Удоволствието масаж при конете

0
2062

Масажът е механично въздействие върху меките тъкани, което се упражнява както с профилактична, така и с лечебна цел. При активния масаж болното животно се принуждава да се движи, при пасивният се оказва влияние на тъканите с помощта на ръцете и специални прибори.

Масажът подобрява кръвообращението, обмяната на веществата и активизира движението на лимфата. Той премахва умората в мускулите и подготвя тъканите за натоварвания, и по този начин намалява риска от травми.

Въздействието на масажа се има няколко съставни части:

Механична – стимулира кръвообращението и движението на лимфата организма – тялото отделя токсини.

Рефлекторна – въздействието върху кожните рецептори предизвиква отпускане на мускулатурата.

Стимулираща – активизира обмяната на веществата.

При общия масаж се въздейства върху най-големите мускули на тялото, а при местния – само върху конкретна област. Обикновено масажът се прави веднъж дневно. Един сеанс местен масаж продължава около четвът час, а общият – 45 мин.

Масажират се всички части на тялото, с изключение на областа около трахеята или онези места където костите са директно под кожата – първият шиен прешлен, кръстеца, лакътя, коляното и т. н.

Преди масажа е препоръчително ръцете да се намажат с талк, мазнина, лечебни кремове и флуиди. Някои специалисти препоръчват мястото на масажа да се обръсне, но през зимата това е опасно, а често предизвиква кожни раздразнения при животните.

Основни правила на масажа

  • Масажът винаги се започва от погалване, за да се отпуснат мускулите. Едва когато се постигне пълна релаксация на животното се продължава с разтриване.
  • Натискът се усилва постепенно
  • Движенията на ръцете винаги са от периферията към центъра
  • Масажът завършва отново с погалване.

Основни движения при масажа

Погалване

Погалването е внимателно масажиране на плоските повърхности на тялото, без натиск. Посоката на погалване съвпада с тази на кръвообращението. Дланите плътно прилепват до козината, пръстите са събрани. Движенията по посока на растежа на косъма се осъществяват с лек, постепенно нарастващ натиск, а движенията срещу посоката на косъма са леки без усилие.

Погалването е бавно и ритмично, бързите движения затрудняват движението на лимфата и увеличават лимфостазата (задържането на лимфа в тъканите). Погалването може да се упражнява върху всички части на тялото, с изключение на изброените зони, в които масажът е непрепоръчителен.

Потупване

Потупването представлява редица от резки ритмични удари с длан или юмрук. Звукът от ударите напомня звукът падане на чувал във вода.

Разтриване

Разтриването представлява събиране на тъканите, захващане и повдигане с ритмичен натиск. Видове разтриване:

  • Търкаляне – прилага се в долната половина на крайниците. Ръцете на масажиста се намират от двете страни на масажираната област, перпендикулярно на областа и успоредно една спрямо друга. Търкалянето се осъществява посредством движение на ръцете в противоположни посоки – движението напомня мачкане на парче влажна глина между пръстите.
  • Плъзгащо разтриване – сухожилието или мускулът се разтриват между палеца и останалите пръсти с непрестанно плъзгащо движение – напомня изтискване на съдържанието от гумен маркуч.
  • Изтискване

Изтискването има три варианта:

  • Пръстите се разполагат така, че от едната страна да са палците, а от другата всички останали. Захванатите тъкани се масажират с двете ръце в противоположни посоки като постепенно се предвижват нагоре по мускула или сухожилието без да се прекъсва движението.
  • Тъканите се повдигат с едната ръка и се изтискват с другата като гъба напоена с вода. При конете за изтискване са достъпни сухожилията свивачи на пръстите, дългата глава на триглавия раменен мускул, лъчевият изпъвач на китката, свивачите на китката и др. (мускулатурата на коня вж. „Езда 365” бр. 7/06)
  • В случай, че мускулът не може да бъде повдигнат, той се притиска с длан към костта и се масажира с въртеливи движения като ръката се движи заедно с кожата. Същото движение може да се извършва с кокалчетата на ръката с плътно стиснати юмруци. Движението наподобява месенето на тесто.

