Конна База Сакар попълва редиците си с една от най-добрите състезателки по издръжливост

0
3113

Конна База Сакар, намираща се в село Срем, приветства в отбора си новата треньорка и международна състезателка по издръжливост – Клеър Бейкър.

Клеър се е състезавала в цяла България и наскоро победи в международното състезание по издръжливост на 80 км към Международната федерация по конен спорт, една звезда, проведено във Вакарел. Тя е уважавана българо-британска състезателка в дисциплината издръжливост, която преди това е работила и се е състезавала за екипа на ККС Пирует, един от най-добрите национални отбори в София.

С нея в Срем пристига и арабският й кон Интифада, който беше част от българския национален отбор по издръжливост през 2018 г.

„Наистина съм развълнувана да бъда тук“ – споделя Клеър. „Издръжливостта е сравнително непознат вид спорт в района на Тополовград и се надявам, че ще имаме възможност да покажем на хората колко е невероятно и да им дадем възможност да опитат!“

Клеър ще замени любимата на всички временна мениджърка Джоузи Бърнс. Двадесет и две годишната австралийка, Джоузи Бърнс продължава пътуванията си, след като няколко месеца управлява конната база в с. Срем.

Освен че поема управлението и преподаването в Конната База Сакар, Клеър и отборът на КБС планират да стартират първия в региона младежки отбор за обучение по издръжливост.

Ездата за издръжливост е яздене на дълги дистанции, като състезанията започват от 15 км разстояние за деца и стигат до 160 км на големи международни състезания. Конят и ездачът трябва да бъдат в пълен синхрон, а конете се проверяват от ветеринарни лекари няколко пъти по време на състезанието. Ако се отчете, че конят е „неспособен“, състезателите незабавно се дисквалифицират.

„Започваме с клуб, сформиран от деца, които са яздили на Конна База Сакар през изминалата година и искаме да започнем да ги обучаваме. Ще развием уменията им за яздене, знанията им за коня и разбира се, ще преподаваме тактиката на спорта. Надяваме се, че след време ще успеем да ги изведем на състезания за юноши.“

Иън Хоуп, собственик на Конна база Сакар каза, „Ние наистина се радваме, че привлякохме в Срем една толкова впечатляваща спортистка от национално ниво. И в момента предлагаме много видове конни и детски занимания, но винаги сме се надявали, че ще можем да предоставим нещо наистина специално за нашият регион. Със стартирането на клуба по обучение по издръжливост, децата, които яздят редовно при нас, ще имат към какво да се стремят и за какво да работят. Тренировките са значително по-евтини от другите дейности и атмосферата е много по приобщаваща. Теренът тук в Срем е много подходящ, както за конете, така и за обучението на децата.“

Семейството Хоуп организира времето си между Дубай и Срем и вече имат силни връзки в спорта. Дъщеря им Ева (на 9 години) в момента е водещ жокей за младежи-жени в Дубай, след като се класира втора, както в надбягването на Мухамед Бин Рашид Ал Мактум, така и в надбягването на Краун Принс Пони през 2019 г.

„Свидетел съм на упоритата работа и всеотдайността, които и двете ми дъщери влагат в техните умения по езда и мисля, че надбягването с коне е феноменално преживяване за всички деца. Това не само е един от малкото видове спорт, където мъже и жени се състезават на равно, но и се научават да работят в екип, на отговорност, състрадание, а също и съпричастност.“

Всеки, който желае да научи повече за издръжливостта, е добре дошъл в Конна База Сакар, да се срещне с Клеър и Интифада. Клеър говори отличен Български и е влюбена в спорта, който започва развитието си в Ямболския и Хасковски регион.

Конна база Сакар се намира в село Срем на улица Македония и е основана през 2018г. Основната и цел е да насърчава повече хора да опознаят красивия Сакарски район и да предостави на децата достъпни дейности на открито.

За повече информация посетете:

текст и снимки: Кърсти Хоп

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име