Новото Peugeot 208 – абсолютен претендент за Кола на годината в България

0
2073

Февруари се очертава да бъде доста горещ за вносителите на автомобили в България и журналистите определящи победителите в престижния конкурс. Вечерта на 5 февруари ще стане ясен носителят на голямата награда „Кола на годината в България“, като дни преди това е ясно със сигурност, че изключителното 208 на Peugeot, ще бъде в пряка битка с преобразеното, ново  Renault Clio.

Дали  „произведено в България“ на везните ще натежи 3D виртуалното табло вградено в 208 или журито ще бъде безкомпромисно в избора си предстои да разберем. При всички положения точки ще натрупат френските производители, които са дали всичко от себе си и в двата автомобила.

Peugeot има наложени традиции в производството на малки автомобили, чието последно творение в лицето на най-новото 208 е възхитително. Малкият хечбек е замислен така, че за пореден път да покори клиентите и феновете на френското лъвче.

Нисък силует с издължен преден капак, фини извивки, модерен и свеж външен вид с full LED предни фарове с 3 следи от нокти на Лъва, придават на модела дозирано агресивен външен вид. Спортният характер си личи и в задната част, подчертана от бляскава черна линия  и отново светлини със следи от лъвски нокти. Френската елегантност и изтънченост винаги са били водещи в дизайна на Peugeot и новото 208 го доказва за пореден път.

Грабващият външен вид се допълва и от интериорът на новото Peugeot 208, който е поредната хвърлена ръкавица към конкурентите от този клас. Материали и повърхности от най-високо качество, гъвкаво и интуитивно управление, функции, многобройни системи в помощ на водача, типични за по-високите пазарни сегменти. Малкия спортен волан и типичния типичния i-Cockpit на марката са променени, различно е и арматурно табло, приборите са изцяло дигитални и се виждат 3D. 

Салонът е изключително практичен с различни ниши и поставки за малки предмети, както и място за безжично зареждане на смартфон. Мултимедийната система е огромен 10-инчов сензорен дисплей, който е леко насочен към водача. На борда на новото Peugeot 208 са налични системите Apple CarPlay и Android Auto, с които водачът или пътниците могат да свържат мобилните си телефони с мултимедийната система. Освен това тя поддържа различни музикални формати и навигация.

Багажникът на новото Peugeot 208 е с обем от 309 литра, а при сгънати задни седалки товарното пространство се увеличава до 1004 литра.

У нас новото Peugeot 208 се предлага с три бензинови 3-цилиндрови двигателя от серията PureTech с обем 1,2 литра. Базовият е атмосферен с мощност 75 к.с., а силовите са с турбина в два варианта на мощност със 100 и 130 к.с. В гамата има и един 1,5- литров 4-цилиндров турбодизелов агрегат с мощност 102 коня. За двата по-мощни бензинови мотора на новото Peugeot 208 се предлага и комбинация с 8-степенна автоматична трансмисия от японската компания Aisin. Съвсем скоро се очаква у нас да дебютира и изцяло електрическата версия e-208.

За ускорението от 0 до 100 км/ч, новото Peugeot 208 се нуждае от 8,7 секунди. Разходът на гориво в градски трафик е 7 л/100 км. При постоянна скорост от  90 -100 км/ч, разхода може да се понижи под 5 литра.

Цената на новото Peugeot 208 за нашия пазар започва от 24 577 лева, а версията с автоматична трансмисия струва 33 245 лева. С ниво на оборудване GT-Line цената започва от 41 517 лева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име