Навръх Еньовден – изложение с тежковози

0
5716

За четвърта поредна година Националният парк за художествени занаяти – Орешак, ще посрещне 7-то изложение на коне от породата Български тежковозен кон.

На 24 юни, само на метри от изложението, денят ще започне с празнична Света литургия в Троянския манастир, а високо в планината ще са участниците в похода за събиране на билки по изгрев на Еньовден. Точно в 11:00 ч. всички гости на троянската Света обител, туристи, билкари, участници и журналисти ще се съберат, за да посрещнат конете от най-силната родна отечествена порода – Български тежковозен кон.

По традиция събитието ще открие лично игуменът на Троянския манастир – Отец Сионий, за когото се знае, че е любител на конете. Докато комисията по оценяване на жребци, кобили и млади подрастващи кончета се приготвят за безкомпромисното журиране, на сцената ще се развихрят фолклорни певци и състави от „Орешак“. Все още не е ясно кои ще са експертите по оценяване на екземплярите, но със сигурност се знае, че изложението ще излъчи шампионите на породата в три категории. До момента заявка за участие са подали 35 стопанина със своите най-добри коне от породата, отглеждани в България. Специално за зрителите организаторите от НАК (Национална асоциация по коневъдство) обещават истинска показна демонстрация на теглителните качества и работоспособност на породата. Денят посветен на Българския тежковозен кон ще продължи до късния следобед, като всички щандове и занаятчийски ателиета и работилници в Националния парк „Орешак“ ще работят.

Информация: 0889 11 55 84

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име