Разтриване

Кожата и тъканите се разтриват в различни посоки, като ръцете не се хлъзгат по кожата, а кожата се движи заедно с масажиращата ръка. Крайчетата на пръстите се фиксират в определен участък  и се масажира с въртеливи движения, сякаш с цел да се проникне в дълбочината на тъканите. При разтриване на определена точка (точков масаж) може да се използва само показалеца, притиснат със средния пръст. Вместо с въртеливо движение може да се разтрива и перпендикулярно на мускулните влакна.

При разтриване на сухожилията свивачи на пръстите, крайникът на коня трябва да е сгънат, за да е максимално отпуснат.

С цел да се облекчи масажа и да се постигне бърз ефект може да се използват различни механични приспособления (ролки, гумени ръкавици, четки за масаж, електрически уреди за масаж, вибратори, апарати за воден мосаж. Тези средства имат един общ, важен недостатък – липсата на контакт на човешките ръце с тялото на коня. При използване на механични средства за масаж е трудно да се прецени дали  натискът върху мускулите и сухожилията на коня не е прекалено голям, дали не изпитва болка и това от своя страна да доведе до нежелани патологични реакции – при пряк контакт с животното това е невъзможно.

За да се усили ефектът от масажа коня трябва да се завие с покривало или обикновено одеяло. Масажът може да се прави и с помощта на загряващи мазила, но трябва да стриктно да се следи, след употребата им конят да не се преохлади.

Последователност на действията при масаж

Завържете коня за повода. Дайте му да подуши ръцете ви, ако е нервен, подгъва уши и т. п., погалете го по врата и отново му дайте да подуши ръцете. Когато спечелите доверието на животното погалете го по цялото тяло както е показано на фиг.1

За начало сложете ръка зад ушите – на затилъка на коня и я дръжте там докато той не престане да се отклонява от ръката ви  и започне да свежда главата си. Ако конят е висок използвайте подставка. Говорете му. Когато животното се отпусне напълно започнете масажа първо от ляво в следната последователност: шия, рамо гърди, гръден кош, гръб, крупа, бедро (виж фиг. 2,3,4) След това преминете по същия начин към дясната страна (виж фиг. 5,6,7) Усилвайте натиска постепенно, избягвайте леки и неуверени докосвания – много коне имат гъдел, стават неспокойни и всичко трябва да се започва отново. Когато в резултат на погалването мускулите омекнат, може да се продължи със следващите фази на масажа.

Накрая погалете коня с длани по цялото тяло, постепенно намалявайте натиска.

Общият масаж на тялото е задължителен за всички коне преди и след състезание Когато конете са подложени големи натоварвания, грижите за тях трябва да са удвоени.

Масажът е противопоказан когато:

  • Конят е в неестествена стойка
  • Конят куца
  • Животното има инфекциозни заболявания
  • кожни проблеми (обриви, лишеи и др.)
  • при лимфангит
  • при гнойни възпаления на меките тъкани
  • други състояния, изискващи намесата на специалист

Масаж с лед

Екстремните натоварвания водят до микротравми и увреждания, при които не се налага лекарска намеса, но изискват особено внимание и профилактика. В такива случаи най-достъпното лекарство е ледът. Масаж с лед се прави непосредствено след падане или нараняване. Ледът свива кръвоносните съдове, спомага за намаляване на отока, понижава кръвообращението и действа болкоуспокояващо. Около половин час след терапията с лед се получава обратна реакция – кръвотечението се усилва, което води до по-бързо отделяне на вредните продукти на метаболизма и възпалението.

Техника на масажа с лед

Наранените места се разтриват с бучки лед в течение на 15-20 мин. По-големи части на тялото се разтриват със ситно натрошен лед, поставен в найлоново пликче. Процедурата се повтаря всеки два-три часа в течение на едно-две денонощия.

Внимание, прекомерното охлаждане е недопустимо и може да доведе до усложнения.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име