим за движение в центъра на града например.

В комбиниран разход Captur консумира 1,4 л/100 км.

Добрата новина е, че батериите не са засегнали товарния обем от 379 литра и са разположени под задната седалка, която се плъзга в рамките на до 16 см , а облегалките се сгъват, така че да се оформи равен под. Резервоарът за гориво е от лявата страна на автомобила. Контактът за зареждане е разположен отдясно и има светлинен индикатор, който подава информация за процеса на зареждане чрез цвета на светлината: син (зареждане), зелен (зареден), оранжев (изчакване), червен (няма заряд).Зад волана на новото Renault Captur E-TECH Plug-in Hybrid

На разположение на водача са най-големите екрани в този клас автомобили: 10,2-инчово дигитално табло и 9,3-инчов дисплей на мултимедийната система.  Двата екрана улесняват управлението на активния режим на шофиране. Инструменталният панел може да се използва за визуализация на живота на батерията, времето за зареждане, енергийните потоци, възстановяването на енергията и текущото ниво на заряда на батерията.

Цялата тази информация е достъпна и чрез мултимедийния екран.

И накрая, приложението MY Renault има функции, специфични за системата E-TECH Plug-in Hybrid. Например можете да го използвате, за да видите статуса на батерията или да планирате дистанционно зареждане.

За индивидуалистите и най-верните фонове на марката е създадени и лимитираните серии Renault Clio E-TECH HYBRID EDITION и новото Renault Captur E-TECH HYBRID EDITION.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име