Специално меню с повече енергия за жребците

0
3581

В дните на случната кампания при конете е нужна целева програма за развъждане, която да доведе до създаването на силни и здрави кончета. За да се постигне това, има няколко фактора, които са от основно значение, пояснява  ас. д-р Радка Влаева и уточнява: „В това число генетичните заложби, околната среда и храненето. Храненето е от жизнено значение за всяка успешна операция за случната кампания и трябва да се разглежда поотделно за жребци, кобили и кончета. В тази статия ще се фокусираме върху храненето на жребеца.

Д-р Радка Влаева към секция коневъдство, Аграрен факултет към Тракийския университет в Стара Загора

Жребецът се очаква да бъде в отлично здраве физически активен и да може да покрие кобилата, когато пристига в депото за разплод или когато се събира по изкуствен път семенна течност. Храненето със сигурност играе ключова роля в поддържането на здравето и състоянието на жребеца преди, по време и след случния сезон, разказва д-р Влаева. „Жребците като цяло имат по-високи изисквания към хранителния режим в сравнение с кобилите или кастратите. Необходимото количество енергия на жребеца по време на разплодния период зависи от породата и от честотата на скачки. Като цяло ежедневните дажби на жребците за разплод са завишени с 25% от тези на жребците извън случния период. За да отговори на повишените изисквания на хранителни вещества, свързани със случния сезон, жребците трябва да се хранят с много добре балансирани дажби. Те се нуждаят от комбинация от груб и концентриран фураж дневно от 1,5% до 2,5% от телесното тегло“, това са само част от съветите на Влаева.

В подкрепа на добрата практика по темета идват и успешните препоръки от чужбина, където експертите посочват:       

Значението на състоянието на тялото на жребеца

Рутинна оценка на телесно състояние на жребеца може да бъде ефективен инструмент за проверка на това дали е прехранен или недохранен. Изключително слабият жребец не разполага с енергийни запаси за активност без компромис в качеството и плодовитостта. Добавките за повишаване на телесните мазнини могат да бъдат много полезни за възрастни жребци, които проявяват тенденция към отслабване, както и за коне, които са изключително активни и по този начин също губят тегло. Тези добавки осигуряват повече енергия, отколкото традиционните зърнени култури в концентрираните фуражи.

От друга страна, много е важно жребецът да не е дебел, когато навлиза в случния сезон, защото затлъстяването може да намали либидото и плодовитостта му. Други проблеми могат да възникнат в резултат на това, че цялата тежест се прехвърля върху задните му крака по време на размножителния период. И ако жребецът е с наднормено тегло това може да доведе до възпаления и увреждане в сухожилията.

В идеалния случай жребците трябва да се поддържат с умерено тегло през цялата година. Това ще осигури достатъчно мастно покритие над ребрата и в същото време ще е лесно за палпация. Холката ще придобие заоблена форма, а раменете и врата ще се слеят плавно с тялото. Някои жребци могат да губят тегло по време на размножителния период, а други са в състояние да се поддържат в добро състояние. На жребците, които са склонни да губят много телесни мазнини, трябва да им се помогне да натрупат повече такива, за да се гарантира, че няма да станат прекалено слаби по време на случния период.

Ключът към успешното хранене на жребеца

През неактивния сезон повечето жребци могат да се хранят с добро качество фураж, витаминни и минерални пелети. По време на размножителния период повечето жребци имат нужда от допълнително зърно, за да се поддържа добро телесно състояние на тялото и енергийните нива. Техните изисквания за енергия и протеини са сходни с тези на кон, подложен на умерено натоварване, докато изискванията им за минерали и витамини са малко по-малки, отколкото на кон с леко натоварване. Има фирми, които произвеждат концентриран, микронизиран сладък фураж, който съдържа качествен протеин за фертилност и репродукция и незаменими аминокиселини за изграждане на мускулите.

Фураж: жребците трябва да се хранят с висококачествено сено, чието количество е 1,5% от телесното тегло (1,5 кг/100 кг телесно тегло). Тази доза е минималното необходимо количество – колкото повече е сеното, толкова по-добре. В допълнение към дажбата могат да бъдат добавени няколко килограма моркови, а също и яйца (4-6 бр.).

Енергия: жребците се очаква да покрият значителен брой кобили, което изисква допълнителна енергия, за да се гарантира поддържането на теглото и издръжливостта по време на размножителния период. Заместването на част от зърнената дажба с масло от оризови трици може да помогне за намаляване на риска от колики и ламинит, свързани с високозърнени диети (1 чаша масло от оризови трици = един килограм овес). Добавките за мазнини могат да бъдат много практични и полезни както за възрастните така и за прекалено активните жребци.

Протеини: жребецът за разплод е увеличил има повишена нужда от качествен протеин. Много от аминокиселините, които допълват протеините в тялото на конете, трябва да се предоставят с храната им. Тези аминокиселини са от съществено значение за растежа и размножаването. За висококачествени протеинни фуражи се считат тези, които съдържат набор от аминокиселини. Такива са люцерната и бобови растения, соево брашно и лупина и др. Зърното от житни растения съдържа малки количества аминокиселини. За 500-килограмов жребец по време на размножителния период се изискват най-малко 789 грама протеини на ден и 34 грама от незаменимата аминокиселина лизин.

Ползите от Омега-3

Осеменяването с охладена или замразена сперма се използва рутинно в коневъдството от около 20 години. Днес по-голяма част от конните регистри одобряват използването на изкуствено осеменяване и коневъдството се възползва широко от тази технология. Въпреки това съществуват известни проблеми. Не всички жребци могат да бъдат използвани за производство на охладена сперма, като в някои случаи плодовитостта на бащата намалява, когато спермата се обработва, охлажда и транспортира. Това е свързано основно със състава на семенната плазма.

Семенните липиди играят важна роля в характеристиките на движение, по отношение на чувствителността към студовития шок (загуба на жизнеспособност при охлаждане или замразяване на сперма) и способността за оплождане на сперматозоидите. Последни изследвания разкриват ползите от приемането на Омега-3 мастни киселини от жребците. Приемът на докозахексаенова киселина (DHA, Омега 3 мастна киселина) води до значително увеличаване на броя на сперматозоидите и тяхната подвижност (прогресивно и бързо) и намаляване на мъртвите и анормалните сперматозоиди.

Друго подобрение на качеството на спермата на жребците (подвижност, жизненост, морфология, както и на общия брой на сперматозоидите) бе доказано след прием на антиоксиданти в комбинация с Омега-3 мастни киселини. Витамин Е е основен мастноразтворим антиоксидант в клетъчните мембрани и играе съществена роля като интер- и интраклетъчен антиоксидант.

Най-важният аспект в управлението на хранителния режим на жребците е балансираното хранене. Като трябва да се осъзнае, че приемането на енергийни вещества, необходими за поддържане на адекватно състояние на тялото, влияе по различен начин на всеки жребец. Балансираната дажба на доброкачествено сено и зърнени фуражи е ключът към успешното управление на храненето на жребците. Не забравяйте винаги да следвате указанията, които са посочени на всеки чувал с фураж.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име