Хайде, хайрединци !

0
2719

Това бяха възгласите огласили конното състезание провело се на връх Великден в китното село Хайредин, където по традиция кметство посреща състезатели в трите дисциплини –  прескачане на препятствия, надбягване и надтегляне. Домакините, както винаги, предложиха отлична организация, силна конкуренция и празнична атмосфера за гости и зрители.

По програма денят започна с отворен паркур за 4 и 5 – годишни коне, деца и аматьори с общо класиране. Изпитанието премина за време, с височина на 10 – те препятствия до 90 см, през които преминаха 7 ездача и 8 коня. Поради две неподчинения на коня в паркура, Тодор Рачев „младши“и кобила Лейде Голд бяха елиминирани, въпреки че като цяло се представиха отлично. Надин Василева и Авиера, пък се отказаха от участие и така първото място грабна Марио Руменов от село Хайредин с кобила Либерия, които преодоляха паркура с 0 наказателни точки за време 52,62 сек. Втори се класира Емил Генчев от село Алтимир с кобила Лида, също без наказателни точки за 53,22 сек. На трето място отново с 0 наказателни точки се класира Олег Горанов от ККС „Бутан“ с кобила Легенда, с време за преодоляване на паркура 56,08 сек.

В това изпитание се изяви и смелата възпитаничка на ККС „Бутан” – Паолина Павлова с любимия си кон Лупинг. Тандемът прелетя над всички препятствия без грешка, но не достигна класация поради отбиване на коня. Поли е една от новите надежди на клуба, която напредва бързо в ездата, притежава характер и се подготвя основно в с. Сираково с треньор Любомир Комитски.

Нарастваща трудност  и „жокер“

Вторият паркур от състезателната програма бе отворен за всички с общо класиране. Изпитанието се проведе за време с нарастваща трудност на препятствията, завършващо с възможност за преодоляване на „ Жокер”.  Преминавайки през 10  препятствия, целта на състезателите бе да съберат възможно най-голям брой точки от препятствията за най-кратко време. Всяко чисто преодоляно препятствие носи на състезателя такъв брой точки, каквато е поредността му в паркура. Например препятствие номер 8 даваше на ездачите 8 точки. Височината на препятствията достигана 125 см и след атрактивна надпревара първото място заслужи  Христо Найденов с кобила Планше от Клуб „Левски-София“. Въпреки голямата рутина на Найденов, той и конят му не започнаха много добре паркура и събориха 2-ро препятствие, но залагайки стратегически на „жокер”-  препятствието, Христо натрупа общо 63 точки за 70,73 сек.

Второто място, с общо 55 точки и време 46,78 сек.,  спечели Емил Генчев от село Алтимир с кобила Лида. Същият брой точки успя да събере от препятствията и състезателя Ивайло Симеонов от ККС „Кайлъка” – Плевен с кон Класико, но с 11 секунди по – бавно от Генчев ( 57,54 сек.)

Денят се преполови с две гари за Чистокръвни и  Полукръвни коне.

В първата гонка се впуснаха шестима ездачи, като най-бърз бе Сивчо Борисолавов от село Малорад с кон Остромус. Втора финала пресече кобила Деси от село Комощица, яздена от Страхил Страхилов. С третото място си тръгна Стоян Янков от столицата с кон Версай.

Във втора гара на старт застанаха 10 полукръвни коне, като най – скоростен бе жребеца Делегат с жокей Митко Бисеров от Бутан. На секунди след него финишира кобила Буря, яздена от Николай Георгиев от Криводол. На трето място се класираха кон Хипо и Сивчо Бориславов от село Лесура.

На финала на спортния Великден в Хайредин се проведоха и надтегляние с коне от тежковозни породи в  3 категории.

В групата на конете тежащи до 500 кг, с първоначален товар от 1250 кг дръзнаха да мерят сили общо 5 участника. С финален товар от 1500 кг  и най-дълго преодоляно разстояние се разписа кон Хектор (12,00 ) на Иво Илиев от Кнежа, втори след него се класира съгражданинът му Светлин Иванов с кон Араб  (1,70 м) и трети – кон Мемфис на Петър Петров от село Дисевица, който приключи със 17,50 м още на 1250 кг.

Следващата категория за коне до 600 кг стартира директно с товар от тон и половина, като за  тримата участника целта бе само да си разпределят призовите места, като изтеглят 1750 кг. С дължината на цялото трасе от 25,00 м се разписа кон Алекс от ферма „Трохите“ в село Попица. С 2 метра по-малко изтегли кот Бельо (23,20 ) на Виктор Василев от село Трудовец. С трето място зарадва стопанина си кон Боби на Ханко Алеков от ботевградското село Новачене.

В третата последна категория се представиха 4 тежковоза с тегло над 600 кг., които след дотоварване, подобно на по-леките си събратя, теглиха 1750 кг. Най-дълго разстояние успя да изтегли кобила Марая, която мина цялата му дължина на Ценко Влаховски от Враца. Със 7 метра по-малко издърпа кон Принц на Ивко Ивков от село Бутан. Третото място и резултат от 2,30 метра остана за кон Негър на Влади Колев от Кнежа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име