Зад агресията на конете стоят хората

0
2663

Необоснованата агресия при коне обикновено се причинява от хората, това твърдят двама полски изследователи, които изучават агресивното поведение при различните видове животни.

Катарзина Олчак и Чеслав Клочек, изследователи и писатели в научното издание „Списание за интердисциплинарни изследвания“, споделят, че неправилните взаимоотношения, с изразено доминиращо поведение от страна на хората, може да доведе до лоши последици и изостряне на проблемите.

Двойката от Университета по земеделие в Краков описва в своя доклад различните видове агресивно поведение при конете. „Знанията за причините и признаците на агресивност при конете е от съществено значение, за да се подобри управлението на конете, а хуманното отношение е от съществено значение за безопасността“, казват те. Екологичните и биологични аспекти на агресията също трябва да бъдат взети предвид. Влиянието на кръвните линии, нервна система, структура, хормоналните нива и взаимодействието с човека са тясно свързани с агресивното поведение.

Има различни видове агресия при конете, като се започне от естествените поведения, насочени към установяване на господстващо положение в йерархията на пасището, и се стигне до необичайни форми на агресия срещу потомство или към тях самите. Двойката учени заявява, че най-често срещаните форми на агресия идват от желанието за надмощие или поради страх, хормонални нарушения, неподходящи условия за живот или заболяване.

Олчак и Клочек разглеждат основно биологичните аспекти на агресията, включително ролята на генетиката, нервната система и хормоните, преди въздействието на околната среда. Предполага се, че телесната маса, физическото състояние, възрастта, място на родителите в йерархията и нивото на индивидуалната агресия са фактори, които влияят в групата на стадото на младите коне.

Агресивното поведение е най-важният фактор за издигане в стадото.

След като веднъж се създаде йерархия, у повечето доминиращите коне рядко се наблюдава агресията, защото другите коне зачитат тяхното господство. Наблюдава се агресия пак при влизане на нов кон в стадото, докато се установи нова йерархия. Продължителността на агресивно поведение зависи от темперамента на новия кон и неговата степен на агресия.

Според учените агресията при конете е важен въпрос, който все още не е напълно изяснен. Според тях са необходими повече изследвания, за да се изучат по-задълбочено факторите, които влияят на поведението им. По-добрите познания в тази област не само ще подобрят благосъстоянието на конете, но и ще подобрят безопасността на хората около тях.

Ненормалната агресия обикновено е предизвикана от хората чрез неправилно господстващо поведение и нараняване на животните, обобщава изследването. „Отбранителна агресията може да възникне, ако конят няма възможност да избяга. Ездачите и коневъдите трябва да са в състояние да разпознават поведенческите признаци за психическото състояние на коня.“ Лошото управление – отглеждането коне на твърде малка площ, поставянето им в изолация, неправилното им хранене – също може да предизвика агресия. Рядко се случва да е налице проява на злоба, определена като генетично заложена, но и това се среща. Предимно жребците могат да проявяват агресия и опит за доминация над хората.

Добрата работа и правилното управление ще допринесат за значително намаляване на агресивното поведение на конете.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име