SsangYong Musso – тежката артилерия на Корея

0
2998

Когато стане въпрос за автомобил, който да бъде безпощадно експлоатиран в сурова работна среда, да е 4х4, да може да носи, да тегли и в същото време да осигури наслада с комфорт, визия и доза самочувствие от притежанието му, тогава периметъра на избор рязко се свива.

Ако заданието е „работен кон“, а не „гиздава кобила“, то тогава се търси истински всъдеход с носеща рама, офроуд гени и ежедневна функционалност. Повече от основание да бъде в краткия списък с предложения от пикапи на родния пазар има пикапа SsangYong Musso. Южнокорейската компания SsangYong е известна по целия свят със своите големи всъдеходи Rexton и компактните кросоувъри като Korando и Tivoli.

Последният хит, който сътвори корейския гигант е най-новото поколение SsangYong Musso, който бе представен за първи път на автосалона в Женева през изминалата 2018 година.

Изключително здрав, масивен, мощен и подчинен автомобил

5-местеният пикап с двойна кабина безспорно има водещи предимства пред конкурентите си в сегмента. С рама и компонентна база с ненадмината функционалност, той има най-добрия в класа си дизелов двигател, непостижимото за другите голямо пространство за пасажерите на задните седалки, малък радиус на завой, изключително меко управление на волана, 4х4 задвижване с класическите бързи и бавни предавки и може да тегли до 3,5 тона !

Новият пикап SsangYong е автомобил, предназначен за професионални горски рейнджъри, ловци, фермери, земеделци, хора на морето и планината и съвременни бизнесмени без скрупули. С невероятен външен вид, с комфортен салон, с възможности за оборудване, с мощен дизелов двигател, пикапът Musso е едно от най-добрите предложения на пазара. Накратко, като за обява, нещата биха изглеждали така: 2,2-литров турбодизелов двигател, 6-степенна ръчна скоростна кутия, разход на гориво 7,6 л/100 км, „носи“ товар до 1 тон и тегли с ремарке до 3,5 тона. Какво ни трябва още ? Малките подробности в които се крие голямата сила на Musso.

Здравият корейски пикап е изграден върху платформата на SUV – флагмана Rexton G4, като споделя неговата уникална конструкция с високоякостна рама от гига-стомана и в същото време има свой собствен атлетичен облик. До В-колоната и двата модела са почти еднакви, но разликата идва в огромната товарна платформа с дължина 1,30 м и обем от 1011 литра.

Пикапът е с дължина 5095 мм, широчина 1950 мм и височина 1870 мм, с релси на покрива и ролбар от стомана върху товарния отсек за укрепване на товари и определено по-внушителен рейнджърски външен вид. Междуосието е 3100 мм, а предната и задната следа са 1640 мм. Предният надвес е 890 мм, а задният 1105 мм. Собственото тегло на пикапа е 1980 кг, а в огромния товарен отсек с пластмасова облицовка могат да бъдат поставени до 1 тон в зависимост от модификацията.

Като аксесоар може да се поръчат и допълнителни фарове за ролбара, както и такива на предната броня.

На вниманието на конярите !

Опционално поставения теглич на SsangYong Musso дава възможност носещата рама да тегли ремарке с товар до 3,5 тона с прикачения товар. Като опция може да се поръча шина на релси, която да улеснява товаро-разтоварването на тежки и обемисти товари от товарния отсек.

И това далеч не е всичко, на което е способен корейският високопроходим пикап. Той вози комфортно, както в града, така и по каменисти труднопроходими горски терени. Със своето задвижването 4х4 и пътен просвет от минимум 215 мм, Musso не само не се „муси“, но дава всичко от себе си за екстремни изживявания извън пътя. Чрез въртящия се селектор до скростния лост може да се избере един от трите режима: 2H, 4H или 4L. Превключването от режим на задно предаване (2H) към режим за шофиране със задвижване на четирите колела (4H), става в движение. Режимът 4H е за кал, сняг, и водни препятствия. Тягата се преразпределя автоматично, в зависимост от сцеплението на колелата с настилката. За брутален офроуд, централният диференциал може да бъде заключен, избирайки режим 4L с ниско предавателно число за по – яка тяга, по пресечен терен, с ниска скорост.

