Спортната езда през погледа на Пери Ууд

0
1520

„Само си представете…

Представете си, че ви отделят от майка ви на възраст само шест месеца.

Представете си как ви завръзват за стената.

Даже за главата!

Представете си, че ви обичат много, но не могат да ви разберат по никакъв начин.

Представете си, че ви извиват горната устна, за да ви накарат да се подчинявате.

Представете си, че могат да ви купят и продадат като роб.

Представете си как от вас въобще не зависи това, какво трябва да правите или къде живеете.

Представете си, че прекарвате в клетка по 23 часа в денонощието, при това без да сте извършили нищо лошо.

Опитайте се да си представите вкуса на метално парче в устата (което също така ви причинява и болка).

При това парчето метал се намира там за да бъде дърпано и теглено.

Представете си как всеки ден ви бият по ребрата.

Представете си че са ви отнели приятелите и семейството.

Представете си, че ви връзват краката, бият ги с чук и ви жигосват.

Представете си, че ви заставят да бягате в кръг, докато не ви се изтъркат краката.

Представете си, че някой подскача върху гърба ви.

Представете си как ви заставят да танцувате.

Представете си, че ви карат да тичате, докато не почувствате как дробовете ви горят и докато краката ви не отмалеят, а след това ви бият с камшик, за да тичате още по – бързо.

Представете си как натискат главата ви надолу и я привързват в това положение.

Представете си, че ви карат да изпълнявате трудни скокове и ви бият с камшик, ако не можете или не желаете да се подчините.

Представете си, че заедно с непознати ви товарят в кола, пропита с миризма на смърт и достигате края на жизнения си път в консерва с храна за домашни любимци…

Звучи страшно, нали?

Извинете! Но това ще ви накара да се замислите…

И така, става дума за сериозни въпроси. Няма никакви съмнения в това, че спортната езда е изкуство, само че това не означава, че то е запазено само за малцина избрани, а на непосветените носи само разочарование.

Всъщност спортната езда трябва да доставя радост, защото има много забавни неща, които можете да правите докато седите на седлото, както и стоейки редом до коня. На мен ми се получава. И се надявам, че ще ви се получи и на вас.“

Всичко това пише в книгата си „Изкуството на спортната езда“ англичанинът Пери Ууд. Четивото описва техники как да разкрием своя потенциал на ездач и да придобием нужните навици за отлично владеене на коня.

Самата книга, в превод от английски на руски, бе предложена на вниманието ми от добре познатия на всички беловлас треньор Зорничко Попов, който я прелистваше неслучайно по време на отчетния доклад на БФКС в пловдивския хотел „Санкт Петербург“. „Това е книга, която всички тук присъстващи трябва да прочетат. Вътре са написани истини за коня, за ездача и спортната езда, които всеки трябва да знае.

„Изкуството на спортната езда – как да яздим в хармония с коня“ Пери Ууд написва след като дълго време разработва уникален подход за обучение на коне и тренировка на ездачи, използвайки съчетание от най-добрите методи, както традиционни, така и напълно нови. Главното методите е съпреживяването и разбирането на коня, общуването с него.

Години наред Пери Ууд се обучава при няколко изявени майстори на спортната езда от световна величина. Той не се страхува да експериментира и прави придобиването на знания лесно разбираемо и достъпно за всеки ездач.

През последните дванадесет години Ууд живее в Ексмур, в югозападна Англия, като се занимава с нови ефективни методи за обучение по спортна езда, способи за развъждане и начална подготовка на жребчета, провежда семинари за ездачи, организира конни туристически походи за любители, занимава се с обучение на коне в естествени условия. Освен това, талантливият англичанин се занимава с музика, пише песни, рисува, интересува се от въпросите за смисъла на живота, проявява и здравословно чувство за хумор. Безусловно обаче, за него конете са винаги на първо място.

Пери тренира коне и ездачи на различни места. На своите курсове, той обучава сътрудници на крупни копании в навици на общуване с цел подобрение управлението на персонала.

Своята роля Пери Ууд вижда в оказването на помощ на хората с цел да ги сближи помежду им с методите на спортната езда. Той иска да направи света място, където конете с охота биха искали да се разхождат със седло на гърба. Иска да постига реални резултати и да направи така, че на хората да им е приятно да работят в сферата на бизнеса с коне.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име