НАПРЕДЪК I е шампионът на породата Български тежковозен кон за 2018

0
6829

Националното изложение посрещна 8 жребеца, 14-кобили и 8 подрастващи кончета, представени от техните стопани, в надпревара за титлата – Шампион на породата Български тежковозен кон.

Събитието се проведе за четвърти път в прекрасната обстановка на Националния парк за художествени занаяти – Орешак, а като издание е седмо по ред с организатор – Националната Асоциация по коневъдство (НАК). Най-добрата организация до момента поднесе обособени зони за всеки един екземпляр от породата, алеи за зрителите, информационни табели указващи потеклото на всеки един участник, както и богата празнична програма. Специални гости на изложението бяха представителите от Унгарската асоциация на тежковозните коне – Г-н Милан Катанин, а за втора поредна година в състава на журито бе и известния вече и у нас хиполог – Ласло Барток. Останалите експерти оценяващи конете бяха зооинж. Андреана Иванова, Д-р Минчо Димитров и зооинж. Димитър Митов.

Произход, екстериор, типичност, темперамент и движение бяха показателите, по които се оценяваха животните, като особено внимание бе обърнато на показателите, които характеризират породата.

За ценителите и развъдчиците на породата, за пръв път бе представена категория „нови коне“ – жребци подобрители. Запознатите с историята на тежковозните коне у нас знаят, че внос на екземпляри от породата не е имало от 1984 година. Но ето че сега, благодарение на НАК, бяха показани и най-новите коне от тежковозна порода, внесени през 2017 година. На вниманието на стопаните бе представен 6-годишния жребец Вито. Конят е роден в Украйна и внесен от Румъния със съдействието и одобрението на НАК. Вито е собственост на Красимир Динов от София. Жребецът ще бъде използван за създаване на нова линия в породата Български тежковозен кон. Той се отличава с хармонични линии и отличен екстериор и отговаря на всички изисквания заложени в селекционната програма на НАК за развитието на породата. Специалистите в коневъдството вярват, че той ще допринесе за подобряването на екстериора и разнообразяване на генотипа на Българския тежковозен кон.

Вторият внесен жребец е 2-годишният Барто от Унгария. В България е благодарение на дългогодишното сътрудничество на коневъдите от Унгария и България, което е плод на дълготрайни, професионални и приятелски отношения между известния унгарски хиполог г-н Ласло Барток и г-н Георги Йорданов (по настоящем изп. директор на ИАСРЖ). Младият Барто ще бъде използван за създаване на нова линия в породата. Сега е собственост на фамилия Илиеви – Стойчо и синът му Борислав от село Черни Осъм. Конят се отличава с масивно телосложение, здрава костна система, правилни и хармонични форми. Специалистите считат, че при правилен подбор на кобили, младият жребец ще намери своето място, като подобрител, за разрешаването на няколко проблема в самата порода, а по-конкретно: повишаване на генотипното разнообразие, повишаване на екстериорните признаци – масивност, костна система и обща експресивност.

ВИЖ ГАЛЕРИЯ СЪС СНИМКИ ТУК

Особен интерес предизвика и кобила Шаци, също внесена от Унгария от г-н Стойчо Илиев със съдействието на НАК. Кобилата ще бъде използвана за създаване на нова фамилия в породата. До момента е родила две кончета, едното е вече едногодишно, кръстено Грация ТР, което участваше на изложението в категория „Подрастващи кончета“. Другото конче е мъжко и се очаква да стане продължител на линията на жребец Номер. Шаци се отличава с хармонични черти и отличен екстериор. Очаква се тя да даде началото на нова добра фамилия в породата.

Между представянията на конете в различните категории, отново специално за посетителите на парка и гостите на изложението, се проведе демонстрация на теглителните способности на конете от породата. А, за да се уверят всички присъстващи, че тежковозните коне са с отлични качества и за езда, три очарователни дами през цялото време на изложението обикаляха ту ходом – ту на тръс в тандем с исполините, които по принцип се използват преди всичко за работна сила. Особено възхищение предизвика крехката 12-годишна ездачка Силвия Парушкова, която с лекота яздеше гиганта под седлото й.

След специален оглед на място, сред импровизираните открити боксове на всички коне-участници и дефиле, на което конете трябваше да се огледат в движение, тежката дума на журито отсъди:

В категория „Жребци-производители“ първо място бе присъдено на жребец  ARBITAL, собственост на Боряна Христоскова. Втората престижна позиция заслужи жребец SIBIR, със стопанин Георги Иванов. Третото място зае познатият жребец RAMBO L от конюшните на „Държавно стопанство Росица“. Шампион в категорията и носител на приза „Жребец – производител на 2018“, стана NAPREDAK I, роден 2006 г., собственост на Владимир Владимиров.

При кобилите – майки, след обстоен преглед и оценяване, на първо място се възкачи LORITA, родена през 2007 в конефермата на Борислав Илиев. Втора стана NIPSI от Клуб по конен спорт „Калоян 92“ и третото място подобаващо зае кобила LOLITA на Николай Кирев. За шампион в категорията бе излъчена кобила NORKA, собственост на Цанка Димитрова.

В категорията на „Подрастващи кончета“ по регламент шампион не се излъчва, а на първо място, с най-голям брой точки от оценяването бе класирано младото женско конче REGISTRATURA, родено през 2016 във фермата на Борислав Илиев. За мащаба на развъдната дейност на фамилия Илиеви говори и резултата, който постигнаха в тази категория. На техни кончета се присъдиха и останалите две места, а именно LUNA и GRATSIA TR.

Резултати по точки

Денят посветен на Българския тежковозен кон тази година ще се запомни с перфектната организация, със съвпадащото за първи път мнение на публика и жури относно постигнати резултати и отличия, с големия брой зрители и присъстващи медии. Поздравления за Пламен Левков – изпълн. директор на НАК и всички участници, които му се довериха, след периоди на разочарования. Ако всичко върви така и занапред – породата ще я бъде.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име