Приятно ми е, Mahindra!

0
1938

С подчертан интерес протягам ръка за запознанство към един от най-продаваните модели в Индия –  XUV500, който се оказва вече познат в Европа, а сега вече и у нас, чрез групата, която внася и Honda за България.

Индийският автомобилен гигант Mahindra & Mahindra Limited (M&M) показва доста сериозна визитка и обширно портфолио. Компанията е основана през 1945 година и има над 70-годишен опит в автомобилостроенето. Тя е глобален лидер в продажбите на трактори, има произведени 13 модела леки автомобили в това число електромобили и отделно мотоциклети.

Компанията си сътрудничи успешно с редица европейски и американски марки, участва в електрическата Формула Е на международната автомобилна федерация FIA, притежава световно известното дизайнерско ателие Pininfarina и именно Mahindra разработва и първата в света хипер кола с изцяло електрическо задвижване – BATTISTA, притежание на новосформираната марка Automobili Pininfarina.

Сега индийският автомобилен гигант Mahindra & Mahindra Limited (M&M) стъпва на българския пазар, като първото представяне бе през есента на 2018 по време на изложението Auto City Пловдив. С появата си на родна земя, Mahindra предизвика силен интерес сред потребителите и дори спечели златен медал. На нашия пазар индийският производител залага на два модела: компактния KUV100 и седемместния SUV XUV500. От „Астреко Моторс“  обещават на по-късен етап в България да бъдат представени пикапите и новите SUV предложения на Mahindra.

Да пътуваме заедно ?

С удоволствие се настанявам на шофьорското място във внушителния SUV, наличен в три нива на оборудване, всяко едно от които в модификация с предно и задвижване на четирите колела.

Този път с  Mahindra решавам да сменя концепцията на моето пътуване и вместо да отпраша до някоя конна база, маршрута е семейно пътешествие до язовир Жребчово. Обаче с този автомобил, всеки ездач може да натовари спокойно конната си екипировка и да превози състезателният си кон докъдето поиска, защото Mahindra XUV500 тегли ремарке с товар до 2500 кг. Тегличът се поръчва допълнително на цена 1750 лв. с включена ел. инсталацията (13-пинова букса).

Мерките на Mahindra за автомобил от този клас са перфектни: дължина 4585 мм, ширина 1890 мм и височина от 1785 мм. Предлаганата на нашия пазар версия, която имах удоволствието да опозная отблизо, е с с 2,2-литров дизелов двигател, ръчна скоростна кутия и задвижване на четирите колела. Максималната мощност на агрегата е 140 к.с. при 3750 об/мин, а пиковият въртящ момент от 330 Нм се добива между 1600 и 2800 об/мин.

Визията на XUV 500 е масивна, привличаща вниманието  с голяма  хромирана радиаторна решетка и LED светлини.

Отвътре Mahindra ме посреща с комфортен кожен салон и просторно купе за 7 души (6+1). Разбира се, трябват няколко минути време за свикване с уредите по контролното табло, както и с интегрираните във волана бутончета за управление на мултимедийната системата, която е със 7-инчов мултимедиен екран. В услуга на водача са камера за движение на заден ход, ел. предни и задни стъкла, ел. огледала, автоматични фарове и чистачки, система за наблюдение на налягането на въздуха в гумите, Bluetooth интерфейс и други екстри. Най-високото ниво на оборудване  предлага и електрически люк на тавана. Стандартно Mahindra XUV500 разполага с автоматичен двузонов климатик, като и за возещите се на втори ред пътници също има въздуховоди. Към стандартното оборудване са включени още предни въздушни възглавници, автопилот с управление от волана, спирачна антиблокираща система с електронно разпределение на спирачното усилие, електронна стабилизираща програма, асистент за потегляне и спускане по наклон, светлини с таймер „изпрати ме“ и други.

Забавно пътуване

Третият ред седалки е чудесен за двете ми дечурлига, но не и за възрастни, което впрочем и при други 7-мести возила е компромисно решение. Но няма сила, която да задържи децата далече от третия ред седалки, защото на подглавниците на седалките пред тях има вградени 8-инчови екрани, които предлагат игри с джойстикове, забавления, DVD и музика. Тази опция се предлага в пакет Entertainment (W8,W10). Другият пакет, с които бе оборудвано топ–нивото на тествания модел, е Sport. Той включва 18-цолови джанти от алуминиеви сплави, спортен дизайн и черно матово покритие.

Седемместният SUV ползва данъчен кредит и огромен багажник при сгънат трети ред седалки – 702 литра, а при сгънати и втори ред седалки обемът достига 1512 литра.

Oĸaчвaнeтo е paзpaбoтeнo в cътpyдничecтвo c бpитaнcĸaтa мapĸa Lоtuѕ

Функционалният SUV е създаден, както за градски пътища и магистрали, така и зa oфpoyд. За oптимaлнo yпpaвлeниe по различни терени, условия и пътнa нacтилĸa, инжeнepитe ca зaлoжили oтпpeд нa нeзaвиcимoто тип МсРhеrѕоn и нa Мultіlіnk cъc cпиpaлни пpyжини и cтaбилизиpaщa щaнгa oтзaд.

4х4 трансмисията е с автоматично разпределение на въртящия момент между предните и задните колела, с възможност за блокиране 50:50 и среден разход на гориво при тази версия от около 8л/100 км.

Цената на Mahindra XUV 500 у нас започва от 38 990 лв., а вариантът с топ оборудване стига до 55 990 лв. с ДДС. Заводската гаранция е 5 години или 100 000 километра.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име