Конна база „Ниеса“ домакинства опреснителен курс за съдии по обездка

0
2696

На 25-ти и 26-ти януари в конна база „Ниеса“ в Ихтиман се проведе опреснителен курс за съдии по обездка, ниво Сен Жорж. Лектор на семинара беше международният съдия три звезди към FEI Мария Звонимирова. Обучението започна с работно състезание от клас Т с тест „Сен Жорж“, в което участваха българските ездачи Христо Георгиев, Райко Гануков, Ангелина Асенова.

Мирела Райкова представи предварителния тест за млади ездачи, като всяко едно изпълнение беше заснето с камера. Всеки един от участниците в курса съди в реална състезателна обстановка, след което всички тестове и оценките на съдиите бяха анализирани и коментирани упражнение по упражнение. В обучението активно участваха и състезатели и треньори. Беше направен и сравнителен анализ със състезание ниво „Сен Жорж“ от английското първенство, с коментар на упражненията от международния съдия пет звезди Стивън Кларк.

Мария Звонимирова отново напомни колко важно е обучението на конете да се провежда съгласно тренировъчната скала, значението на правилния седеж за баланса и коректното прилагане на помощите, правилата за правилния сбор на коня и критериите за оценяване на движенията на коня в различните алюри.

текст и снимки: Цветелина Цанева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име