Ездата и нейните преимущества

1
8025

Знаете ли че…

 • Ездата най-добре развива мускулис грацилис или т.нар. абдуктори. Това са мускулите, които стягат и прибират бедрата. Ездата е от малкото дейности, които натоварват и тази част от тялото.
 • Ездата въздейства върху всички групи мускули. Тя е сред спортовете с най-комплексно натоварване, затова чрез практикуването й тялото се развива най-хармонично.
 • Ездата предпазва от изкривявания на гръбнака. При правилна позиция върху коня се натоварват мускулите на гърба, които отговарят за правилната S-образна позиция на гръбначния стълб. При това така те се развиват много по-правилно отколкото при упражнения, например във фитнес залата.
 • Движението в тръс е уникално – при него се получава своеобразно пружиниране между прешленестите дискове, което е изключително полезно за запазването на гръбнака.
 • Ездата развива перфектни равновесие и координация. Изкривяването на краката при езда е абсолютен мит. Те не само не се изкривяват, а даже напротив – ездата подпомага правилната позиция на костите. Детските кости са по-еластични, затова при деца тя действа още по-благоприятно. Ако има случаи на изкривяване при ездачи, то се дължи на небалансирано хранене в детска възраст, а не на процеса на езда. И все пак такива случаи са твърде малко. Въпреки твърденията, че при първоначално „ошипяване“ на жени около 30-35 години ездата не е препоръчителна, има доктори, които са на противоположното мнение. По техни наблюдения и опит оплакванията изчезват още след третата-петата тренировка. Като всичко в природата, прешлените се нагаждат.
 • Ездата страхотно тонизира цялото тяло, като ангажира и развива основните мускули, които стабилизират торса: коремни, гръбни и тазовите мускули, което от своя страна допринася за подобряване на цялостната координация и стабилността на скелетно мускулния апарат. Колкото повече и често се практикува ездата, толкова повече тялото се научава да се води от движенията на коня.
 • Ездата повлиява много благоприятно и е терапия при различни увреждания. В чужбина, а от години и у нас, се практикува терапевтична езда и хипотерапия, а положителното психологическото въздействие от контакта с коня е медицински доказано.
 • Бърз ум. Докато яздите това голямо и мощно животно, тренирате цялото си тяло, без дори да осъзнавате колко мускули се ангажирани в процеса на езда, за които дори не знаете, че съществуват и които постоянно се адаптират към формата на животното.
 • Координация. Има много движения, които трябва да се изпълняват едновременно по време на езда и същевременно правилно да се напътства и води конят – затова е нужна голяма координация. С голям успех се правят терапевтични програми с езда за незрящи, които подобряват цялостната си координация.
 • Ездата е изометрично упражнение, което означава, че се използват специфични мускули, за да се остане в определена позиция за по-дълго време, да сте балансирани на гърба на коня. Поради тази причина, ортостатичната сила е много важна за ездата, а това подобрява и стойката дори и при ежедневните дейности.
 • Мускулен тонус и гъвкавост. Заедно с основните мускулни групи, вътрешната част на бедрата и тазовите мускули се натоварват най-много по време на тренировка с коня. Ездачите често трябва да поддържат тялото си в клекнало положение по време на езда, с постоянно приспособяване към ритъма на коня.
 • Работа в конюшнята. Ездата не е единственият начин за въздействие. Работата в плевнята и грижите за коня укрепват мускулите и увеличава сърдечносъдовия капацитет.
 • Умствени упражнения. Има толкова много ползи от ездата, които влияят положително и на психиката на човека. Не само, че преоткривате себе си, докато се грижите за коня или го яздите, но ездата също има медитативен ефект, защото докато яздите мислите ви са заети само и единствено с ездата и с това да останете на гърба на коня.
 • Прекрасна връзката с животното дава спокойствие, което се увеличава с всяка следваща езда.

1 коментар

 1. Еха, това е доста интересно! Ще използвам тези факти, когато следващия път убеждавам някой защо трябва да тренира езда :Д

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име