Роял Аскот – празник с вековна традиция

0
3952

1 ден остава до началото на традиционното дерби в Роял Аскот– най-важното състезание във Великобритания, което събира повече от £7,3 милиона награден фонд.

Утре – 19 юни се вдигат завесите на програмата от състезания, която всеки ден започва с кралска процесия с карети, теглени от 4 сиви коня. В първата карета винаги се вози Kралицата, която не пропуска ден от конния празник. Всички коне, които теглят процесията, са кръстени лично от нея и са потомци на първите т.н. Британски сиви коне, които още преди 300 години са били ползвани за впряг по време на празника.

Всеки ден се провеждат надбягвания, които носят имената на знаменити личности от историята на Острова, като първото такова е посветено на Кралица Анна – основател на хиподрума през 1711 г., обединила кралствата Англия и Шотландия в кралство Великобритания.

Още от създаването си, надпреварите стават традиция и 300 години по-късно, историята им продължава да се пише.

Интересни факти
  • 1768 се провежда първото надбягване с коне;
  • края на 18 в. на жокеите било позволено да се обличат както им харесва по време на състезания, но това предизвиквало голямо объркване при оповестяването на победителите. Така жокеите били инструктирани да носят цветовете на собствениците на конете, като всеки цвят е уникален;
  • края на 18 и началото на 19 век е въведен задължителен дрескод: мъжете носят цилиндри, а жените – широкополи шапки, които в днешни дни са в асиметрични форми и пищна украса;
  • познатото днес състезания като Роял Аскот се формира като такова с въвеждането на Златната Купа на Аскот. Победителите в тази надпревара получават златен трофей като награда;
  • Фред Арчър в продължение на 14 год. се състезавал на Роял Аскот и е минавал първи финала цели 80 пъти;
  • 1910 год. всички посетители на състезанията били облечени в черно, поради скорошната кончина на крал Едуард VII. Като украшение жените носели бяло цвете или перли.
  • 50-те год. на 20 век личности, чийто семеен статут бил „разведен/a“, не били допускани до състезанията;
  • Най-успешния жокей в надбягвания се казва Лестър Пигот и се състезавал 43 години, като спечелил 11 златни купи и имал 116 старта (от 1952 до 1993). До сега никой все още не е подобрил този рекорд.
  • хиподрумът е реконструиран два пъти – през 1960 и от 2004 до 2006. Последния ремонт струва на Кралица Елизабет II £200 милиона.

Освен традиция, състезанията в Аскот са средство за много хора да се докоснат до кралското семейство, да го видят отблизо и да почувстват самите себе си част от него. Интересът към състезанията расте всяка година. Посещават се от до 25 000 хиляди души, предават се в 200 държави по света и събират над 500 състезателни коня.

инфо: www.ascot.co.uk

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име