Балчик откри сезона на беговите коне

0
2704

Съботния ден на 21 юли посрещна над 40 коня от ЧАП и ЧАрП в шест дистанции на балчишкия хиподрум „Стефан Караджа“. Първото състезание от официалния календар на НАК по традиция се посвещава на родните коневъди. „Ден на българския производител“ се провежда за пета поредна година и цели да насърчава раждането и отглеждането, по най-грамотния начин, на коне в България.

Шест гари разтърсиха трасето на хиподрума, 5 за ЧАП и 1 за ЧАрП, като всяка една носеше името на известен в миналото българин, свързан с историята на коневъдството у нас. Между 8 и 10 коня застанаха на старт във всяка една гара, което е показателно за интереса към събитието. Извън състезателната програма, се оказва, че най-голям ръст през последните години от коне „ родно производство“ има при подрастващите 2 – и 3 – годишни кончета. „Не може да се каже, че мераклиите да развъждат коне са се увеличили през последните пет години, но не са и намалели“ – казват от Националната асоциация по коневъдство. Близо 300 са собствениците, отдадени на породи за хиподрумни дисциплини, които са вписани в официални сводки по един или друг повод.

Сезона по надбягване ще продължи с още четири издания, които ще наблюдаваме съответно на 28 юли, 04, 11 и 18 август в Балчик.

Класирането от бяганията на 21.07.2018

ПЪРВИ ДЕН 21.07.2018-2

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име