Новият SsangYong Musso може да спуска безопасно по наклони с ъгъл 45 градуса. Окачването на момента подсказва, че пикапът е истински офроудър с носеща рама и предна ос с двойни носачи. Задното окачване е многораменно и предлага добра комбинация от комфорт, динамика и бърза адаптация извън пътя. Минималният радиус на завиване от 5,9 метра (вътрешен диаметър) е изненадващо малък за автомобил с този размер, което осигурява лекота и бързи маневри при паркиране.

Интериорът или товарът – кое е от значение ?

При цялата пот, която се лее в ежедневието на фермера, едва ли интериорът оказва значение, но често ватенката се заменя със скъп костюм и тогава, как изглежда и как мирише в кабината има значение.

SsangYong Musso е готов и за тази ситуация. Сравнен с повечето пикапи на пазара корейският „тежковоз“ е изключително луксозен и богато оборудван. Салонът посреща с премиум атмосфера и щедро, светло, вътрешно пространство в компанията на висококачествени материали. Топ – версията на модела включва кожени седалки с отопление и вентилация, отопляем волан и 19-цолови джанти, ултрамодерна информационно-развлекателна система с 9,2-инчов сензорен екран, 360-градусова навигационна система, връзка с приложенията на Apple CarPlay и Android Auto и Wi-Fi. Безопасността на пътниците е подсигурена от подсилената конструкция на купето и 6-те въздушни възглавници.

Модерен и атрактивен – винаги с двойна кабина и 5 места

Забележителен пикап, с много удобна позиция за водача, без грам напрежение при управлението, независимо натоварен или без „тежест“, по наклони, аутобани или дерета. Боравенето с контролните уреди, бутони и асистенции е бързо и лесно. Богатото стандартно оборудване предлага широк подлакътник, голяма жабка, сенници и ниши във вратите за поставяне на различни предмети. За комфорта и уюта на водача се грижат различни електронни системи, а безопасността на пътниците е осигурена допълнително от подсилената структура на каросерията и 6-те въздушни възглавници.

Удобството на седящите на задните седалки е най-доброто в класа си и за разлика от твърде изправените задни облегалки при конкурентите, новият SsangYong Musso „глези“ пътниците с регулируем наклон на облегалката с до 27 градуса, което прави силно впечатление на дълъг път.

Впечатляващо мощен, без много шум

SsangYong Musso е въоръжен с 2,2-литров турбодизелов двигател e-XDi с директно впръскване и турбина с променлива геометрия. Максималната му мощност е 181 к.с. при 4000 об/мин, а максималният въртящ момент от 400 Нм се предлага в диапазона от 1400-2800 об/мин. Задните колела се задвижват стандартно с помощта на 6-степенна ръчна скоростна кутия, а като опция се предлага и 6-степенна автоматична трансмисия. Окачването отпред е с двойни носачи, а отзад със спираловидни пружини. Musso ускорява без да се замисли, изключително подчинен на всякакви „команди“. Динамичният двигател не издава нито един излишен шум, работи точно и в комбинация с 6-степенната ръчна скоростна кутия ускорява от от 0 до 100 км/ч за 12,2 секунди и развива максимална скорост от 195 км/ч.

Технически характеристики

  • SsangYong Musso 2.2 e-XDi 4WD
  • 2,2-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател
  • 6-степенна механична скоростна кутия
  • 181 к.с. максимална мощност при 4000 об/мин
  • 400 Нм максимален въртящ момент при 1400-2800 об/мин
  • 12,2 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 195 км/ч максимална скорост
  • 7,6 л/100 км смесен разход на дизел
  • 211 г/км емисии на СО2

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име