Напаст ли е нахалната конска муха ?

0
6607

Досадните конски мухи освен коне, безпокоят други животни, както и хора и могат да причинят големи щети. Конските мухи спадат към семейство Табаниди (Ободи) и наброяват над 300 вида в цял свят. Размножават се най-често около водоеми. Тялото им е едро – от 6 до 30 мм. Очите най-често са зелени или кафяви. Имат голямо хоботче, с което женските пробиват кожата на животните и смучат кръв. Мъжките мухи се хранят с растителни сокове. Снабдени са с 1 двойка силни крила, които са им необходими, за да прелитат големите разстояния от мястото, където се размножават до гостоприемниците (животните, които нападат).

Цикълът на летене продължава 4–5 седмици. Нападат конете при температура на въздуха 15–16 °С. При високи температури и сух въздух бързо загиват. Конските мухи живеят предимно навън и не влизат в помещенията.Най-активни са при топло и слънчево време, между 12:00 и 16:00 часа следобед. Кацат по главата, шията, рамената, корема. Когато забият хоботчето си в кожата им, конете изпитват болка, стават неспокойни, опитват се да се бранят. Слюнката има дразнещо, токсично и противосъсирващо действие. На мястото на ухапването се получава болезнена подутина. При голяма численост (от неколкостотин на едно животно) тези насекоми освен силно безпокойство, причиняват изтощение, загуба на кръв и отслабване. Конете стават податливи на различни заразни болести. Освен това могат да бъдат заразени и при самото ухапване. Табанидите са преносители на инфекциозната анемия по конете, западния енцефаломиелит, антракса, на различни кръвни паразитни болести и др.

След като се насмучат с кръв, женските конски мухи търсят отново блата, реки, потоци и снасят по растенията около тях стотици кафяви яйца с размер 0,5–2 мм. От тях се излюпват ларви, които навлизат във водата, след това – във влажната почва. Развиват се в какавиди, а те – във възрастни насекоми.Цикълът на развитие е в зависимост от вида. Някои мухи снасят яйцата си във влажните конски изпражнения.

Предпазни мерки.

  • Торищата са основен източник на развитие и разпространение на мухите. Редовно почиствайте боксовете и конския тор, а купчините тор дръжте далече от помещенията. Ларвите са чувствителни на светлина и суша, затова е по-добре вместо да се съхранява на купчини, торът да се разстила на тънък слой и да бъде добре огряван от слънцето.
  • Периодично обработвайте конюшните с инсектициди, особено стените.
  • Около конюшните не изграждайте канавки или декоративни украси с вода. Не е добре и наблизо да има мочурливи места.
  • В периода на летеж на конете се поставят мрежести маски, попони и гамаши. Ако не сте снабдени с тях, поне направете импровизирани маски с тюл или марля, които защитават главите на животните – те остават значително по-спокойни.
  • Използвайте качествени репеленти за намазване на най-уязвимите зони по тялото. Репелентите отблъскват насекомите.
  • В периода на усилен летеж на конските мухи, специалистите съветват конете да се напръскват с инсектицидни средства.
  • Последно провило със закачливо намигане от екипът ни: бъдете по –скромни в живота, не бъдате нахални като конски мухи ! Все някой ще се намери да ви цапне отгоре, когато най-малко очаквате.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име