Знатният кон на Калигула

0
3890

Гай Цезар Германик (31 август 12-24 януари, 41 г.), познат още като Калигула, е третият император на Римската империя. Управлява в периода 37-41 г. Известен е със своя показно екстравагантен, ексцентричен и жесток деспотизъм. Той е запомнен в историята като лудия, заради странните му действия и решения. Калигула е убит през 41 г. от преторианци.

Известен факт, е че императорът имал кон на име Инцитатус, което значи Бързоног. Първоначално името му било Порцелус, което на български означава Прасенце, но императорът го преименувал. За любимия си кон Калигула наредил да построят конюшня със стени от бял мрамор, покрити със златни и сребърни плочки. Яслата била направена от слонова кост. Отвън имало статуи и други декорации. Представил го на народа и го направил гражданин на Рим, а след един празник го произвел в сенатор. Всеки посетител бил длъжен първо да отиде при коня и да му изкаже уважението си. Тежко на този, който не отивал да поздрави първо коня.

Калигула често се хранел заедно с коня си, като му давал ечемик от златен съд и го поил с кипърско вино. Наредил всички да му оказват почести като на консул. Преди надбягване войници пазели пред конюшнята никой да не вдига шум, за да може конят да почива спокойно. Гражданинът Шереис убил Калигула и с това сложил край на тази трагикомедия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име