Volvo XC90 – Ах, този зашеметяващ, супер швед !

0
1749

Volvo XC90 – Ах, този зашеметяващ, супер швед !

Никога не е късно да се възхитиш на който и да е модел на шведската марка, но с особено удоволствие споделям тридневно си шофиране и изминати 600 километри с обновения Volvo XC90.Промените са едва забележими и по – скоро козметични и се виждат в предната решетка, в една елегантна лайсна в цялостната му визия отпред и същата в задната броня. Volvo XC90 има и нов модел джанти. Последното изпълнение на модела си остава все така със смел, елегантен дизайн, великолепен интериор, впечатляващ списък от функции, комфортно пътуване и сигурност от най-висока класа.   Флагмана на шведския бранд – Volvo XC90 ме посреща с ниво на оборудване inscription, елегантно описан до обозначението за двигател на задния капак с инициалите Т6., където е видимо и постоянното задвижване на четирите колела. Списъкът със стандартни функции е по-силен от всякога, като специално за отминаващият сезон, модела може да бъде поръчан и със зимен пакет, който включва отопляеми предни и задни седалки, отопляем кожен волан и отопляемо челно стъкло. Предните седалки са с електрическо 6-степенно регулиране и с функция масаж, а тапицерията е с перфорирана Кожа Agnes Nappa.

Това за което на мига ще попитат феновете на конния спорт и собствениците на коне е : Има ли  теглич и колко тегли ?  

Една конна каравана  би отивала на този шведски кросуовър, която може да се прикачи посредством сгъваемия електрически теглич (опция) с възможност да тегли товар до 2400 кг . Всъщност това е най-малкото, което може да направи за вас 2,0 – литровия турбо агрегат на Volvo XC90 Т6, който разполага с 310 к.с. Всички варианти на двигателите на XC90 са сдвоени с осемстепенна автоматична трансмисия. Изключително бодрия двигател прави ускорение от  0 до 100 км за 6,5 секунди.Едва когато се настаните зад волана на този зашеметяващ швед, разбирате, защо мнозина наричат купето на Volvo  „шведско светилище“  .Още настаняването, до единият ми ботуш проблясва осветеният праг с логото на Volvo. Сетне погледа ми иска да обхване за един миг всчко:  От невероятно подредените и лесни за употреба бутони до качествените материали, видимите шевове, простора, уханието на лукс и усещането за сигурност.На разположени на водача е виртуално инструментално табло с 12,3″ TFT дисплей,  който е еднакво конфигурируем и лесен за боравене.  9 – инчов сензорен екран, който прожектира ясно функциите за безопасност, развлечения и сателитна навигация. Компактна централна конзола,  сгъваем подлакътник с място за съхранение и два USB порта, кожена ръкохватка на скоростния лост, хромирани екстериорни елементи на вратите с дълбоки джобове, оформят цялостната салонна атмосфера.5-вратият модел е 7-местен, като третият ред седалки може без колебание да посрещне двама по-вталени възрастни дори на дълъг път. Задните три седалки предлага гениално вградена детска седалка, монтирана по средата, отделно има и две точки за закрепване на детската седалка ISOFIX.Пространството за краката и при трите реда е голямо. Седалките от втория ред могат да се регулират, така че да освободят повече пространство. Голямо удобство са големите отвори на  задните врати, които позволяват лесен достъп до третият ред седалки. Ако последните се сгънат се получава багажник, който предлага  1019 литра, а ако са изправени, то обема се свива до 314 литра – достатъчно за няколко куфара.  При сгънати и втори ред седалки се получава идеална плоска повърхност и възможност за багаж до 1868 литра.Скандинавския атлет  продължава да олицетворява модерната революция на шведския производител със всяко едно поколение

Kросоувърът вече предлага подпомагане на водача с намеса в кормилното управление, като част от системата City Safety и функцията за следене на мъртвите зони Blind Spot Information System. Система с автоматично спиране, която разпознава пешеходци, велосипедисти и едри животни на пътя. Системата Oncoming Lane Mitigation, въведена за пръв път в новото XC60, вече е налична и при XC90, а технологията за засичане и предупреждаване при опасност зад автомобила по време на маневриране назад – Cross Traffic Alert, вече включва и автоматично спиране. Модела се предлага със системи  против преобръщане, за защита при страничен удар и много, много други.Ангажиментът на Volvo за безопасност е легендарен и в XC90 са вложени най-добрите технологии за безопасност. Луксозния офроудист стъпва много уверено на пътя, предлага сигурна траектория в завой и изненадваща стабилност при аварийни резки маневри с висока скорост. Реакциите на волана са точни и прецизни. Лекотата на шофиране по нищо не подсказва за теглото на близо двутонния кросоувър. Въпреки дължината си от 4,95 м и широчина  2,0 м автомобила е маневрен, дори в тесните градски пътища.  Двигателят е изключително пъргав за всякакви пътни ситуации. При високи обороти и рязко ускоряване купето остава все така безшумно. В завой автомобила е стабилен, а системата за задвижване на всички колела Haldex е безупречна. На офроуд терен XC90 въобще не се шегува и може да си съперничи дори със способностите на Range Rover. Комбинацията от постоянно задвижване на четирите колела през интелигентната, 8-степенна автоматична трансмисия с възможност за ръчно превключване на предавките осигурява мощна тяга и отлично сцепление по стръмни и неравни терени. Представянето на Volvo в екстремни условия не е акцент на настоящия тест, а само леко допълнение в случай на извънредна пътна ситуация в която на Volvo XC90 може да се разчита. По автомагистрала максималната скорост, която може да развие този галантен спортист е 230 км/ч.Символът на модерния скандинавски дизайн у нас се предлага с 60 месеца гаранция без ограничение в пробега. Стандартно автомобилът е снабден с Volvo Europe Assistance – безплатна пътна помощ на територията на Европейския съюз и услугата От врата до врата – безплатно взимане и връщане на автомобила за сервизиране в рамките на България, което важи за първите 2 години от гаранционният период.

Цена на тествания модел: 132,000 лв с ДДС

Текст и снимки: ЕzdaPress

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име