FORD EDGE – без капитанско свидетелство

0
3411

Автомобил с който никой не може да ви подвикне „ Ей,…. ч-ч-ч-?!?, защото съм съм толкова на високо, толкова на широко, а марката Ford  предизвиква само респект, особено, когато си в EDGE.

Сядайки зад вола на този кораб мигновено ме връхлита усещането, че съм тръгнала на път със студентската си квартира. Още повече, че преди години бях на студентска бригада именно в провинция Онтарио в Канада, където се произвежда Edge за Европа.

Това са малки подробности на фона на огромния, в моите очи и спрямо ръста и килограмите ми офроуд партньор, че когато се изправих пред багажника се замислих – всъщност къде искам да се настаня? С дължина от 4808 мм, широчина 1928 мм, височина 1707 мм и междуосие е 2848 мм, този елегантен SUV има багажно пространство от 2080 л при сгъване на задните облегалки в съотношение 40:60.

Все пак, избирам шофьорското място – висока позиция на седене, огромна седалка, в която се губя и съм сигурна, че останалите се питат – има ли шофьор в колата? Видимостта е отлична, воланът е голям със сервоуправление, благодарение на който подчинявам огромните габарити и маневрирам лесно този „Титаник“. Тежък (1949 кг) и стабилен, Edge ускорява от 0 до 100 км за някакви си 9 – 10 секунди.

А сега, така важните за мъжете характеристики, които аз винаги държа някъде в жабката:

  • Двигател Ford Edge 2,0 TDCi Biturbo, редови, 4-цилиндров, битурбо с работен обем от 1997 куб. см,
  • Макс. мощност: 210 к.с. при 3750 об./мин,
  • Макс. въртящ момент: 450 Нм при 2000 об./мин: 450 при 2000, 6-степенна автоматична трансмисия PowerShift с два съединителя;
  • Макс. скорост: 211 км/ч и среден разход около 8 л/100 км.
  • Задвижване: 4х4

Edge означава острие и това ме озадачава. Управлявам толкова спокойно големия кораб без капитанско свидетелство. Той вози меко и елегантно, комфортен отвътре и абсолютно пипнат отвън. Оборудван е със всичко необходимо, което може да се предложи на пазара в момента, според изискванията на клиентите. Панорамен покрив, простор в купето, удобни ниши за различни предмети, широк подлакътник (с ниша с внушителни размери), а волана дори ме изкушава с „пера“ за смяна на предавките, но не се заигравам. По-скоро ме вълнуват системите за активна безопасност – важна тема в тъжната статистика от ежедневието ни. Близо 20 системи са в помощ на водача, така че пътуването да е сигурно за него и пасажерите. С удобния сензорен екран, с 8-инчов дисплей, се управляват основните функции: навигация, камера за задно и предно виждане с широк зрителен ъгъл и без заслепяване през нощта, и много други.

Стандартното оборудване включва вентилация и подгряване на предните и задните седалки, ел. задвижвани предни седалки. Задният ред също има с какво да се похвали. Освен че местата са като ложа в театър, на конзолата между предните седалки има отвори за вентилация и контакт за ток 12V. Пътниците на задната седалка също могат да коригират ъгъла на облегалката, което е полезно при едно дълго пътуване. Да настроят индивидуална вентилация и да използват 12V зарядно.

О! И много важно нещо – пътният просвет от 200 мм държи EDGE високо над „вълните“, а системата AWD подобрява сцеплението извън пътя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име