13 топли съвета за начинаещи в студените дни

0
2821

Когато зимният вятър вие и снегът дойде, последното нещо, което бихте искали е да напуснете огнището, за да газите сняг до колене, за да чупите лед от замръзналите кофи с вода. Рано или късно обаче, се налага да сме в обора и да подсигурим комфорт на нашите любимци. Предлагаме ви 13 разумни решения за зимните проблеми.

Проблем 1: Замръзнали корита/кофи.

Грешка на начинаещия е удряне по леда с чук. На пазара има нагреватели за поилки или просто затоплени кофи с вода и те са жизнено важни за намаляването на работа в обора и осигуряването на вода за пиене на коня през целия ден. Това поддържа конете ви здрави, защото дехидратацията може да доведе до колики. Изолирайте корито на пасището като натрупате бали от слама около него и покрийте ¾ от него с парче дърво изрязано по размер. Дървеният капак ще намали студения въздух, който достига коритото. Ако им е осигурена вода, конете ще избегнат опасността от пропадане в близкия водоем, докато удрят леда с копитото си.

Проблем 2: Не сте се запасили с вода за спешни случаи.

Хитро решение е: Създайте си навик да пълните всички възможни допълнителни съдове с вода и ги съхранявайте в свободно помещение, незамръзващ гараж или в мазето. Съдовете ще ви осигурят достатъчно вода за спешни случаи и конете ви няма да са жадни докато проблемът бъде отстранен.

Проблем 3: Пренасяне на тор, вода или сено по лед или през дълбок сняг.

Честа грешка е да се мъчите да превозите запасите за обора през снега с ръчна количка. Извикайте на помощ детето в себе си, като изкарате пластмасовата си шейна, създадена, за да се движи лесно по леда и снега. Натоварете бали сено, корита с тор или резервните съдове с вода и ги пързаляте до обора с лекота.

Проблем 4: Затрупана в снега конска каравана и замръзнал теглич.

Тъй като караваната ви може да бъде спасително въже, когато спешно трябва да отидете при ветеринар, разумно е да я паркирате далеч от зони, където е вероятно да натрупа сняг. Обвийте теглича с балоново фолио и изолирбанд, за да не бъде с лед и сняг. Дръжте допълнителни торби с талаш в караваната, в случай че трябва да ги насипете бързо за пътешествие.

Проблем 5: Опасно натрупване на лед около обора.

Използвайте пелети от сол, за да разтопите заледените участъци. Можете да ги закупите от търговските вериги, както и от селскостопанските магазини. Те не изгарят кожата, както препаратите за разтопяване на леда по асфалтираните улици.

Проблем 6: Запотен кон след зимна езда.

Охлаждането трябва да бъде процес от много стъпки в студа. Първо подсушете коня с кърпа, за да отстраните излишната пот. Второ не забравяйте, че поставянето на зимна попона на мокър кон е чудесен начин да му докарате настинка.

Проблем 7: Леденостудени транзели.

Често в бързината се поставя замръзнала транзела, която залепва за меките тъкани в устата на коня. Ако нямате кран за топла вода в обора , то си осигурете чайник или друг уред за подгряване на вода на безопасно място в амуничника. Стоплете (не варете) чаша с вода, за да затоплите транзелата преди езда. Ако нямате ток в обора, вземете от къщата топла вода в термос. Използвайте висока и тясна чаша за транзели с чупка по средата, за да попречите на краищата да се потопят във водата. За права транзела, сипвайте топлата вода в пластмасови съдове.

Проблем 8: Конете губят тегло през зимата.

Спазването на един и същи хранителен график през цялата година е грешка. Конете трябва да ядат, за да трупат енергия, която да ги топли през зимата, така че даването на допълнително сено и/или каша, както и добавянето на витамини и хранителни добавки към менюто им ще помогне да не мръзнат през зимата. Постепенно започнете да увеличавате приема на храна още през есента и намалете дажбите, когато времето се затопли.

Проблем 9: Не оставяйте накисната храна от предишния ден, на сутринта ще е замръзнала. Дръжте сух съд с храната на закрито и накисвайте само една порция. Правете същото за течните добавки, като глюкозамин, или за козметичните продукти като балсамите за грива и опашка, които ще бъдат безполезни, ако сте ги оставили да замръзнат.

Проблем 10: Да накарате коня да пие вода.

Вярвате, че конят ще пие, когато ожаднее? Ако очакванията ви не се оправдаят добавяйте половин чаена лъжичка готварска сол във всяка дажба от накисната храна, за да накарате коня да приема повече вода. Понякога конете не получават достатъчно сол, ако им се дава само да ближат буца сол.

Проблем 11: Измръзнали коне.

Ако искате да завивате конете си, правете го преди те да премръзнат или да се намокрят твърде много. Това ще им помогне да свикнат с температурите.

Проблем 12: Натрупване на ледени топки по глезените и копитата на конете.

Подстригването на дългата козина на глезените на коня може да е много по-лесно от това да се опитвате да отстраните леда. Този съвет не важи за коне, които живеят на открито през цялото време, защото те се нуждаят от козината си, за да са топли краката им. Против лед в копитата на коня пръскайте почистените копита със спрей против залепване или мажете с вазелин, за да предотвратите образуването на снежни топки.

Проблем 13: Мухлясала или плесенясала амуниция.

Грешка на начинаещия: Оставянето на кожената амуниция в тъмен и влажен амуничник през зимата.Съветът е да държите 60-ватова електрическа крушка включена непрекъснато в амуничника през цялата зима. Това ще спре растежа на плесен, която процъфтява на тъмно и влажно, и ще ви помогне да спасите кожената си амуниция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име