Конете по пощенските марки

0
6461

Сред най-популярните ни спортни серии от пощенски марки е и тази с футболната легенда Георги Аспарухов – Гунди, бореца Дан Колов и един от легендарните ни ездачи ген. Крум Лекарски.

Но най-скъпата българска пощенска марка си остава „Обърнатата конница“, която се оценява на 25 000 евро. У нас има само 5 екземпляра от нея, а по света са общо 30. Марката е отпечатана през 1911 г., като дефектът ѝ – конницата на царя е с главата надолу, я превръща в уникална лимитирана серия. На марката е отпечатана картина на Ярослав Вешин, изобразяваща цар Фердинанд и князете Борис и Кирил на коне. „Дефектните” марки с номинал 50 стотинки са продадени в Пловдив през 1913 г.

Оценяването на марките обаче се базира и на други неща, освен на куриози. Цената зависи от рядкостта, запазеността или старостта на марката.

Терминът филателия идва от гръцкото fhilos – приятел, и ateleia – освобождаване от такса. Филателисти се наричат не само хората, които събират пощенски марки, но и тези, които колекционират и изследват пликове, щемпели и други пощенски материали и документи.

Пощенски марки с коне от бившия СССР

Появата на пощенската марка

За първи път е въведена в обръщение през 1840 г. в Англия. И досега за това кой е измислил пощенската марка сред специалистите няма единно мнение. Някои смятат, че това е шведът Габриел Трефенберг, който през 1823 г. предложил върху лицевата част на пощенския плик да се нанася цветна рисунка, която да потвърждава заплащането на пощенската услуга. Друг претендент за авторство е англичанинът Джеймс Чалмърс, който през 1834 г. отпечатал в собствената си типография пробна серия марки, които се залепвали на плика. На тях имало надписи указващи заплатената транспортна такса.

Пощенски марки с образа на заслужили коне спортисти от Острова

Първата в историята официална марка пощата получила благодарение на англичанина Роуланд Хил. В рамките на три години той успял да постигне пускането на тираж от малки правоъгълници в черен цвят с изображение на кралица Виктория и цена едно пени. Датата била 6 май 1840 година. Нарекли ги „черното пени”. Веднага след това били пуснати и марки със стойност 2 пени, но те вече били сини на цвят.

Интересно е, че на всяка пощенска марка, независимо от произхода ѝ, с латински букви се отбелязва името на страната, която я емитира. Ако няма посочено име на държавата, то се приема, че марката е английска. Днес Великобритания, която първа е започнала да използва пощенски марки, е освободена от задължението да указва името на страната емитент.

Пощенски марки от Полша и бившата Чехословакия

Първата пощенска марка в България е издадена на 1 май 1879 г.

Първата поредицата от 5 вида марки издадени в България е популярна като „сантимите“, тъй като стойността е отбелязана във френските парични единици. Това е по препоръка на Всемирния пощенски съюз, учреден 5 години по-рано, за страни, които нямат своя валута. По това време още нямаме своя парична единица – левът се появява през 1880 г.

У нас има 5 серии пощенски марки с коне

Сред тях са Кон на Пржевалски, Арабски кон, Кон Тарпан, Англо-арабски кон, които от 1 март, 2016 са извадени от употреба. През 2012 обаче се валидира нова серия „Расови коне“ с художник Емилиян Станкев.

По света са десетки, стотици увековечените коне-шампиони и различни породи в серии пощенски марки. В целия свят има само един човек, притежаващ всички марки, издадени в света – английската кралица, която има експертен кабинет от филателисти, плюс щатен пазител на колекцията Били са двама, заедно с принца на Монако – Рение. Рение III, обаче вече имал други интереси и спрял с филателията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име