Салон за красота всеки ден

0
3410

Един от най-важните фактори за доброто състояние на вашия коне е външната му поддръжка, което е далеч от козметичния процес. То е необходимо за поддържането на здравето на конете в конюшнята, когато те се отглеждат в затворени помещения и трябва да консумират големи количества изкуствени храни, защото по-късно тялото ще започне да произвежда повишено количество отпадъчни вещества. Повечето от тях се изхвърлят чрез отделяне и увеличават процеса на дишане, като резултата от упражнението, но повечето от разпръснатите вещества попадат по кожата на коня. За да изпълни своята функция, кожата трябва да бъде непрекъснато почиствана. Поддръжката не винаги е свързана само и единствено с чистотата на коня. Тя помага и за стимулиране на циркулацията, насърчаване на растежа и тонизиране на мускулите.

Правилното оборудване

Пълният комплект се състои от: четка за крака – твърда е и не се препоръчва да се използва за тялото на коня; четка за тялото – подходяща е и за гривата и опашката; водна четка – използва се за гривата и опашката; гребен за почистване на четките – плосък, метален, с дръжка и лента за увиване на ръката, използва се за почистване на четките, а не на коня; гъби – една за почистване на очите и носа, друга за почистване на половите органи; кърпа за изтриване – парче плат за почистване на козината; гребен за грива – малък метален гребен за подстригване, има и специални гребени за скъсяване на гривата без да се издърпват космите, както и  различни гумени и пластмасови гребени, които могат да се използват за тялото; кука за чистене на копитата.

Почистването е най-добре да се извършва след сутрешната тренировка, когато конят е топъл и порите са отворени. То започва с изчеткване на тялото, като започвате от върха на шията зад ушите. Четката се движи в посока отпред назад. След 3 или 4 движения четката се почиства с гребена за почистване на четки, който държите в другата ръка.

В ерата на технологиите, разбира се, има множество машини за почистване на базата на домашната прахосмукачка, както и по-солидни машини, които представляват гъвкава дръжка и въртяща се четка. И двете машини са високо ефективни при почистване на козината и са много ефективни, когато конят сменя зимната си козина.

Изтъркването и масажът обикновено са запазени за края на деня, за да стимулират кръвообращението на коня, което естествено се забавя за през нощта. Традиционното кисе се прави от сплетена слама, която е навита във формата на подложка. Може да се купят и готови кисета от мека кожа, напълнени със слама, зашити във формата на чантичка. След като се намокри, конят се разтрива енергично с кисето, като се следва посоката на косъма. То трябва да се използва само върху задницата, раменете и шията и не трябва да се използва върху слабините, корема, краката и главата. Целта на тази процедура е развиването и втвърдяването на мускулите, като същевременно стимулира кожата и кръвообращението. Освен това придава блясък на козината, тъй като жлезите, обкръжаващи всеки косъм, освобождават мазнина. В  най-добрия случай трябва да отделите 45 мин на ден за почистване на коня, като  предвидите същото време и за изтриването с кисе и масажа.

Масажът на тялото определено е полезен и помага за отпускането на напрегнатите мускули. Все пак за разлика от изтриването, движенията трябва да бъдат нежни.

Ползата от подстригването

В северното полукълбо е необходимо премахването на гъстата зимна козина чрез подстригване. Произходът на тази практика е неясен, но през ХІХ век подстригването се е извършвало от бръснар, който е използвал ножица или бръснарско ножче. Студеното и влажно време подпомага растежа на гъста козина и натрупването на мазнина върху кожата, която заедно с козината предпазва коня от влагата. Гъстата козина не пречи на конете, които живеят в естествената си среда, но е истински проблем за кон, който прекарва повече време в конюшнята, тъй като той бързо ще изгуби форма, поради излишно потене.

Подстригването позволява на коня да работи и препуска без да изпитва дискомфорт и значително улеснява почистването на животните. Освен това подстриганият кон се подсушава по-лесно от този с гъста козина.

В Европа зимната козина започва да израства през септември и трябва да сте сигурни, че е израснала добре преди да я премахнете напълно. Повечето коне се подстригват в началото на октомври и трябва да бъдат подстригани отново преди или точно след Коледа. На теория, типът на подстригването зависи от типа на работата, за която ще се използва конят. В действителност обикновено е въпрос на лични предпочитания, както и на умението на човека, който извършва подстригването.

Двата основни вида подстригване са пълното и частичното.

Първото премахва цялата козина, а второто оставя участъка под седлото и краката неподстригани. Аргументите в полза на частичното подстригване са, че областта на седлото предпазва коня от появата на обриви или попарване и второ, неподстриганите крака са защитени от тръни, порязвания, напукване на копитата и т.н. Вариациите са: одеялообразно подстригване, което буквално оставя одеяло от козина, като краката отново не се подстригват; и подстригване на опас, което се използва за впрегатни коне, като при него се премахва козината от главата, шията в зоната на опаса и корема.

Модерните електрически машинки за подстригване са леки, лесни за употреба и ефективни, освен това са тихи, нещо което е важно да се вземе под внимание. По-солидните машинки, при които подстригващата глава е монтирана върху гъвкава дръжка и които използват мощен мотор или двигател, са необходими в по-големи конюшни, където трябва да се подстригват много коне. Ранните машини са използвали човешка сила за въртенето на колело, което да задвижва режещата глава.

Сплитане на гривата

Собствениците на коне от край време са се гордеели с външността на конете си, с изключение на монголските порди. Определено Асирийската кавалерия и колесничарите от преди християнската ера са били специалисти в създаването на най-сложните прически за техните добре поддържани животни.

Съвременните собственици и гледачи на коне, които не опитват нищо екстравагантно, изтъняват опашката и гривата и подрязват излишната козина от краката. Понитата за поло, войсковите коне и конете с дебел врат – на всички тези им се отрязва гривата, практика разпространена в САЩ, където има няколко индивидуални и често закоравели идеи за сплитането на гривата. При специални породи гривата се сплита, като плитките се връзват заедно с конец. Броят на плитките е оказан в дузина наръчници, които пренебрегват истинската причина за тази практика. Броят на плитките зависи от дължината на шията и до известна степен от конструкцията.

Дългата шия изглежда по-добре с по-малко плитки от късата. Слабата шия се подобрява чрез свободно сплитане, което придава фалшива линия, силната шия има полза от връзването на плитките стегнато една за друга. На добре оформения врат е най-добре плитките да бъдат 6 плюс една на челото. На късата шия повече подхождат 8 плитки плюс една на челото. Опашките също могат да бъдат сплитани, ако гледачът е достатъчно умел.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име