Одисео Кавалия – спектакъл на спектаклите

0
1998

Одисео Кавалия съчетава в себе си сценично конно изкуство на фона на високотехнологични 3-D ефекти. Мега продукцията по подготовката, изявите, придвижването и заплатите на артистите годишно струва на организаторите 30 милиона долара.

Одисео Кавалия е създаден от Норманд Латурел, съосновател на Цирк дю солей. В едно свое интервю той казва, че Одисео е един сбъднат сън, едно вълшебство, постигнато между човека и коня като партньори и приятели.

Шоупрограмата стартира през 2003 година. Десет години по-късно то има зад гърба си 2000 представления пред публика и 3,5 милиона зрители. Изпълнението и обучението на конете в Кавалия е впечатляващо. Едно от имената, зад които стои невероятната подготовка и тренировка на конете, е Феърленд Фъргюсън. Американска каскадьорка, която през 2003 година претърпя инцидент, падайки от 25 м при скок в езеро, е в основата на успеха на гала продукцията. Малшанс е, че загуби сила и скорост и падна върху скалите. Последиците са 46 счупени кости, включително 23 на лицето, осем ребра, двете ръце и двата крака. Лекарите й казаха, че никога няма да ходи отново и че нейните наранявания на главата са толкова тежки, че тя вероятно ще загуби зрението на едното си око. Феърленд отказа да приеме диагнозата и с много, много оптимизъм не позволи тази тежка травма да сломи духа й. В последствие тя преживя 13 операции и прекара в болница половин година, последвана от 6-месечна рехабилитация, която включваше обучение за укрепване на очните мускули и тренировка как отново да проходи. „Въпреки душевното неразположение намирах вълнение във всичко което правя“, каза тя в едно свое интервю. След дългото лечение, макар и не напълно възстановена, тя започна да си търси работа и нови предизвикателства. Любовта й към четириногите приятели я отведе във вечерното театър конно-шоу Дикси Стампеде на Доли Партън. Работата й се състоеше в това само да се научи да прави трикове и каскади с конете, невиждани никъде по света досега. Феърленд се яви на кастинг за включване в трупата на Кавалия и до ден днешен е основен изпълнител и треньор в конното представление. „Спомням си първия път, когато седнах в едно „трик” седло. Аз дори не знаех как да яздя върху този нестандартен тип седалка, но още помня какво почувствах, че това е мястото, където би трябвало да съм – точно тук, в това седло“, сподели тя.

Тази млада жена, изпълнена с оптимизъм, разказа с подробности за методиката на обучение на конете и за неспиращата любов, с която се отнася към красивите животни. На въпроса какви са принципите на тренировъчната методология в Кавалия Феърленд тя отговори: „Трябва да се отбележи, че това, което хората виждат в шоуто е крайният продукт. Ако слезете надолу по пирамидата ще видите основополагащи техники в основата на всичко, което правим. В Кавалия имаме шест принципа на обучение:

  1. Насърчаване и създаване на равноправни отношения с коня, основаващи се на доверие и уважение; нещо, което всеки един от нас трябва да научи;
  2. Никога да не приемаме „стандарт“ или негъвкави методи на обучение и комуникация; трябва да признаем, че всеки кон се развива по свой собствен начин;
  3. Като треньор вие сте техен партньор. Вашата работа е да намалите стреса и да осигурите безопасна среда за конете;
  4. Винаги да бъдем търпеливи с конете. Никога да не ги притискаме да направят нещо прекалено бързо или да бъдем прекалено настоятелни. Чрез промяна на рутинните упражнения на конете можем да им помогнем да не се отегчават и да ги накараме усърдно да работят;
  5. Никога да не се използва сила или безпричинно да се ядосвате, конете не обичат да бъдат непрекъснато контролирани;
  6. Работете здраво, за да създадете „по-естествени“ форми на комуникация; ако слушате вашия кон, той ще ви покаже как да „говорите“ с него почти телепатично.“

В принципите си за обучение Феърленд заявява, че се е научила да контактувате с конете чрез невербални и невидими знаци.

„Винаги съм имала вродено разбиране към конете. Когато бях по-млада, виждах хората как стоят до конете си и се питах: защо не виждат какво се опитват да им кажат конете? Аз винаги съм била в състояние да ги разбера, така че естествено прилагах в тренировъчния процес това което чувствах, че очакват от мен. Способността ми да работя с коне е нещо, което се е развило с течение на времето. Когато става дума да ги обучавам да общуват с мен, разбрах, че всъщност е точно обратното, аз се научих да общувам с тях. Всеки кон е индивидуалист в различна ситуацията. Треньорът може да има идеи как трябва да се случват нещата и какво иска от конете си като резултати, но това няма да се получи ако я няма връзката между тях. Повечето хора, занимаващи се с коне мислят, че при обучението трябва да ги „пречупят“ и те безропотно да им се подчиняват. За много треньори е трудно да се разделят със старите традиции. Но в същото време е много важно да се разбере, че съществуват и други начини на обучение, които са много по-продуктивни. Добрата новина е, че все повече срещам тези методи да се прилагат и да се приемат за нормални. Изисква се време да се подменят старите навици, особено в конската индустрия. Например, когато един от конете ни отказва да продължи изпълнението си по време на шоу, ние в Кавалия му предоставяме време и пространство, колкото му е необходимо, за да се поправи. Никога не ги принуждаваме да правят нещо против волята им.”

Зад добрите изпълнения в шоуто стои не само отлична физическа подготовка, но и подходяща храна. Талантливата каскадьорка сподели, че конете годишно консумират 17 500 бали сено, 16 556 кг зърно и 793 кг моркови. Когато става въпрос за хранене, всички коне получават минерални добавки, както и такива за подпомагане на храносмилането. Останалото е персонализирано според физическите нужди и темперамент на всяко едно животно.

Кавалия е не само шоу-спектакъл, а истинско зрелище за душата и сетивата. Тя издига отношенията между човека и коня на друго ниво. Чрез вдъхновението и стремежите, които тя внушава, Кавалия неминуемо се отразява и върху конната индустрия в глобален мащаб. Хората често се ограничават до това, което знаят. Когато видят нещо по-различно, започват да виждат по-широката перспектива, това какво биха могли да постигнат с конете си. И когато променят рутината чрез новите начини, те откриват един напълно нов свят, в който всичко изглежда по-лесно, по-красиво и възможно.

Повече за Odysseo Cavalia може да научите тук. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име