В Пожаревац отбелязаха 55-те Любичевски игри

0
3294

55-те по ред Любичевски игри бяха отбелязани на хиподрума в Пожаревац с конни състезания, джигитовка и надбягвания. Повече от 5000 души зрители дойдоха на хиподрума в сръбския град, за да споделят спортното веселие.

България бе една от страните участници в празничните състезания в гарите с ЧАП и гонките с Рисисти коне.

При Чистокръвните англичани за България бягаха три коня. Само 1:25 мин беше нужна на двугодишната кобила Jolie Joy (GB), със собственик Валери Костадинов и жокей Валентин Атанасов, да завърши втора в гарата на 1300 м с награден фонд от 6000 €. Кобила Scarta (GB), отново собственост на Костадинов и яздена от Атанасов завърши трета в гарата за три годишни коне на 1800 м за 1:52 мин. и награден фонд от 5000 €. Иван Иванов, който бе На гърба на Perfect War, собственост на Тихомир Бешпаров, успя да завърши на 5-то място за 1:05 мин на дистанция 1100 м.

В гонките с Рисисти коне България представи нашумялата Bomba de Janville (FRA) и запрежчика Цветан Пармаков. За жалост на старта тяхната двуколка бе избутана от друг тандем, което доведе Bоmba до вдигане на галоп, и елиминирането й от състезанието.

Празника на града бе допълнен и от една международна гара за коне от Рисиста порода – кръг от Европейската лига на запрежчиците, участие в която се взимам само по покана. За пръв път български запрежчик се разписа в състезанието, а неговото име е добре познато в беговите средите – Борис Генчев. Предизвикателството в тази гара бе, че конете са предоставени от организаторите и са непознат за състезателите. За жалост, нашият представител дигна галоп и беше дисквалифициран, но пък удоволствието от заставането рамо до рамо с европейски величини в дисциплината, някои от тях с над 6000 старта, остава спомен за цял живот.

снимки: Иван Иванов / Борис Генчев / Зоран М. Стокић

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име