10 златни правила за езда сред природата

0
3607

Стейси Уестфол е  професионален инструктор и треньор на коне и многократен шампион на САЩ по рейнинг. Преди 6 години тя става първата жена, печелила едно от най-големите Световни състезания „Road to the Horse“ в стил фристайл като излиза на манежа без седло и юзди. Изпълнението й предизвиква фурор в цял свят и пълни социалните мрежи с нейни снимки и интервюта. Представяме едно от тях, в което тя дава бързи съвети за ездата под отрито небе и на територията на свободната планина:

  1. Аз винаги държа на безопасната езда сред природата. Това е водещото начало, което е гарант за добра емоция, перфектно преживяване и щастливо завръщане у дома.
  2. Винаги проявявам уважение към природата и частните имоти, които предстои да прекося с конете или групата, която предвождам като гид. Уредила съм си с договор маршрутите през които преминавам, било то държавни или частни. Аз съм спокойна. Винаги се придържам към маркираните маршрути, които са безопасни. Не се правя на интересна, властна и важна пред клиентите. По-скоро им показвам, че в следващите часове аз съм техният най-добър приятел и гарант за добро настроение.
  3. Винаги следя физическото състоянието на конете по време на преход или туристическа езда. Те са моят главен финансов инструмент. Преди да потеглим също съм запозната със здравето и формата на всеки един кон поотделно. Знам способностите на всеки един кон и го тренирам според предназначението му и така важната по-дълга езда, като издръжливост.
  4. Моите групи винаги яздят с водач. Ако не съм запозната с местността, яздя с компания и винаги питам има ли в групата човек, който е запознат с условията, реките и потенциалните опасности по маршрута. Никога не наранявам природата. Не сека дървета или клони, за да премине конната колона от прехода. Ние заобикаляме.
  5. Във всеки един момент съм готова за препятствия по пътя. Често конете се плашат дори от сенки. Аз трябва да съм подготвила конете и клиентите си за този момент и то по най-елегантния и ненатрапчив начин, така че да не ги стресирам преди и по време на езда. Закон за всеки водач на конен преход е, че трябва да знае как да предотвратява и преминава трудни ситуации преди и по време на езда в планината.
  6. От мен да знаете, че ако конят ви отказва да премине препятствие, той вероятно не ви вижда като водач, не ви разпознава като лидер. Той се страхува за живота си и оспорва властта ви. Колкото по-голям контрол имате и колкото по-често безопасно преминавате препятствие, толкова повече доверие ще има конят във вас. Ако не ви се отдава, сменете професията си с друга.
  7. Търпението е в основата на всеки успех. Един изплашен кон се бави, изчакайте го. Разберете, така конят изучава околната среда и си осигурява спокойствие.
  8. Спазвайте дистанция. Когато яздите с групи, спазвайте дистанция между вашия и конете пред вас. Това ще ви даде време да се подготвите за спиране и място за маневри, в случай че някой кон пред вас има проблеми. Приемете, че това е упражнение в групов вариант.
  9. Яздете по хълмове разумно. Не се увличайте по препускащия пред вас. Конят ви се увлича, но не и вие. Ако не сте уверен в уменията си да яздите, дръжте здраво и грамотно юздите, подайте команда за по-кротко темпо.
  10. Винаги, ама винаги бъдете обезпечени с тока, предпазна жилетка и всичката необходима амуниция за езда, която гарантира вашата безопасност. Не забравяйте златното правило, което гласи: Доверете се на коня ви, той знае къде върви.

Автор: Стейси Уестфол

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име