Идейна програма за езда през зимата

0
1736

Ездата през зимните месеци ще държи депресията далеч и ще ви даде предимство, когато новият състезателен сезон започне. Да, времето е лошо, големите състезания са свършили, а пролетта изглежда доста далеч. Но дали продължителната почивка от ездата е добра за вас и коня ви? Не и ако сериозно сте се захванали със спорт! Успешните треньори и ездачи спазват програми за езда през зимата, за да запазят физическата си форма и да се подготвят за предстоящия сезон.

Дори и да не сте професионалисти, спазването на редовен график за езда, даже и видоизменен такъв, е важно за физическото и умствено здраве на вас и коня ви. Зимната езда е по-трудна, особено на север, но от четири до шест часа на седлото всяка седмица през зимните месеци ще ви помогне да преборите зимната депресия и ще ви даде предимство, когато състезанията започнат отново. Това е важно и при утвърждаването на работна етика у младите коне и понитата за деца, които са особено застрашени от блокиране в тренировките след дълги паузи. Следват няколко неща, които трябва да имате в предвид и които ще ви помогнат да останете във форма през зимата.

Планирайте разумно времето си за езда. Студеното време означава по-дълго шофиране от и до конюшнята. Когато отидете там, конят ви ще има нужна от по-продължителни периоди на загрявка. Може да ви се наложи и да се състезавате с други ездачи за време в закрития манеж. Да знаете кога са пиковите часове и да работите за стратегии как да ги избегнете, това може да подобри вашите удобства и успехи.

Загряване. Студените мускули са изключително податливи на травми. Това важи както за конете, така и за ездачите. Разтягащи упражнения и по-продължителни загрявки са важни за поддържането на физическа форма при ниски температури. По-старите коне може да имат нужда от специално отношение, препоръчано от ветеринарния ви лекар. Понякога решението може да бъде просто, като например използването на попона, полезна при загряването на основните мускулни групи на коня преди натоварващите упражнения и запазват топлината по време на студените дни.

Кордирането трябва да се прави внимателно и да се държи под контрол. Оставянето на коня да тича в малък кръг при студено време може да доведе до сериозно нараняване и дълъг период на възстановяване.

Почиствайте коня си обстойно. Това помага на студените мускули да се „събудят” и да се подготвят за предстоящата работа. Проверявайте копитата за натрупани сняг и лед.

Подстригването ускорява охлаждането, но отнема естествената топлинна защита на коня. Трасираща подстрижка (шия, рамене, корем и хълбоци) помага на коня да не прегрее, докато запазва повечето му козина. Подстригването, без значение с какъв стил, прави използването на попони през зимата необходимо.

Затопляйте транзелата и седлото преди да оседлаете коня. Затоплящите подложки и бутилки с гореща вода са евтини и ефективни средства за затопляне на студена амуниция. Конят може и да не ви го каже, но ще оцени тази грижа за доброто му състояние.

Опасност от оплитане. Както винаги, дръжте зоните за езда свободни от въжета, оглавници, трактори, колички, отворени врати и други предмети, които могат да причинят наранявания.

Яздете навън, когато времето позволява. Избягвайте ездата на запрашени манежи през зимата! Намалете облаците прах с редовно поливане или третиране с безопасни химикали, за да предотвратите дихателни проблеми, свързани с праха на манежа.

Избягвайте натоварваща работа при много студено време и отрицателни температури. Консултирайте се с ветеринарния си лекар за специални условия за вашия кон.

Превоз в каравани. Ако пътувате с каравана до мястото, където яздите, уверете се, че оборудването ви е в изправност. Проверете нивата на всички течности и състоянието на гумите преди да потеглите на вашето зимно приключение. Уверете се, че конете в караваната не са изложени на течение. Студът се отразява по същия начин на животните толкова, както и на хората.

Уважавайте другите. Ездата на закрито означава да работите с други хора, което може да означава леки забавяния. Търпението е ценно качество през зимните месеци.

Не претоварвайте електрическата верига! По-късите зимни дни означават светлини, кафе-машини и отоплители ще стоят включени повече, отколкото през останалото време на годината, увеличавайки риска от пожар в конюшнята. Изключвайте излишните светлини и електроуреди, когато напускате конюшнята.

Поставяйте си цели! Редовни уроци, клиники и учебни състезания могат да ви държат фокусирани върху ездата и оставането във форма. Когато сте заети и ангажирани, зимата изчезва бързо и вие ще бъдете по-добре подготвени за новия състезателен сезон.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име