Колорадо Рейнджър или Рейнджърбред

0
2717

Колорадо Рейнджър е порода коне от високите равнини на Колорадо в Съединените щати. За разлика от много други видове породи коне, Колорадо рейнджър нямат никакви специфични разпоредби за цвят. В резултат на това конете на породата се срещат в множество различни цветове, украси и стилове, включително черно, сиво, кестеняво или леопардовопетнисто.

Основните предци на породата Колорадо Рейнджър са два жребеца, внесени в Съединените щати и подарени на американския президент Юлисис Грант от турския султан Абдул Хамид II през 1878 г. Първият бил сив жребец на име Линден Трии от породата Барб, роден през 1874 г. Вторият бил Арабски кон, също сив, на име Леопард, роден през 1873 г. Двете жребчета пристигат от Турция във Вирджиния през 1879 г. Във Вирджиния те прекарват 14 години в размножителни стада на известния по онова време развъдчик на рисисти коне за впряг на двуколки за пренос на леки товари Рандолф Хънтингтън. През 1896 г. Рандолф дава под наем Леопард и Линден Трии на приятел на президента Грант, Генерал Колби, който използва жребците за разплод на своите кобили в ранчото си в Небраска. Тези кръстоски били успешни в производството на висококачествени коне за фермерска работа. Няколко години по-късно собственици на ферми в района закупили коне, включително и един жребец, внук на Леопард (с майка леопардова Апалуза) също от ранчото на Колби. На всички кобили бащите им били един от двата внесени жребеца. Влиянието на Линден Трии и Леопард в американското коневъдството е такова, че те вече са вписани в родословните книги на Арабската асоциация и на Жокей клуба (който регистрира Чистокръвните английски коне) двете най-големи породни асоциации в Съединените щати.

Конете от породата Колорадо Рейнджър могат да бъдат с всеки цвят с изключение на Пинто, а кръстоските с коне от породата Пинто или Пейнт Хорс не се позволяват в рамките на пет поколения родословие на всеки регистриран кон. На височина при холката достигат от 147 до 163 см. Породата се характеризира с прав профил на лицето, дълга, мускулеста шия и дълбок гръден кош. Раменете и крупата са наклонени. Конете от породата се изявяват главно в уестърн дисциплините, но не е изключено да ги срещнете и в английските. Използват се също и за любителска езда в свободното време. Те са известни със своя атлетизъм и са с много добри показатели за фермерски животни.

Родословието на всички регистрирани Колорадо Рейнджъри може да бъде проследено  директно до един от двата жребеца, основатели на породата. Първият е Пачс 1, а вторият е Макс 2. Регистрираните коне от породата Колорадо Рейнджър могат да се развъждат с регистрирани Чистокръвни английски, Американски Куортър Хорс, Апалуза и Арабски коне и полученото потомството се регистрира като чистокръвни Колорадо Рейнджъри. Коне с пони кръв не е позволено да се регистрират. Колорадо Рейнджъри могат да бъдат двойно регистрирани с Апалуза, но Апалуза не може да се регистрира като Колорадо, освен ако не притежава подходящите кръвни линии. Приблизително 90 процента от Колорадо Рейнджърите са с двойна регистрация.

Отличителните петна на Апалуза често се наблюдават сред конете Колорадо Рейнджър. Използваните коне, закупени от ранчото Колби имали за цел да подобрят съществуващите вече стада, а потомството на тези кръстоски станали коне от породата Колорадо Рейнджър.  Въпреки че леопардовата окраска не била първоначална цел на програмата за развъждане, много от получените кончета били петнисти и развъдчиците започнали да прибавят и това към целите на развъждането. Един от най-известните поддръжници и развъдчици на породата е Майк Руби, който записва и води първото родословие за асоциирането на породата. Името на породата е измислено от членовете на академичния състав на конно изложение в Денвър, където Майк води два от своите коне. Въпреки че Колорадо Рейнджър е официалното име на породата, прозвището „Рейнджърбредс“ все още се използва.

По време на тежката суша от 1930 г. Майк спасява стадото си като го мести на по-добро пасище на повече от 480 км. А когато дъждовете се връщат в източно Колорадо, той ги връща обратно в познатите пасища. След възстановяване на стадото му, Майк въвежда практиката да отдава под наем своите коне на други ферми в цялата западната част на САЩ за използване в животновъдството. Чрез тази практика породата повлиява на много други породи коне и обратно.

През 1935 г., Майк Руби основава породната асоциация. Той е президент на организацията от 1935 г. до смъртта си през 1942 г. Днес има повече от 6000 регистрирани коне от породата, с между 100 и 125 нови коне, регистрирани годишно. Докато първоначално били отглеждани в западните щати, днес много Колорадо Рейнджър могат да се открият в Средния Запад и източните части на страната, включително щатите Мичиган, Охайо и Пенсилвания.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име