Спомен за великия Джоко Росич

0
3878

Легендата на българското кино, достолепният актьор с характерният си дрезгав глас казваше, че истинският мъж се познава по три неща – расовият кон, красивата жена и елитното оръжие.

Джоко се научава да язди специално за снимките на филма ”Демонът на империята”, които продължават 2 години. През това време той не слиза от коня. От всички колеги само той продължава с ездата след реализирането на 13-те серии на продукцията. Нарочват го за „човекът на кон” и в българското и в унгарското кино и в продължение на 35 години не е слизал от коня. Играл е в 111 филма, автор е на една пиеса. Много малко хора знаят, че е завършил икономическият институт и 17 години е бил журналист в радиото. Имал е безброй роли с любимото му животно. „Само в уестърните може да се усети аромата на ботуша и миризмата на коня” – казваше каубоя от българското кино. Можете да си представите колко случки са му се случили. Целият е изпотрошен, защото „милият кон е само в романтиката”, казваше Росич намигайки.

Имаше афинитет към чуждите езици, без изрично да ги учи. Знаеше унгарски, благодарение наблизо 30-те продукции, които е заснел в Унгария. Сръбският му бе матерен, българският – втори роден. Владееше руски и английски. Конят на живота му се казвал Цайс. Тринадесет години го яздил. Когато жребецът умира, Джоко си обещава, че ще му посвети „Реквием за жребеца Цайс” и го публикува.

Този кон беше актьор повече от всички актьори в България.” – спомня си Росич.

Първото му падане е с кобилата Йохана. Плевра пък му вади рамото. За Марион си спомня, че е бил много хубав кон…и така , десетки спомени с коне в неговия живот.

Конят е страхливо животно – споделя Джоко Росич. „Няма мил кон. Къде е? Аз нямам половин пръст, точно защото един кон ми го откъсна. Има друго нещо. От страна на човека чувството към коня е любов, но от страна на коня е страх, респект, дълбока привързаност, зависимост, подчинение…Всяко движение на ездача е команда към животното. Най великото нещо е синхронът между ездача и коня. Тогава настъпва и висшето удоволствие от ездата” – казваше легендарният актьор.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име