Как якутските коне са станали шампиони по издържане на студ

0
2314

Учени разшифроваха генома на специална порода якутски коне, способни да оцеляват в суровите природни условия на Североизточен Сибир. Изследването е публикувано в сп. PNAS.

В опит да определят особеностите на развитието на породата и адаптацията към живота зад Северния полярен кръг – температурата на въздуха през зимата спада до минус 70°C – биолозите са анализирали генома на девет съвременни якутски коня, живели в XIX век, както и на животно, обитавало територията на съвременна Якутия преди около 5200 години.

След това учените сравнили геномите на изследваните особи с ДНК на 27 опитомени коня на Пржевалски, както и с ДНК на коне от епохата на късния плейстоцен. В резултат било установено, че якутските коне, необикновено добре приспособени към живота в студа, не са потомци на животни, обитавали Сибир в древни времена. Якутските коне са дошли на тази територия заедно със своите стопани преди 600-900 години. Именно за този сравнително кратък период в организма на животните са се появили особености, позволяващи им да оцелеят в условията на студените сибирски зими.

Якутският кон се отличава от своите събратя с по-ниско тяло, къси крака, достатъчно плътна козина и специфична терморегулация, която му позволява да изразходва минимално топлина.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име