4-то място в Европа за българския отбор по издръжливост

0
2520

От 14 до 19 август 2019 г., в Euston Park, Англия, се проведе Европейски шампионат по Издръжливост 4* и Купа на нациите CEIO 2* H.H. Sheikh Mohammed bin Rachid al Maktoum Endurance Festival.

Българският отбор по издръжливост взе участие и в двете изпитания.

Сутринта на 17-ти в 7:00 ч., 63 комбинации кон и ездач поеха по 160-километровото трасе на парка, който е известен с това, че предлага изключителни условия за подобен род събития – разнообразен терен, който обаче понякога подвежда и изхвърля тези състезатели от надпреварата, които изискват повече от това, за което конете им са подготвени.

Българският отбор в състав Денис Фурлански с Помпей, Николай Николов с Танзания, Йордан Иванов с Мон Спейс и Мирослав Боршош с Назем, се нареди на 4-то място след отбора на Испания, който стана пръв, следван от отборите от Франция и Германия, а след себе си остави отбора на домакините от Великобритания. Шампион на Европа в индивидуалното класиране стана италианката Constanza Laliscia със Sacha el Kandhaar.

4-тото място е изключително постижение след 5-тата позиция, спечелена през 2017 год. Този успех показва развитие и правилен път на подготовка. Успех постигнат с много труд, независимо от умората и климатичните условия – дъжд в деня преди старта и вятър с кратки превалявания по време на състезанието и температури от около 20-22 градуса. За доброто представяне на конете на българските ездачи допринася и ранното заминаване на отборът ни, който пътува 4 дни, с цел да подсигури време за възстановяване и почивка на конете преди старта.

Шампионатът се проведе в 6 етапа – 40, 32, 26, 20, 22, 20 км. Последните три, макар и по-кратки, се оказаха най-коварни за състезателите и най-много коне бяха елиминирани именно в тази част от състезанието. Денис Фурлански и Николай Николов финишираха около 20:00 ч. местно време с индивидуални позиции съответно 21-ви и 22-ри, а Йордан Иванов пресече финала с около 25 минути по-късно и застана на 25-та позиция. За съжаление, след първия етап от 40 км, ветеринарните лекари не позволиха на Мирослав Боршош да продължи състезанието, поради неправилна походка на коня му и така той отпадна от надпреварата. Това постави в трудно положение българския отбор, който нямаше право на повече грешки, тъй като той не може да продължи участието си с по-малко от 3-ма състезатели.

Конете на Денис, Николай и Йордан, след всички ветеринарни прегледи на всеки етап, са показали стабилен пулс (60-63 удара в минута), стабилна походка и общо състояние, а за добрата подготовка говори и бързото възстановяване на конете от 4 до 5 мин. Средната скорост на нашите ездачи, поставена от селекционера Жанина Иванова, е 16 км в час. По мнение на ветеринарните лекари на състезанието, предвид метеорологичните условия и терена, 17 км в час е идеалната скорост за успешното завършване на състезанието – показателно за професионализма на нашите треньори и ездачи. Те са хората, които основно полагат грижа за конете по време на езда, с цел максималното им съхраняване, но и в същото време постигане на добра скорост, за да се класират на по-предни позиции. В този смисъл, отборната езда е много по-трудна, защото ездачите трябва да се подкрепят и съобразяват със състоянието на конете на всеки един в отбора.

На 18 август се проведе Купата на нациите, където отново имаше българско участие. Жанина Иванова с Дебра и Иван Стойчев със Зениат завършиха успешно състезанието на 120 км, съответно на 29-то и 31-во място от общо 100 участника и над 50 елиминирани коня. Христина Иванова с Телма завърши на 43-то място на дистанция CEI1* 80 км от общо 132-ма стартирали и 41 елиминирани коня. Конкуренцията в този ден е била огромна и то предимно между участниците на емирствата, което е довело и до нещастен случай с един от конете, който малко след като пресича втори финалната линия пада и умира. Причините за това все още се разследват.

Две класирания отборно на Европейско през 2017 и 2019 година, са плод на многогодишна работа допълнена от посещения на специалисти от чужбина, които подготвят нашите треньори. Успехът ни говори, че сме на прав път в работата и развитието на дисциплината, но за да достигнем до това ниво и в световен мащаб е необходимо постепенно подготовката да бъде насочена към завишаване на средната скорост от 17 км/ч на 18-19-20 км/ч. За да се случи това е необходима хиподрумна писта, на която да се провеждат тренировките. Има идея да се ползва хиподрума в София, за да може следващата година да бъдем още по-добре подготвени за Световния шампионат“ – сподели Крум Рашков – зам. председател на БФКС.

Пожелаваме на българския отбор и всички български състезатели в Издръжливостта много бъдещи успехи, а в краткосрочен план очакваме достойно класиране на състезателите ни на Балканския шампионат по издръжливост в Килкис/Гърция през октомври 2019 г.

  • Информация: Мария Йорданова, Жанина Иванова, Ружа Недкова-Иванова
  • Снимки: Bucefal Endurance Stable

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име