Honda CR-V – слънчев,екологичен и икономичен.  

0
3128

С ясен екологичен знак японският кросоувър идва в България с нова система от бензинов двигател и два електромотора, единият от които електрогенератор.Honda CR-V Hybrid се задвижва посредством нова хибридна система  Multi Mode Drive i-MMD. Автомобила потегля в напълно в електрически режим, като по-късно се включват и конските сили на  2,0-литров бензинов силов агрегат с вътрешно горене i-VTEC.  Първият електрически мотор има две задачи: да  задвижва автомобила в съответния режим или да генерира електроенергия. Вторият от своя страна създава електроенергия, а тя се добавя към акумулаторните батерии и така се автомобилът се движи в електрически режим.

Общата мощност на електромоторите и бензиновия двигател е 184 к.с. За да ускори от 0 до 100 км/ч  на Honda CR-V Hybrid  са нужни  9,2 секунди, като стартът от място до 50 км/ч е впечатляващо бърз. Директното задвижване от бензиновия двигател е при скорост над 80 км/ч, както и в случаите, когато водачът натисне силно педала на газта при нужда от пъргаво ускорение.

Борба с навиците в първите метри и километри са моментите в които, дясната ръка на водача търси типичният лост за трансмисия, който при  този модел на Honda липсва. Действията потегляне, назад и паркинг стават с три елегантно подредени бутони в централната конзола. Чудесно измислено удобство, за което трябва само време за свикване.  При този вид хибриди, истинското им екологично и икономично шофиране е най-осезаемо в градски условия. В трафика Honda CR-V Hybrid се движи приоритетно на електричество и благодарение на това разходът пада до 5,4л/100 км. Въпреки, че е  предимно градски SUV, кросоувъра се впуска смело и в извънградско приключение дори и по черни пътища. По магистрала японеца въобще не се церемони при 140 км км/ч, но забравя напълно за електромоторите и гълта само бензин, тогава и разхода се вдига на около 7,4 л/100 км.

По-важното е, че благодарение на новата система за задвижване на четирите колела и пътният просвет от 192 мм Honda CR-V Hybrid стига нависоко и надалече. В зависимост от терена модела може да се задвижва само от предните колела, а при настилка с ниско сцепление и при рязко ускорение, се включва и задната ос.

Възможни са три режима на движение – напълно електрически EV, хибриден, който ползва електроенергията от генератора към задвижващия мотор, допълнително количество идва от батериите, и такъв, в който превес има двигателят с вътрешно горене. Вместо бутон за превключване на режимите, има система, която сама избира  най-подходящият за дадената ситуация режим.

В електрически режим задвижващият мотор черпи енергия единствено от батериите и така осигурява задвижване с нулеви вредни емисии. В режим Hybrid бензиновият двигател осигурява енергия за електрическия мотор-генератор, който на свой ред отдава мощност към задвижващия електромотор. Излишната мощност се връща обратно през генератора, за да дозареди батериите. В нормален режим колелата се задвижват от бензиновия силов агрегат, като при необходимост допълнителна доза мощност може да дойде от електромотора.

Хибридната версия на Honda CR-V стандартно е с предно предаване, но може да бъде поръчана и със система за задвижване и на четирите колела AWD от ново поколение, която е с интелигентен контрол в реално време.

На българския пазар цената на Honda CR-V Hybrid започва от 63 990 лева. Най-ниското ниво на оборудване е Comfort с предно предаване, а най-високото Prestige е с четири задвижващи колела и струва 86 290 лева. При останалите две нива Style Plus и Premium клиентите могат да избират между предно и двойно предаване и между 8 възможни цвята.

 

Технически характеристики:

Honda CR-V 2.0 i-VTEC Hybrid AWD

2,0-литров бензинов двигател и два електромотора

1-степенна автоматична трансмисия

184 к.с. сумарна максимална мощност

315 Нм максимален въртящ момент на електромотора

9,2 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

180 км/ч максимална скорост

7,3 л/100 км среден разход на бензин

166 г/км емисии на СО2

77 790 лева цена на модела

 

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Автора и Ивелин Солаков

Видео: Ивайло Алексанров

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име