БУЗЕМА – единствената професионална гимназия по селско стопанство в София

0
8695

Беше преди 30 години, когато престъпих прага на БУЗЕМА. На два пъти подминах адреса, тъй като мястото приличаше на селскостопански двор – с ниските си сгради, хангари и двор с овошки. След 8 клас силно бях запленена от телевизионна реклама, която представяше дълга редица тъкачки, пред огромни макари с конци. Моят избор бе: текстилният техникум в София. Баща ми бе човекът, който леко ме отклони с намерението само да ми покаже Селскостопанския техникум, тогава в покрайнините на столицата. Тази странна абревиатура от седемдесети седем години насам се разчита като Българско Училище за ЗЕмеделие и МАшини. Тогава, ме посрещна  мил учител, разказа ни за новия прием на две паралелки „животновъдство“ и „растениевъдство“ и че за първи път летвата се вдига с прием на ученици с успех над 5,00. Влизах! Дипломата ми с тройки по математика и руски беше 5,80.

 „Познавам те! Това е твоето училище. Ще си ми благодарна след време. По-качествените хора са тези, които израстват близо до земята. Този техникум дава тази възможност.“ Не че разбрах посланието на баща ми в онези мои тийнейджърски години,  но след време ми  стана ясно прозрението му, когато, вече убедена, кандидатствах за агроном. Представях си, че работя с ватенка, с ботуши по полетата и яздя кон. От тази мечта се сбъдна само ездата с коня. Завърших богословие и журналистика.

За близостта на земята и израстването на личността трябва да говорят другите. Аз мога да кажа, че четирите години в техникум БУЗЕМА са едни от най-прекрасните в живота ми. Като училищен режим, като атмосфера, задружност,  научни познания и умения. Тръгнах си от БУЗЕМА с цяла кошница категории за управление на трактор, камион, комбайн, лек автомобил, мотоциклет… прекрасни цветни познания по озеленяване и с най-шарените емоционални спомени на ученическото време, когато все още униформите бяха задължителни.

Сега съм на 46 г. и осъзнавам за пореден път колко прав е бил побелелият ми баща, когато каза, че хората на земята са истинските хора. Защото го виждам  чрез ръцете и сърцата на стотици, а през годините и хиляди земеделци, животновъди, коняри, с които общувам. Днес от онези години в БУЗЕМА е останала само учителката по Български език – г-жа Тотева. Помня 500 ученици от четири випуска – днес са 250. Печките с кюмюр днес са сменени с модерни климатици. Дървените павета в хангарите стоят попили милионите капки моторно масло и аромат на нафта на тракторите ЮМЗ и Булгар, сега подменени с модерните Ню Холанд.

Към днешна дата гимназията е единствената в София и околностите, която подготвя кадри не само за селското стопанство със специализираните шофьорски категории за управление на трактори и комбайн, но и една от малкото останали с тази насоченост в страната. Настоящият директор на БУЗЕМА казва, че в бъдеще тук специалностите ще са: агробизнес, фитофизиология и еко- технологии, склуптурни умения и каменоделство. И днес Професионална гимназия по селско стопанство БУЗЕМА е запазила дългогодишната традиция за отлична професионална подготовка. Учебното заведение чрез своите 23 висококвалифицирани специалисти педагози предлага: езикова подготовка по английски и италиански, високо ниво на общообразователна и професионална подготовка.

Отличната подготовка в сферата на аграрното производство е силно застъпена в учебния процес с възможност за придобиване на знания, умения и компетенции за развитието на българския аграрен сектор“, казва настоящият директор на БУЗЕМА – г-н инж. Орлин Иванов. На тази позиция е вече три години. Въпреки че гимназиите с подобни професии у нас през последните години са намалели с 60%, аз съм убеден, че образованието ще спаси света.

Какво предлага професионална гимназия по селско стопанство БУЗЕМА сега ?

За учебната 2018 – 2019 година в дневна форма предлагаме професия „Монтьор на селскостопанска техника“ и специалност  „Механизация на селското стопанство“, срокът на обучение е 5 години. Друга красива и все по-търсена професия е „Техник – озеленител“, специалност „Цветарство“ също за 5-годишно обучение Изучават се подробно цветните култури – саксийни и градински, декоративните дървета и храсти. Учат се техните изисквания към екологичните фактори и грижите, които се полагат за тях. Разглеждат се методите на селекция и семепроизводство на декоративни растения. Специализира се аранжирането на букети, цветни композиции, озеленяване на открити паркови или градински площи, направа на алпинеуми и скални кътове в градска среда, частни дворове и т.н. Наученото по теория се прилага на практика в училищната оранжерия. Оформят се естетически вкус и художествен усет. Следващата професия е „Работник в озеленяването“ със специалност „Озеленяване и цветарство“ – за деца със специални образователни потребности. Тук срокът на обучение 3 години. За първа година предлагаме професията „Каменоделец“ и специалността „Каменоделство“ със срок на обучение от 5 години.

Какви допълнителни курсове организирате ?

Шофьорските курсове категории Ткв и Твк-з за трактористи и комбайнери, както и категория „B“ за управление на лек автомобил.

Какви са условията за прием в БУЗЕМА?

Завършено основно образование (7 клас ), за професиите „Монтьор на селскостопанска техника“ балообразуващи оценки са удвоен резултат от НВО по БЕЛ и математика, оценките по физика, астрономия и химия и опазване на околната среда от свидетелството за основно образование. За професията „Техник – озеленител“ се удвоява резултата от НВО по БЕЛ и математика, оценките по Биология и здравно образование и Химия и опазване на околната среда от свидетелството за основно образование. За кандидатстващите за професия Каменоделец се сумират оценките от НВО по БЕЛ и математика,удвоената оценка от изпита за проверка на способностите / Изобразително изкуство/, оценките по Химия и опазване на околната среда и изобразително изкуство от свидетелството за основно образование.

Къде и как се реализират зрелостниците на БУЗЕМА.

През последното десетилетие, земеделието у нас се разгърна, което е в резултат на европрограмите. Този процес се поддържа от квалифицирани кадри. Живеем във време, в което навсякъде се търсят специалисти, които ние създаваме за нашето селско стопанство. В настоящото консуматорско време трябват хора, които да произведат всички неща, за да ги имаме на трапезата. Трябва някой да изоре, да посее, да пожъне, да транспортира до търговската мрежа – това са нашите кадри. Стопанството и икономиката на държавата ни чакат нашите кадри. Чакат ги и всички, които консумират.

Пожеланието ви към настоящи и бъдещи ваши ученици?

Здраве и да помнят, че човекът е човек, когато е близо до Земята.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име