Гелдерланд

0
3053

Гелдерланд е топлокръвна порода, която произхожда от пясъчната провинция Гелдерланд в Нидерландия. Този район притежава завидни традиции и постижения в областта на коневъдството. Провинцията дава името си на породата, която се е развила през миналия век.

   

Първоначално Гелдерланд (известен също и като Гелдерландер) е резултат от обширно кръстосване между местни кобили от провинцията с Андалуски, Неаполитански, Нормаски, Норфолкски и Холщайн жребци. През деветнадесети век са въведени други породи, като Източна-фрезийска, Олденбург, Хакни и някои други чистокръвни. Идеята за развъждане била да бъде произведен стилен кон за превозни впрягове и достатъчно гъвкав за работа във ферма. Популярността на породата расте от средата на 20-и век. Днес породата е регистрирана със своя посока на размножаване в родословна книга „Кралски топлокръвни коне“ на Нидерландия.

Разнообразното генетично наследство на Гелдерланд е очевидно във външния му вид. Например, значителното тяло и стилна походка отразява неговото Хакни потекло. Неговият хрисим и благ темперамент отразява влиянието на шарената порода, а отличната му способност за скокове вероятно се дължи на чистокръвните влияния. Накратко, тази порода е рядък случай на комбинирани постижения в опит да се създаде нова порода кон. Най-напред конят бил използван за лека работа в селското стопанство и впрягове за обработване на земя. Съвременният вариант на породата го характеризира като впечатляващ кон за впрягове, с високо ценена походка и ритмичен тръс, дължаща се на добре устроените му рамене. Днес се рекламира като универсален кон. Породата е доминираща сила в спорта комбинирани впрягове. Въпреки това в историята има и коне от тази порода, които са се състезавали в обездка и прескачане на препятствия на международно ниво. През 1972 г. е направен и рекордът за най-висок скок на породата – 2.20 м, в състезание по прескачане на препятствия. Едни от най-големите качества на Гелдерланд са тяхната продължителност на живот и надеждност.

Конете от тази порода обикновено са цвят кестен и дорест, но могат да бъдат и черни или сиви. Те често имат бели петна по краката и лицето. Главите им са дълги и плоски, с прав или изпъкнал профил, вратовете са с правилна мускулеста форма. Холката е широка. Гърбовете са сравнително дълги, но вървят плавно. Опашката обикновено се определя високо. Краката са мускулести, дълги до коленете. Копитата обикновено са широки и силни. Конете от породата обикновено достигат 1,55-1,63 м височина при холката.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име