Старт на гонките с бегови коне в Севар на 18-ти юли

0
4902

Най – адреналинните коне от Чистокръвна Английска и Арабска породи, до вчера риеха нервно копита в терените пред конюшните вследствие на тоталната забрана за конни състезания в България. Ето, че добрата новина идва със скоростта на най-бързите в конния спорт и в тяхна полза. Поотложения сезон стартира с 9 гари в известното с коневъдството си село Сева̀р в Североизточна България. Китното селце ще посрещне за пореден път „топло-кръвните“ , които са известни с пъргавината, скоростта и духа си. Така че пригответе се за надпреварите преди тазгодишното Дерби.

По предварителна и все още неокончателна програма състезателния ден ще започне с първа гара за 2-годишни коне, които ще направят своя дебют на официален терен по надбягване. След тях на старт ще застанат 3 – годишните, 4-годишните и по – възрастни. В стартовата машина се очаква да се подредят коне родени в България, но и внесени от чужбина и подготвени за надбягване. Дистанцията за младите коне ще бъде на 1 200 метра, за 3-годишните на 1 600 м, а за по-големите на години коне от 1 200 до 3 000 метра, като за последните ще има вероятно 5 гари.

Новината за възобновяване на сезона предизвика истинско оживление и безумна радост сред собственици, треньори и жокеи. Стяга се амуниция, приготвят се дресове и най-вече се провеждат усилени тренировки.

Дни преди стартовете у нас, наши 5 коня ще се разпишат на състезание в Братислава, където на модерния хиподрум в очарователната столица на Словакия, сили ще мерят коне от 7 държави. Събитието е едно от най-големите състезания за конни надбягвания в Централна Европа. Беговите коне, които ще участват под български флаг в Братислава са собстеност на Юсуф Касим, който има над 20 коня в Германия, а 5 е поверил за отглеждане и тренинг у нас на известният конегледач и треньор Левент Незиров. За Юсуф Касим се говори, че е инвестирал над 100 000 лева в покупка на бегови коне. Именно той като собственик миналата година спечели Дербито и Окса (изпитание на 2 400 метра, в което участват само 3годишни кобили) в България. Жокеят който ще язди конете на Касим в Словкия и подготвени от Левент Незиров е шампиона в гладкото надпрепускане Нурай Хамил.

Успех на българските коне в Братислава и успешен сезон за гладкото надпрепускане у нас.

Подробности за предстоящото състезание в Братислава може да следите на: web.zavodisko.sk

Статия за последните победи в България на Юсуф Касим и неговите коне от 2019 тук:

https://ezdapress.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име