Поддържайте коня си хидратиран през зимата

0
1302

Дехидратацията е най-големият враг на вашия кон. Конят ви не може да си набави водата, от която има нужда само като яде сняг. Освен това растителността под снега е предимно суха. При липсата на готов източник на вода вашият кон е застрашен от колики.

Поддържането на телесните му течности на оптимално ниво е най-добрата му защита от студа и коликите. Достатъчното количество вода му позволява ефективно да смила храна и да преобразува калориите, които получава от храната в телесна топлина.

Желанието на коня ви да пие вода се диктува от това дали е жаден или не. Проблемът разбира се е, че колкото по-студено става, толкова по-малко му се пие, дори когато тялото му наистина има нужда от течности.

Най-важното, което трябва да направите, за да опазите коня си от дехидратиране, е да се уверите, че водата на вашия кон е с температура, комфортна за пиене. Изследванията показват, че конете консумират повече вода, когато тя е хладка – около 15°С.

Ето как да накарате коня да пие достатъчно вода през зимата.

Кофи. Най-разпространения начин, но и трудоемък.

Кофите с вградени електрически нагреватели предлагат икономичен начин за повишаване на температурата на водата. Разбира се, трябва да сте готови да пълните тези кофи два или повече пъти на ден, защото средностатистически конят пие приблизително от 22 до 30 литра на ден.

Стандартните кофи събират приблизително 19 литра, въпреки че има и такива, които събират 60 и повече литра. Ако конят ви постоянно пресушава кофата си между пълненията, трябва да добавите втора, или да закупите по-голяма.

Едно от предимствата на използването на затоплена кофа е, че имате сравнително точна представа колко пие вашият кон в действителност. И ще осигурявате прясна вода с всяко пълнене, което може да насърчи коня ви да пие повече, отколкото от голям резервоар, който се чисти и пълни по-рядко.

Съвет: Ако изпражненията на коня ви изглеждат сухи, или той отделя такива по-рядко, вероятно не пие достатъчно вода.  Ако съвестно осигурявате достатъчно чиста хладка вода, може би ще е добре да добавяте супена лъжица сол към дневната му дажба, за да го накарате да пие повече вода.

Затоплената кофа е пестелив начин да поддържате водата на температура, добра за пиене, стига да бъдете прилежни при пълненето.

Резервоари и поилки за конюшни и многобройни боксове.

При наличието на стадо затоплените автоматични поилки или резервоари с прикрепен към тях нагревател може би са най-практичният начин за осигуряване на достатъчно вода с температура, подходяща за пиене за цялата група.

Поставете резервоарите и поилките на закрито, така че да са на завет. Монтирайте ги така, че кабелите на нагревателите и електрическите връзки да не са застрашени от повреждане.

Потопяеми или плаващи нагреватели.

Потопяемите нагреватели няма да изкушат игривите коне да опитат да ги извадят от резервоара. Ако имате резервоар от пластмаса или фибростъкло, използвайте обезопасителна клетка около загряващия елемент, за да предпазите резервоара от стопяване.

Проверявайте нагревателите всеки ден, за да сте сигурни, че работят и всичко е наред. Проверявайте и прекъсвачите. Ако нагревателят причини изгаряне на бушон, това е сигнал, че нещо не е наред. Премахнете или подменете нагревателя преди да пуснете веригата отново. Не бихте искали да ви удари ток, нали.

Ако ползвате маркучи, свързани с кранове за боксовете, падоците или коридорите, откачете ги и ги източете след употреба. Така те ще бъдат готови за употреба следващия път, когато трябва да пълните резервоарите и кофите. Тази предпазна мярка също така ще ви спести спукани тръби при много ниски температури.

При липса на всякакъв ток, то запретнете ръкави и си осигурете време да разбърквате студена със топла вода, за да направите най-подходящата хладка такава за вашите коне.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име