Face Time Bourbon на трона на Гран При на Америка

0
2564
Бьорн Гуп - запрежчик на победителя Face Time Bourbon

Гран При на Америка през 2020 г. отиде при най-младите от кандидатите в надпреварата: големият шампион Face Time Bourbon доминира в класа си, но и над по-големите.

Face Time Bourbon завоюва 19-ата победа в кариерата си от общо 22 старта. Това се случи тази неделя (20.01.2020) на дистанция 2 700 метра на пистатата на хиподрум Винсент, Париж. Под управлението на шведския ездач Бьорн Гуп, рисистия жребец Face Time Bourbon дръзна да бъде по-силен и по-бърз, като послушно изпълни безпогрешната тактика в последните метри преди финала. Със спечелването на Гран При на Америка 2020, Face Time Bourbon е обявен за най-добрият рисист кон в света. С време от 1’11“5 той бележи четвъртото най-добро постижение в историята на състезанието, без това да се отнася за най-бързото на пистата.

Няколко часа преди Голямата награда на Америка, тази събота, шест изключителни имена от състезатели, собственици и треньори отговаряха цели 2 часа на въпроси на журналисти от цял свят на предварителна пресконференция. Преди стартовете Face Time Bourbon определено предизвика интереса на медиите и запалянковците по залози, но малцина го сочеха за фаворит. Едно бе сигурно – още с представянето си през 2015 г., беясно, че този ририст кон ще бъде възлов играч през следващите месеци и години при определяне на титлите. Мистиката на великата американска надпревара, коята се провежда, като коронна битка между най-добрите коне с двуколки, не позволява никога прогнозиране и сценарии.

Anzi des Liards отмъкна престижната награда Приз „Люксембург“

Какво споделиха победителите по време на пресконференцията, след Гранд При на Америка?

„По време на състезанието никога не знаеш сис сигурност, кога си победил. Виждам само гърбове на състезатели,през мен. Знам зад кого да бъда. На последните 100 метра от целта мисля, че го предусещах. Знаех, че допоследно трябва да остана зад гърба на Дейвидсън дю Понт и да го изпреваря в последните важни метри. Трябваше възможно най-дълго да не поемем преднина твърде рано.“ – Бьорн Гуп, запрежчик на победителя Face Time Bourbon

„Всеки от шампионите в този невероятен старт е различен. Readly Express е сила, Тимоко е талант, Face Time Bourbon е бързина. Факт е обаче, че Face Time Bourbon постигна уникална скорост.“ – Франк Оври, запрежчик на Дейвидсън дю Понт, втори в Гранд При

„Дейвидсън дю Понт сякаш остави сърцето си на пистата за това второ място, а Белина Джоселин направи страхотно състезание. Озовахме се доста далеч в началото и нямах съмнение, че ще приблжа първите, но другите двама бяха по-силни.“ – Жан-Мишел Базире, запрежчик и треньор на Bélina Josselyn и Davidson du Pont et de Looking Superb

От ляво надясно на снимката : Франк Оври, Бьорн Гуп, Жан-Мишел Базире

Тазгодишното издание на Гран При на Америка ще се запомни с 33,7 милиона евро в залози, уникални коне и с пищни тържества посветени на 100-годишнината от създаването на Grand Prix d’Amérique. Само за неделния ден, когато се проведе Гранд При-то, организаторите посрещнаха 39 978 зрители на хиподрума Винснт. През всичките 3 състеззателни дни, организатороте бяха подготвили 11 съпътстващи събития, сред които 6 приза, и още много шоу програми и забавления. Специално за неделния ден, вълнението за публиката стигна своя максимум в чест на 100 – годишния юбилей, когато 100 мотоциклета дефилираха по пистата на хиподрума с мощния и пантентован рев на марката Harley-Davidson. В чест на Световното първенство по надбягване с коне от Рисиста порода, програмата изпъстриха и 100 акробати, 100 танцьори и 100 музиканти, които свиреха наживо.

Ден след приключване на приказната спортна програма и грандиозния шоу спектакъл домакините отчетоха ръст по продажби на билети и залози в сравнение с 2019. Самото състезанието, заедно с наградния фонд коства на организаторите 18,9 милиона евро. Сравнен с приходите и залози от последния ден общата сметка излиза над 49 милиона евро. Победителят, само от приз „Люксембург“, 10-годишният рисак Anzi des Liards, донесе на неговият собственик-животновъд Ричард Падовани награда от 800 000 евро печалба.

Зад целия този блясък и конен спорт, обаче, седи железен екип от професионалисти, начело на който е Гийом Мопас, технически директор на LeTROT, организацията която диктува правилата на играта при надбягванията с рисисти коне. „Спазването на регламента, предварителния инструктаж, зоните за коне и публика, местата за медиите, това са най-важните акценти в нашата работа. Трябва да се отдели време на всички. За нас е предизвикателство години наред да представим най-красивата конна надпревара в Света, по най-подобаващия начин. Тук никой не иска победител по подразбиране, тук печели най-добрият.“

Събитието Prix d´Amerique, снощи се излъчваше по четири телевизии на живо и 6 онлайн платформи. Преди големия старт домакините направиха кратка историческа ретроспекция на 100 годишнината на хиподрума и оповестиха най-важните акценти от историята на Prix d´Amerique.

Създадена през 1920 г. от френската компания за развъждане на коне, Prix d´Amerique, официално наричана Голямата награда на Америка от 2013 г., има своя произход в контекст, съчетаващ история, политика и спорт. Въпросът за френските състезатели е да отдадат почит на решителния ангажимент на американците през Първата световна война. Дълбоко осъзнавайки ралята на коня по това време, като транспортна мощ и приноса му за победата над германците, французите правят жест към американците и организират международна надпревара Prix de l’Arc de Triomphe.

В исторически план Prix d’Amérique поема предизвикателството да срещне най – доброто от породите – френският Trotter и американският Standardbred. По този начин се постига благотворната идея за спортменство в световната животновъдна индустрия и световния спорт и конкретно в хиподрумната дисциплина надбягване с двуколки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име