Международно обучение по хипотерапия за специалисти

0
4433

Сдружение конна терапия обяви конкурс по набиране на кандидати за участие в международен проект, насочен основно към специалисти от помагащите професии, като с висок приоритет се ползват кандидатите рехабилитатори и психолози.

Провеждането на такова обучение цели създаването на задълбочена и структурирана методология и системно развитие на метода, в който конете помагат на хората по пътя им към по-добро психическо и физическо здраве. Обмяната на опит и изграждането на партньорски взаимоотношения са неразделна част от проекта и неговата успешна реализация, както и изграждането на система за електронно обучение по хипотерапия, адекватно на времето на свързаност и интернет, в което живеем.

Месец след обявяването на конкурса по набиране на кандидати се срещаме с Веселина Фелдман – главно движещо колело в Сдружение Конна терапия и Център „Приятели на Зита“, която разказва как върви подбора до момента. Споделя, че инициативата се радва на интереса на хората, като за сега се обаждат предимно психолози и конни инструктори, а в сдружението весе се провеждат първите интервюта и стажове.

Какъв е срокът за кандидастване за участие в проекта? – Срокът е до края на календарната 2018 година.

Какъв е перфектният кандидат? – Този, който е мотивиран не просто да прилага метода в своята практика, но и да надгражда в областта в България. Този, който има идеи как да развива терапията и планира да се занимава с това на пълен работен ден. С огромен приоритет се разглеждат кандидатурите на кинезитерапевти и рехабилитатори.

Забелязва ли се липса на кадри? – Има липса на кинезитерапевти и рехабилитатори. За съжаление, бих казала, че в България тези специалисти не знаят нищо за силата и ефекта на хипотерапията, иначе нямам друго обяснение, защо няма желаещи, нямам предвид за проекта, а по принцип. Има огромна липса на такива специалисти в областта. Моето обяснение е, че все още методът се счита за форма на забавление и не се познават терапевтичните му ползи и незаменимите и несравними с никой друг метод ефекти. Не се изучава в учебниците на тези специалисти, то и при психолозите не се изучава, но доста от тях вече са наясно и търсят информация и искат да се обучават. Така че да се надяваме, че скоро и колегите рехабилитатори ще се присъединят към нас. На запад, например в Чехия, страна толкова близо до нас, педиатричните рехабилитатори (такива в България дори няма) работят и развиват метода вече повече от 30 год. и го смятат за най-успешния, функционален и смислен метод за работа с деца с проблеми. Радвам се, че именно тези хора ще ни обучават и ще споделят с нас техния опит и умения, за да можем след това ние да обучаваме. Голям късмет имаме наистина!

Кога започва проектът? – Проектът стартира в началото на 2019 г., като първата среща ще се проведе през март в Чехия.

Кои ще са лекторите? Основните лектори са Vanda Casková and Vera Lantelme от Чехия и още поне 6 техни колеги – специалисти в областта.

Има ли такса участие? – Да, има. Проектът е 2-годишен, общо таксата на участник е 2 000 лв., които могат да се плащат на части преди всяка работна среща с международния екип. Срещите са общо 4 и представляват 4 дни теория и практика и създаване на методология за български курс по EAT (Equine Assisted Therapies). Идеята е в края на проекта да имаме първия обучителeн курс по ЕАТ в България, в който българските участниците в ще са лектори. 4-те срещи са предвидени за:

  1. март 2019 г. – Чехия
  2. юни 2019 г. – България
  3. октомври 2019 г. – Турция 
  4. април 2020 г. – Чехия

Конкурсът по набиране на кандидати включва:

  • първоначално интервю
  • едноседмичен стаж към сдружението
  • заключително интервю

NB! Владеенето на английски език е задължително.

За повече информация:
0878 345 007 Веселина Фелдман / veselina.feldman@gmail.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име