След близо година ОБЕЗДКА-та се завърна на столичната база „Хан Аспарух“

0
5512

На 20 и 21 май дисциплината обездка се завърна със свое издание на територията на конно-спортна база „Хан Аспарух“, след близо една година отсъствие. Провелото се състезание е и първото за годината, след като последното бе през декември миналата година, когато се проведе коледен турнир по прескачане на препятствия.

Снимки от събитието може да видите тук.

Състезанието бе инициатива на клубовете „Еклипс“ и „Божур“, като бе подпомогнато от програмата на Столична община за развитие на детско юношеския спорт и инициативата „София – европейска столица на спорта 2018“. За да се стигне до реализация на турнира, ръкави запретнаха както ездачи, така и доброволци с личен труд, които изчистиха занемарения пясъчен плац под известната съдийска кула на базата, насипаха пясък и с лични средства стъкмиха професионална обстановка, така че базата да посрещне и бъдещи състезания. „В съседство с пълна пара вървят строителните работи по изграждането на лъч от столичното метро, но това не обезпокоява тренировъчния живот в базата“, споделиха организаторите на откритият турнир по обездка, който представи общо 30 тандема. Дисциплината се разгъна във всичките си категории, като липсваха само „Млади ездачи“. За доброто протичане на събитието лично в ролята на секретар се потруди Рая Цанкова, а съдийстването бе под прекия поглед на Христо Георгиев, Димитър Стоянов и Маргарита Христова.

През първият състезателен ден, в клас Л и клас Л група Б (коне над 9 годишна възраст), първо място извоюва Марина Славчева от ККС „Варна“ с кон Даш Гала (порода Ахал Теке), а. втора остана Ирина Йорданова от ККС „Кариер“. Първи в клас Л група Б стана Валентин Джавелков от конния ескадрон, но картотекиран към клуб „Левски“. След него се нареди Красина Кръстева с Дилген от клуб „ Ген. Крум Лекарски“.

В неделния ден класирането изглеждаше почти по същия начин, но с малки промени, тъй като Ирина Йорданова не участва. Така Славчева и Джавелков запазиха първите си позиции. В клас Т – Райко Гануков спечели първо и второ място с двата си коня – Амброзия и Дантес, а трета стана Ангелина Асенова с кон Секрето от ККС „Тенев и син“.

При юноши до 18 години убедително победи Мирела Райкова с Бруклин от клуб „Конкур“ ,а втора се класира Елена Василава със Силвър Бой от клуб „Еклипс“. Трети и четвърти се класира Стефан Кликов с конете Преслав и Силвър Бой I, а Анна-Мария Гигова, с кон Лъки Денсър, стана пета.

При юношите до 14 години се отличи Лидия Мандажиева с Везув от клуб „Св. Георги“ с първа награда. Втора след нея се нареди Ивет Георгиева с Уйнчестър от клуб „Марек“ и трета стана Татяна Акубицова от клуб“ Божур“ с кон Суйткийс.

В изпитанието за 4-годишни коне, деца и аматьори, Цветелина Цанева от ККС „Калоян 92“ постигна първо място с кон Кастинг Второто място остана за Елина Семенова с Кавия, а трето зае Екатерина Ковачева, която си извоюва и едно второ място при аматьорите с кон Експерт. В същата група първо място взе Мартина Фергут с кобила Ламантика от клуб „Св. Георги“.

През втория ден интересно бе участието на Бранимир Крастанов от клуб „Елит“ с кон Какао. Тандема направи отлична езда и взе второто място при 4-годишните коне, а първа стана Цветелина Цанева с Кастинг. С цел подготовка на коне шампиони в дисциплината обездка, Бранимир Кръстанов бе допуснат до участие с програма от всестранната езда с три коня- Найк, Назир и Каланта.

Да се допускат състезатели от всестранната езда е жест от страна на дисциплината обездка, който помага състезателите по всестранната езда да усъвършенстват програмите от техните изпитания и повишава нивото им на дисциплина

Най-масовата категория в съботно-неделната обездка бе клас Н за 5-6 годишни коне и аматьори. 13 коня от които 2 в клас Н и 11 при аматьорите, което само по себе си е постижение. В клас Н първа стана Маглин Найденова с Везув, втори -Любомир Иванов с Гибалия от клуб „Св. Георги“. През двата дни състезателите задържаха позиции си. При аматьорите Таня Василева с Ривър Денс от клуб „Ген. Крум Лекарски“ спечели първо и второ място с Роял Лейди, а третото остана за Михаела Михайлова с Десперадо Ел от клуб „Еклипс“. В неделя настъпи разместване в третото място и то бе заето от Соня Димитрова с кон Секрето от клуб „Тенев и син“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име