Центърът за конна терапия за деца със специфични нужди Приятелите на Зита

0
5712

Центърът за конна терапия за деца със специфични нужди „Приятели на Зита“ вече две години работи за успеха на каузата си, като помага на деца. Сдружението е неправителствена организация с основна цел да подобрява  психическото и физическото състояние на децата с увреждания. „Това са деца, които имат специфични нужди и потребности и нашата мисия е те да могат да играят, учат и работят с всички нас – останалите, които живеем без тежестта на това да си постоянно сочен за различен“, казва Веселина Фелдман, председател на сдружението и основен треньор в практиките.

За изминалата година центърът може да се похвали с малчугани, които значително са подобрили социалните си умения, деца, които именно сред конете проговориха първите си думи и такива, които в една или друга степен са подобрили физическото си функциониране и всичко това с усмивка и много положителни емоции, разказва Веселина. Самата тя е майка на две деца, автор е на редица научни публикации в международни издания на тема терапия с коне и от 10-годишна се занимава с конен спорт. Опит има и от петте си години като състезател по прескачане на препятствия в клуб „Bарна“, и естествено професионалната й квалификация – бакалавърска степен по психология в НБУ и магистратура по клинична психология. Сега работи това за което дълги години е мечтала – психолог в медицински център, като обединява двете си стихии – коне и психология чрез конна терапия за деца с увреждания. Последния израз тя самата никога не употребява.

Защо е кауза, а не просто работа? Ние сме специалисти, които прокарват път в България на една нетипична за нашата страна терапия, която е доказано ефективна в световен план за подобряване на социалното, езиковото, емоционалното, когнитивното и физическото състояние на децата със специфични потребности. Терапията с коне е метод, който влияе положително на развитието на децата. Общувайки с конете децата се научават да се доверяват, да се грижат, да влизат в емоционален контакт, да обичат, да бъдат тук и сега, да излязат от техния затворен свят, да бъдат разбрани, дори и без думи. От 2015 г. насам, откогато официално осъществяваме дейността си, без подкрепата на приятели, организации и съмишленици нямаше да успеем. Именно подкрепата на околните е най-голямата мотивация до продължаваме напред.

Разкажете повече за успехите си? Изградихме професионална основа, опирайки се на вече отдавна утвърдения международен опит в областта на терапията с коне. След проведено международно обучение сдружение „Конна терапия“ разполага с първия за Българя специалист с международно признат сертификат от водещата в областта американска организация EАGALA за работа с метода на терапия с помощта на коне. След което през 2015 г., благодарение на два спечелени проекта – към фондация „Промяната“, в партньорство с Нова телевизия, и към Столична община програма „Европа“ – 102 деца участваха в нашата терапевтична програма, предимно деца с аутизъм, детска церебрална парализа, социални и езикови нарушения. Това, което видяхме е, че можем да бъдем полезни! И борбата ни има смисъл, усмивките на тези деца и техните родители ни мотивират да продължаваме напред.

Например Боби, 9-годишен хлапак с диагноза аутизъм и умствена изостаналост. Когато го доведоха при нас, родителите му бяха вече отчаяни. Мислеха, че не могат да намерят начин да подобрят състоянието на детето, бяха пробвали какви ли не терапии и методи, повечето без съществен резултат. Боби е доста трудно дете, той не може, или по-скоро не желае, да се обслужва сам, не говори и не спазва никакви правили и инструкции, въпреки че има доста индикации, че разбира голяма част от тях. Той има две състояние, едно, когато е тъжен и хленчи, запушвайки ушите си с ръце и в пълна изолация от света, и друго, когато скача и вика в еуфория, правейки неща, които застрашават физическата му сигурност. Работата с него е трудна, но след броени сесии ние успяхме да привлечем вниманието му и той започна, макар и бегло, да спазва някои правила. Боби харесва да язди и да е покрай конете, има си любими занимания като това да си играе със сламата, докато кончето е до него и го побутва и души. Започна сам да инициира контакт с коня и най-голямото чудо е от няколко сесии насам, когато той започна да се опитва да ни говори. Опива се да повтаря нещата, които му казваме. Прави опити да гали кончето, дори, когато язди, вече казва „айде“, за да тръгне конят, и няколко други вербализации, свързани с контакта му с коня. Bсичко това е едно истинско чудо, което дължим на огромния потенциал, който има тази уникална терапия, в която детето се доверява на коня, влиза в контакт с него и започва един процес на общуване, в който децата по-лесно изразяват себе си и проблемите си, а ние специалистите наблюдаваме и насочваме този процес. Това е накратко.

С колко деца годишно работите? И тази година сме планирали в терапевтичната ни програма 100 деца. Отново имаме спечелен проект, тoзи път към Агенцията за хората с увреждания, благодарение на който два столични общински центъра за деца с увреждания са включени в терапевтичната ни програма. Освен това и тази година се радваме на подкрепата на фондация „Промяната“ заедно с Нова телевизия, както и на подкрепа от ING Bank. Следващото предизвикателство пред нас е изграждането на Център за терапевтична езда, който да отговаря на световните стандартите и условия за провеждане на терапия с помощта на коне.

Защо център „Приятели на Зита“? Зита е първият ни кон. Със Зита стартирахме през 2014 г. Тя е най-опитната ни кобила, разчитаме много на нейната интуиция и тя се справя чудесно с мисията да помага на децата.

Къде могат да ви открият родители и организации? Центърът и конната база са позиционирани в софийското село Иваняне. За изграждане на голям и модерен център са необходими немалко средства и подкрепа, но сме заредени със сили и оптимизъм и вярваме, че ще успеем да създадем мечтаното от всички ни пространство. Пространството ще включва беседка за посрещане на децата и място, откъдето родителите да наблюдават процеса, закрит – заграден и покрит отгоре манеж, където да работим спокойно с децата, специализирана рампа, с най-различни приложения, свързани с подобряване на двигателната активност на децата, площадка с няколко уреда за подобряване физическото функциониране на децата с участието на коне. Цялото пространство, разбира се, трябва да е на подходящи настилки и с подходящ достъп до различните съоръжения. Така идеята и желанието са налице, началото е положено. Имаме подготвен екип от специалисти и коне, но се нуждаем от непрекъсната подкрепа за създаване на оптимални условия в центъра – да закупим необходимото оборудване, да издържаме и обучаваме конете и т.н.

Така че всеки, който иска може да ни подкрепи и да стане част от случването на по-добро бъдеще за децата със специфични потребности, може да го направи, като се свърже с нас! И разбира се всеки, който иска е добре дошъл да дойде да ни види, след което няма да иска да си тръгне. Защото при нас има магия – магията на детски усмивки, много светлина и надежда в един все по-материален свят. Ние спираме, за да подарим въздух и пространство и най-вече равен шанс на онези деца, които имат повече нужда от нас!

Повече за сдружението и за контакти можете да разгледате страницата ни във FB: https://www.facebook.com/Veselina-Feldman-387453281401787/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име