Да обяздиш SEAT Ateca

0
4590

За първи път в живота си възсядам модел от испанската марка. За щастие Ateca се оказва точния избор в мразовитите мартенски дни. Имам шанс да опозная първият SUV на SEAT, който бързо ми напомня за две други марки, минали вече през ръцете ми. Замислен в технологичната инженерна лаборатория на концерна VW, високопроходимия „тореадор“ веднага издава общото си ДНК и кръвна група с второто поколение на Volkswagen Tiguan и новата Skoda Kodiaq.

Открийте разликите

Oсвен в емблемата, Ateca се оказва и по-компактен по размери с широчина 1841 мм, дължина 4363 мм, височина 1611 мм и междуосие от 2640 мм. Моето „WOW!“ е в тъмните часове, когато автомобилът ме изпраща със светлинен лъч от предно дясно огледало, което прожектира върху земята логото на Ateca. Закачлива опция, която ме кара да се усмихна.

Спортно излъчване, перфектното окачване, отлично ускорение и прекрасно управление.

Олимпийският дух на SEAT Ateca се подсилва от спортните седалки, които са в луксозно изпълнение със странична опора. Голямо удобство е леко обърнатия към водача централен панел, където е разположен и 8-инчовия сензорен екран на мултимедийната система. Изчистеното табло разполага с бутони за аудиосистемата и климатроника, големи, практични и малко на брой. Признавам! Преди да стартирам двигателя, трябваше да поогледам и потърся бутона за целта, но тук придобитите навици от ползването на други автомобили си казват думата. Част от разликите е позиционирането му на нетипично място.

Водачът ползва екстрата да регулира позицията си, както височината и дълбочината на волана. Моделът предлага и безжично зареждане на телефон – лукс, който те освобождава е вечното „Къде ми е зарядното?“. Ateca е оборудван с камери за 360-градусов обзор около автомобила и редица модерни асистенти, като автономно успоредно и перпендикулярно паркиране, адаптивен круиз контрол с функция на движение в задръствания, и дори асистент при извънредни ситуации.

На втория ред седалки има достатъчно пространство за краката и като говорим за обем, отбелязвам, че 485 литровото багажно пространство, при сгънати задни седалки, нараства до 1579 л. Капакът на багажника може да бъде поръчан да се отваря безконтактно.

Окачването е комплексно и реагиращо благодарение на стабилизиращата щанга, предлагаща по-добро завиване и контрол на волана при всякакви условия и настилки. В комбинация с предпочитаната от мен 6-степенната ръчна скоростна кутия, двигателят отвръща с динамика и подчиненост на желанията ми.

Режимите за шофиране предлагат екологичен, нормален, спортен, индивидуален, off road и за сняг. Посредством тях се променя реакцията на подаваната газ, твърдостта на волана и амортисьорите. В режим off road се променят и характеристиките на 4х4 системата, изключвайки спомагателните системи, като например тази против боксуване. При интелигентното задвижване 4х4, в случай на загуба на сцепление, тягата се прехвърля от предния към задния мост. Освен между двата моста, въртящият момент се разпределя и между всяко отделно колело.

Тестовият модел е оборудван с VW 1.4-литров бензинов двигател TSI, който е 4-цилиндров, и при равномерно шофиране със съвсем леко докосване на газта или при тотално й отнемане два от цилиндрите се изключват с цел икономия на гориво и вредни емисии. Като всичко това се изписва на таблото пред погледа на водача на български език.

С мощност от 150 конски сили, ускорение от 0 до 100 км/ч за 9 сек. и 189 км/ч максимална скорост, при натоварен багажник и заети всички места в купето, засичам разход на бензиновия двигател от 8.7 л/ 100 км. Резервоарът побира 55 литра гориво.

Към стандартното оборудване, отделните пакети предлагат различни асистенти за следене на умората у водача, автопилот за паркиране, камери за кръгов обзор и за заден ход, адаптивен круиз контрол с функция за движение в задръствания, система за наблюдение на слепите зони, подаване на сигнал в случай на авария, спазване на платното на движение и много други.

Цената на базовия модел започва от 38 610 лева, а тествания модел на снимките с екстри е от 50 020 лв. с ДДС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име