ŠKODA KAMIQ – един от бисерите на автосалона в София (12-20.10)

0
2012

Много преди да стъпи на родна земя, най-новият градски SUV на ŠKODA направи своята премиера в сърцето на Европа – Базел, като предостави възможност на журналистите за два дни да прекосят близките граници между 3 държави, Швейцария, Франция и Германия.

Прекрасно пътешествие съчетано с удоволствието от новия модел на чешката марка. ŠKODA KAMIQ продължава успешния SUV дизайнерски език от моделите KODIAQ и KAROQ и е третия кросоувър в гамата на марката. Сглобява се в същото предприятие в Млада Болеслав, където излизат от поточната линия и Octavia, Fabia, Scala и Karoq.

На пръв поглед KAMIQ има общи белези със своите събратя KODIAQ и KAROQ, но в същото време се различава с личните характерни черти. Като например разделените предни фарове, при които дневните светлини са разположени над основните. Модерните асистиращи системи, природосъобразните и икономични двигатели, най-новите инфоразвлекателни системи и съвременни решения за свързаност.

Типично за градските кросоувъри, ŠKODA KAMIQ перфектно съчетава предимствата на SUV моделите, като по-висока позиция на седене и по-голям просвет с функционалността на компактните автомобили. Щедро пространство и лукс в интериора с емоционален дизайн, най-съвременни асистиращи и инфоразвлекателни системи, новият KAMIQ напълно отговаря на нуждите и на семейните и на лайфстайл ориентираните клиенти.

Нещо, което ти приляга

Името KAMIQ произлиза от езика на инуитите, които обитават северна Канада и Гренландия и означава нещо, което ти приляга точно по мярка, като втора кожа. Името на модела продължава вече познатия модел на образуване на имената на SUV моделите на ŠKODA – започват с буквата K и завършват с Q.

ŠKODA KAMIQ – мощен и емоционален, въпреки компактните си размери

Благодарение на голямата, високо- радиаторна решетка, големия преден капак и кристалните форми на предните светлини, автомобилът се забелязва отдалече. Светлинното тяло е отделено така, че във Full-LED версията изглеждат като 4 диаманта, независимо че имаме светлини за мъгла със статични светлини в завой. Вече се предлагат и нови триизмерни ефекти с включени за първи път при Skoda динамично завиващи предни и задни светлини.

В интериора се набива нова концепция. Вътрешният дизайн се доминира от свободно монтирания дисплей, който с размера си от 9.2 инча е един от най-големите в сегмента. С размер от 10.25 инча виртуалният кокпит е също сред най-големите в сегмента. Обновеното дигитално инструментално табло е насочено директно към действията на шофьора. Типично за по-висок клас автомобили- има отопление на волана и на предното стъкло. Като опция се предлага подгряване, както на предните, така и на задните седалки.

Базиран на модулната платформа MQB, новият KAMIQ е дълъг 4241 мм и широк 1793 мм. Височината му е 1531 мм. Базата му от 2651 мм и допълва комфорта при пътуване. Пътниците отзад могат да се насладят на 73 мм пространство за краката. Багажното отделение е с капацитет 400 л., който достига до 1395 л. при свалени задни седалки. Като допълнителна екстра облегалката на седалката на пътника отпред също може да бъде сгъната, което позволява превоз на товари с дължина до 2 447 мм.

ŠKODA KAMIQ идва с избор между 5 двигателя и опция за спортно шаси

Моторите са с директно впръскване на горивото, наличие на турбо компресор и технология за рекуперация на спирачната енергия. Предлага се и Stop-Start решение, заради нормата за вредни емисии – Euro 6d-TEMP.

Най-икономичният 1.0 TSI 3-цилиндров двигател е с мощност 95 к.с. и 5-степенна механична трансмисия. Събратът 1.0 TSI с мощност 115 к.с. идва със стандартна 6-степенна трансмисия, но може да бъде оборудван опционално и със 7-степенна DSG. Топ изпълнението е 4-цилиндровият 1,5 TSI двигател с мощност 150 к.с. и максимален въртящ момент от 250 Нм. АСТ технологията автоматично изключва два от цилиндрите при по-голямо натоварване, за да пести гориво. Този двигател също може опционално да се оборудва със 7- степенна автоматична трансмисия.

Предлага се и 4-цилиндров 1.6 TDI дизел с мощност от 115 коня. Този икономичен мотор е оборудван стандартно с 6-степенна механична трансмисия, а 7-степенната DSG е опционално оборудване.

Най-новата версия на метановия 1.0 G-TEC olrhdje е изключително икономична и екологична. 3-цилндровият двигател е с мощност 90 к.с. и максимален въртящ момент от 160 Нм. Проектиран е да се задвижва на природен газ (CNG). Двигателят е оборудван с 6-степенна механична скоростна кутия.

Винаги онлайн

В KAMIQ новите технологии залагат на най-високият клас инфоразвлекателна система Amundsen с 9.2- инчов свободностоящ тъч-скрийн дисплей, който е позициониран високо пред погледа на водача. Новият 10.25- инчов виртуален кокпит предлага избор от 5 различни изгледа – Класически, Базов, Модерен, Спортен и Разширен.

Постоянната интернет връзка идва с eCall – функцията, чрез която се предава информация за местоположението и състоянието на автомобили в случай на инцидент, и Проактивни услуги, чрез които се поддържа връзка с избрания сервизен партньор и се координират часовете за сервизно обслужване. Свързаността на автомобила позволява отдалечен достъп до него, чрез ŠKODA Connect приложението или уеб портала. Тази функционалност позволява на водача от разстояние да заключва или отключва автомобила или да проверява дали всички прозорци за затворени.

В допълнение, собственикът на KAMIQ може спокойно да получи информация на път към автомобила си, или докато е все още вкъщи, и да разбере, например, колко гориво има в резервоара. Информация като данни за пътувания и пропътувани километри също е достъпна.

За безопасността на движението се грижат всички налични от VW групата системи. Новост е че при Kamiq Front Assist  и Line Assist вече са стандартно оборудване. При скорост от над 210 км/ч на магистрала, опционалната система Адаптивен Криуз Контрол поддържа скоростта, зададена от водача, или автоматично регулира скоростта, спрямо движещия се пред него друг автомобил. Верни на фирмения девиз Simply Clever, чехите освен че налагат страничните протектори за ръбовете на вратите, те показват още 20 нови умни решения – от подвижното LED фенерче, та до електрическо отключване на сгъваемия теглич.

Нивото на безопасност може да се повиши допълнително с използването на други опционални системи. Ако сензорите на ŠKODA KAMIQ отчитат неизбежен удар, опционалната проактивна система Crew Protect Assist бързо затваря всички отворени прозорци и затяга предпазните колани на предните седалки. До девет въздушни възглавници, включително възглавница за коленете и странични възглавници за задните седалки, защитават пътниците в случай на инцидент.

Модела ŠKODA KAMIQ очаква с пълни подробности всички посетители на тазгодишното автоизложение в Интер Експо център на щанда на Еуратек, където ще присъстват и всички останали модели на чешкия производител.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име