Как се отразява топлото време на конете

0
2370

За да съществува пълноценно, всяко живо същество има нужда от топлина и от естествения източник на светлина – слънцето. Но какво става, когато тази топлина надхвърля нормите, или когато животните са изложени продължително, ежедневно на преките слънчеви лъчи?

Най-често се наблюдават два вида нарушения, вследствие високите температури:слънчев удар и топлинен удар

Как да ги различим и да предпазим от тях нашите любимци? При слънчевия удар се касае за директно действие на слънчевите лъчи върху главата, от което се предизвиква силна хиперемия (кръвонапълване) на мозъчните кръвоносни съдове, а клиничната картина е сходна с тази на серозен менингит (лека форма на възпаление на мозъчната обвивка).

Обикновено най-уязвима е фронталната (челната) част от черепната кухина на конете. При нормални условия е покрита от дълги косми, които я предпазват от действието на слънчевите лъчи. Но често при състезателни коне или по желание на собственика, тези косми се подстригват, с което се елиминира тяхната защитна функция. Най-възприемчиви към тях са най-младите и много от старите коне, тези с тъмен цвят на космената покривка – кестеняв, черен, бременните кобили и животните подложени на продължителни, тежки натоварвания. Голям е рискът и при конете, използвани за стопанска работа, особено през топлите дни между 12:00 и 16:00 часа.

Първите признаци са: угнетеност на животното, изтощение, изпотяване, залитане и дори падане на земята. Пулсът и дишането са ускорени. Характерно е, че телесната температура е нормална, а нерядко леко понижена. Повърхността на тялото, особено в областта на главата е топла, дори гореща. Когато кръвонапълването се развие бързо и засегне продълговатия мозък, най-често се стига до бърза смърт.

Много е важно още при първите съмнения за подобни симптоми конят да се заведе на сенчесто, проветриво място. Главата се облива със студена вода или върху нея се поставя торба с лед. Трябва да се извърши и кръвопускане – при чистокръвните и полукръви коне около 7–8 литра, при тежковозните породи – до 10 литра. Осмотерапията (включване на система с разтвор на глюкоза и соли) е добър метод за лечение и регулиране на кръвното налягане, но сравнително по-бавен от кръвопускането. Най-често се използват бързодействащи глюкокортикоиди, какъвто е преднизолонът. Осигурява се пълен покой на животното до неговото пълно възстановяване.

За разлика от слънчевия, топлиният удар настъпва, когато има висока външна температура и повишена влажност на въздуха. Тези два фактора водят до образуване на голямо количество топлина в организма и в същото време – до невъзможност за нейното отделяне.

Засегнатите от топлинен удар коне са апатични, отпуснати, клатушкат се при вървене, падат. Понякога се наблюдават гърчове и спазми. Дишането е учестено и повърхностно. Пулсът е едва доловим и аритмичен. Поради застояването на кръвта във вените и повишеното количество на въглероден диоксид в нея, лигавиците са цианотични (посинели). Телесната температура е повишена до 42 °С, а потенето е напълно преустановено. Кожата е суха и топла. В това състояние често се стига до летален изход.

Най-застрашени са конете, отглеждани в топли, задушни, непровертриви, пренаселени конюшни. При участия в състезания, ако за подслон се използват непригодни за целта палатки, хамбари и дрги постройки, животните също са изложени на такъв риск. Честа причина са и продължителните пътувания в закрити, без вентилация превозни средства.

Когато в такива ситуации локалните защитни механизми не успеят да спрат повишената обмяна и покачващата се температура, организмът изпада в хипоксия (недостиг на кислород) и метаболитна ацидоза(образуване на кисели продукти). Това от своя страна уврежда нервната система, предизвиквайки отоци и кръвоизливи в хипоталамуса (жлеза с вътрешна секреция, намираща се в главния мозък). Такива кръвоизливи се наблюдават и по вътрешните органи, бързо се нарушават и всички жизнени процеси. Конят трябва веднага да се отведе на сенчесто и проветриво място. Добре се отразяват масажи с четка и студена течаща вода –  така се нормализира бързо терморегулационната функция на кожата. Масажът продължава не повече от 5 минути и трябва да се повтори след 30–60 минути. Следи се да не падне телесната температура под нормата. Трябва да се нормализира киселинно-алкалното и електролитното равновесие, чрез вливане на подходящи разтвори. За подобряване на кръвното налягане и дейността на сърцето се препоръчват разтвори на глюкоза и инжекции със сърдечни средства (строфантин).

При топлинния удар често е нарушена диурезата, затова тя трябва да бъде стимулирана чрез въвеждане (капково) на 5–10 %-ов разтвор на сорбитол или манитол. Когато конят дойде в съзнание, му се предлага топла или хладка вода, за да се възстанови изпотяването.

Независимо от полаганите грижи, често се стига до неблагоприятен изход поради претоварване на главни органи като сърцето, мозъка и белия дроб. Затова конете трябва да се предпазват от условия, които могат да доведат до топлинен или слънчев удар.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име