За какво га гледаме при покупка на работен кон

0
3784

Същото е като с всяка една стока, която ни е харесала при поредната обява, ама на картинка. Изборът на животно е още по-рисков, защото за снимка всеки кон може да се напудри, а новият собственик да бъде излъган.

Преди да броите парите за покупка за работен кон е много важно да направите оглед на място. Огледайте внимателно животното. Ако не се сте подготвен за такава стъпка по-добре извикайте със себе си опитен коняр, човек, който е отглеждал и, още по-важно, е работил с такива коне. Започнете с общ поглед на целия външен вид. След това детайлно огледайте главата. Щателно хвърлете поглед върху дребните, но много важни моменти, които оказват влияние върху работоспособността на коня. Как ще узнаете здравословното му състояние?

Главата на добрия работен кон е едра или средно голяма; задните краища на долната челюст са широки; шията е със средни размери, може да бъде къса и масивна.

Освен това трябва да има къса широка холка; широк прав гръб, широк мускулест кръстец и широка, леко увиснала задница. Много важен признак са широките дълбоки гърди и здравите крайници, които трябва не само да огледате, но и внимателно да опипате с ръце. И предните, и задните крака трябва да са широко поставени, да нямат отоци и костни израстъци.

Копитата трябва да са пропорционални по размери, да имат здрав (а не разпадащ се) рог, покрит с гланц. Предната копитна стена трябва да е над линията на петката, стрелките трябва да са добре развити. Отдолу копитото трябва да е леко вдлъбнато, за да има опора. И плоските, и много тесните копита, както и всякакви промени по тях, намаляват ценността на животното. Конят трябва да се оглежда не само в покой, когато стои на равна площадка, опирайки се на четирите си крака, но и в ход. Подкарайте го в кръг, по диагонал, да спира, да тръгва… Така най-лесно се откриват дефекти в строежа и постановката на краката.

Вижте поведението на коня при поставяне на амуницията, как реагира при поставяне на хамут.

Обученият кон трябва да се пробва и при работа: запрягане в каруца, подкарване от място, води се отпред, кара се да завие, да спира. Ако ще го впрягате в каруца, пробвайте всички команди от мястото на кочияша.

Питайте досегашния стопанин за подковаването?

При малък обем селскостопанска работа не се стремете да купувате много едър кон, тъй като колкото е по-голям, толкова по-малко полезна работа произвежда на 1 кг жива маса – т.е. коефициентът на полезно действие е по-малък.

От тази гледна точка е по-изгодно да имате кобила, отколкото кастриран жребец. Разходите за тях са почти еднакви, а производителността при кобилата е по-висока – освен работа, от нея ще очаквате и поколение.

За работа в гората при дърводобив ви трябва обучен и доказано силен кон, който умее да тегли големи и тежки товари, каквито са дървените трупи. Най-често това са тренирани коне, свикнали с шума на дърворезачките и животни, които се подчиняват лесно при указване на посока и команда за теглене.

При избора бъдете внимателни за животните със „стъклени“ очи. Те имат намалено зрение.

Има много признаци, които доказват наличие на здравословни проблеми. Силно изпъкналите очи са сигурен знак за късогледство. „Белооките“ животни с т. нар. стъклени очи (синкаво-прозрачни) понякога имат намалено зрение. За лошо зрение говори и повишената подвижност на ушите, което е признак за развит слух, компенсиращ намалено зрение. Такива коне са плашливи, повдигат високо предните си крака, спъват се. Бледата или обратното – силно зачервената лигавица на носа, язвите и образуванията по нея  или видими гнойни течения говорят за различни заболявания (сап, катари и др.).

Постоянно отворените ноздри, неравномерното или при най-малкото напрежение учестено дишане сочат белодробни заболявания. Добрият работен кон е със спокоен нрав и благ характер, изисква качествена храна и чести профилактични ветеринарни прегледи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име